Ruiterpaden en routes in OSM

Zoals bekend is er voor fietsers veel in OSM ingevoerd. Vele fietspaden, knooppuntroutes etc. Voor ruiters/menners lijkt er niet veel ingevoerd. Her een der een verdwaalde bridleway en daar houdt het ongeveer mee op. Omdat OSM vaak een kip/ei verhaal (geen toepassing maken want er is geen data, geen data invoeren want er is geen toepassing) ben ik maar begonnen om het iets gestructureerder op te pakken van het invoeren van data. Het is ook prettig als ruiters op hun eigen paden blijven in plaats van de fietspaden waar ik meestal te vinden ben :wink: .

Ik heb bij mij in de buurt het ruiterroute knooppunt netwerk van Den Treek Henschoten ingetekend. http://www.openstreetmap.org/?relation=1866014 Met het knooppuntroute netwerk van de Utrechtse Heuvelrug ben ik ook begonnen maar dat is nog niet klaar (dus als je zin hebt….) . http://www.openstreetmap.org/?relation=2324868 . Om te laten zien wat er allemaal met OSM mogelijk is heb ik over het onderwerp ruiterroutes wat informatie op mijn OSM site geplaatst. http://home.xmsnet.nl/peewee/ Zo heb ik met Maperitive een kaartje gemaakt van de netwerken . http://home.xmsnet.nl/peewee/images/Treekhenschoten2.jpg en http://home.xmsnet.nl/peewee/images/Utrechtseheuvelrug.jpg . Verder heb ik met de geweldige hulp van Ligfietser nog een transparante Garmin kaart gemaakt van deze ruiterroutes (en andere ruiterpaden in NL). Deze kan uitgeprobeerd worden als je interesse hebt.

Voor een ruiterroutenetwerk heb ik nu een relation gebruikt van het “type= network” . Dat is waarschijnlijk niet juist maar ik weet even niet wat een beter alternatief is . Zie ook http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=18107 Ik hou me aanbevolen voor betere alternatieven.

Waarom deze post? Om ruiterpaden wat meer op de kaart te zetten en te polsen wat de reacties zijn.

Gezien de naam had ik verwacht dat dat hier ook beter zichtbaar zou zijn:

http://www.wanderreitkarte.de/index.php?lon=5.3742&lat=52.0857&zoom=14

D’r worden nu in ieder geval een hoop paarden in het bos gerenderd, maar wat je er mee kunt …

P.S. Dit is geen commentaar op het mappen, maar op de website.

Ik kan me de opmerking wel voorstellen. hun Garmin kaart ziet er nagenoeg het zelfde uit en laat naar mijn mening niet goed zien wat nu wel of geen ruiterpaden zijn. De huidige OFM geeft het al beter weer al is die bedoeld voor fietsers. Ik denk dat je me een kleine aanpassing aan de typ file (ruiterpaden wat dikker en in een ander kleurtje weergeven) van OFM al een betere ruiterkaart hebt. Misschien ook wel handig voor mountainbikers die ruiterpaden willen mijden. Alleen daarom is het al goed deze te mappen :wink:

Brabant
IN JOSM de ruiterroutes en knooppunten als achtergrond
tab bewerken==voorkeuren==dan wms tms== rechts onder zijkant + (toevoegen) ====typ onderstaand adres= zoek lagen==ctrl-klik de vier ruiterlagen aan (4blauw)==geef de lagen bovenaan een naam klik op ok===dan tab afbeeldingen klik je naam die je net gegeven hebt.

http://wms.fietsrouteplanner.info/geoserver/goudappel/wms?
link met vraagteken overtypen

site oorsprong

Jammer ze gebruiken wel OSM kaart maar voeren niks in.

Dat is niet waar. Alle kaartapplicaties op de site van “routesinbrabant” zijn gemaakt door Goudappel Coffeng. Die hebben daarvoor heel veel fietsinformatie aan OSM toegevoegd. O.a. http://www.openstreetmap.org/user/fietsrouteplanner2 en http://www.openstreetmap.org/user/Emiel1.

Okay, we hebben het hier over de ruiterroutes, missen toch nog een hoop onderliggende tracks. Daar doelde ik op.

Allroads, dank voor de link en de uitstekende beschrijving hoe ik dat in JOSM te zien kan krijgen. Weer wat geleerd. Zo te zien hoeft het niet heel veel werk te zijn om alles fatsoenlijk in OSM te krijgen. Nu nog wat ruiters in de omgeving vinden die dat willen gaan doen.

Het leuke van die WMS is dat er meer te zien is dan op de link. Het gebied rond helmond laat in JOSM een groter netwerkzien dan op http://www.routesinbrabant.nl/go/ruitereninbrabant te zien is.

Dat gaat dan wel steeds meer op een netwerk a la fietknooppunten lijken. Geen idee of dat losse netwerken zijn die nu aan elkaar geknoopt worden of dat het echt een groter geheel is. Misschien ontkom ik er niet aan om dan met de relaties op gelijke wijze aan de slag te gaan. Iets om nog eens in te duiken.

Ik heb eens even bekeken hoe groot dat gebied is waar ze zo te zien aan de slag gaan maar dat is best groot. Volgens mij wordt dat heel leuk voor de ruiter die houd van een ommetje. Bij inzoomen zie je dat er nog een groot aantal knooppunten nog geen nummer hebben.

Zie eerst deze post. Helaas geen reacties. http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=18107

In principe zou het moeten kunnen maar ik zie een paar mogelijke issues.

1.De netwerken die ik heb gezien zijn beperkt waarbij het aantal wegen in de relatie naar ik vermoed niet heel erg groot zal zijn. Zouden we hier het fiets voorbeeld volgen dan moet er soms dus een relatie aangenmaakt worden voor 1 klein stukje ruiterpad omdat dat tussen 2 knooppunten in ligt. Het lijk me overdone om bijvoorbeeld voor http://home.xmsnet.nl/peewee/images/Treekhenschoten2.jpg tientallen relaties aan te maken. Ik vrees dat zelfs goedwillende ruiters af zullen haken dit te gaan mappen.
2.De knooppuntroutenetwerken waar ik bezig ben geweest hebben dan wel een aantal paaltjes met knooppuntnummers erop maar het ontbreekt in het geheel aan bordjes die ook nog aanwezen waar je heen moet naar knooppunt x. Dat is bij fietsroutes beter geregeld. Ook is bij fietsknooppunten veelal duidelijk welke 2 knooppunten verbonden worden zodat je de naam van de relatie daarvan kunt afleiden (bv name=Utrecht 51-95) en de note (bv 51-95) als tag op de relatie kunt meegeven. Omdat richtingbordjes ontbreken bij deze ruiterroutes valt he niet mee om vast te stellen wat daar de name en note tags zouden moeten worden van de relatie. Je kunt dan overwegen om (niet onlogisch) gewoon te kijken welke nummers verbonden worden. Dat levert dan weer een probleem op als er op een punt waar 3 ruiterpaden samenkomen geen knooppunt is weergegeven. De namen van de relaties worden dan arbitrair.

Kortom: Om ruiters aan het mappen te krijgen is het denk ik verstandig eenvoudig te beginnen. Bovendien denk ik dat het niet nodig en niet goed mogelijk is de zelfde systematiek voor ruiterrouteknooppunten te volgen. Als later blijkt dat mijn keuze in de praktijk niet lekker werkt dan kunnen we alsnog overgaan op de andere systematiek. Misschien is dat nu al het geval voor bv hele grote ruiterknooppuntnetwerken waar het aantal wegen in een relatie veel groter wordt dan wordt aanbevolen (300) maar ik weet niet of die bestaan.

Groet PeeWee

Ik ben het al aan het omzetten. In het wandelnetwerk komt het ook voor dat sommige routerelaties uit slechts 1 weg bestaan Dat is geen probleem.

Die routes hebben trouwens nooit een naam, enkel een note.

Ik ben zelf ruiter. We zijn niet noodzakelijk dommer, dan de gemiddelde fietser of wandelaar :slight_smile:

Er zitten wel een paar vreemde kronkels in dat netwerk, dat klopt wel…

Polyglot

Hier zijn nog een paar interessante tips om knooppuntnetwerken te bewerken met JOSM:

Om te beginnen is het leuk als de knooppuntnummers wat duidelijker naar voren komen en dat de wegen waar de routes langslopen extra in de verf gezet worden (zoals in Potlatch, maar dan selectief):

rhn.mapcss:

node[rhn_ref]
{text-color: yellow;
font-size: 14;
text: rhn_ref;
text-halo: #ffffff;
text-halo-radius: 4;
text-position: center;}

relation[type=route][network=rhn] > way::relation_underlay { z-index: -1; width: 12; color: brown; opacity: 0.3; linecap: none; }

relation[type=network][route=horse][network=rhn][ref] > way::relation_underlay
{z-index: -1;
width: 20;
color: orange;
opacity: 0.6;
linecap: none;
text-color: red;
font-size: 12;
text: parent_tag(name);
text-position: line;
text-offset-y: 16}

Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe breed en groot je dat allemaal graag hebt.

Verder is het in JOSM mogelijk om de weergegeven naam van objecten samen te stellen uit hun tags en zelfs uit tags van parent relaties:

Ik heb daartoe een bestandje aangemaakt dat kan toegevoegd worden bij de presets, met de volgende inhoud:

custom_names.xml:

	<item name="LF bicycle relation ncn" type="relation"
		name_template="route(?{'{network} '}?{'{ref} '}?{'{name} '}?{'{from} - {via} - {to} ' | '{from} - {to} ' | '{from} ' | '{to} '}?{'{note} '})"
		name_template_filter="type=route network=ncn route=bicycle">
	</item>
	<item name="Node Network relation" type="relation"
		name_template="route(?{'{network} '}!{parent() type=network(network=rcn|network=rwn|network=rhn)'?{'{ref}' | ''}'}?{'{ref} '}?{'{note} '}?{'{name}'}"
		name_template_filter="type=route (route=bicycle | route=foot | route = hiking | route = walking | route = horse)">
	</item>
	<item name="Node Network node" type="node"
		name_template="?{'FKp {rcn_ref}'}?{' / WKp {rwn_ref}'}"
		name_template_filter="type:node rcn_ref rwn_ref">
	</item>
	<item name="Node Network node" type="node"
		name_template="FKp {rcn_ref}"
		name_template_filter="type:node rcn_ref">
	</item>
	<item name="Node Network node" type="node"
		name_template="WKp {rwn_ref}"
		name_template_filter="type:node rwn_ref">
	</item>
	<item name="Node Network node" type="node"
		name_template="PKp {rhn_ref}"
		name_template_filter="type:node rhn_ref">
	</item>
	<item name="Housenumber" type="node"
		name_template="addr:housenumber name"
		name_template_filter="type:node addr:housenumber">
	</item>
	<item name="Bus stop" type="node"
		name_template="?{'{operator} '}?{'{zone} '}?{'{name} '}?{'{ref} '}?{'{route_ref} '}"
		name_template_filter="type:node (highway=bus_stop | public_transportation=bus_stop | public_transportation=stop_position)">
	</item>

Het maakt het geheel een stuk overzichtelijker en praktischer om mee te werken en het verklaart waarom ik zo ‘productief’ kan zijn met o.a. de fietsknooppuntenrelaties.

Merk op dat ik aan die routes van het paardrijknooppuntennetwerk de knooppunten zelf niet in de routes heb opgenomen. Die zitten wel in de network relatie en zijn overbodig in de routerelaties.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Sorry dat je nu de uitleg op je pagina wat moet bijwerken, maar ik denk wel dat het de moeite waard is.

Groeten,

Polyglot.

PS: als je wilt dat ik de andere netwerken ook omzet, dan kijk ik eens of het wat te automatiseren valt. Nu heb ik daar wel een paar uur ingestoken.

Bedankt voor het meedenken en omzetten van de routes. Ik heb niet beweerd dat ruiters dommer zijn dan de gemiddelde fietser/wandelaar. Ik zou niet durven want ik woon er met 1 samen. En als ik haar vertel dat ze denken aan een paard moet overlaten omdat die een grotere kop heeft dan zeg dat puur uit liefde. :wink:

Dat jij ruiter bent is wel handig want dan begrijp je hopelijk hoe die netwerken werken. Niet dat het zo ingewikkeld is maar het zou zomaar kunnen zijn dat andere netwerken weer anders werken. Ik zag in belgie bv deze http://www.toerismelimburg.be/content/plan-online-zelf-je-route-met-routeyou Als het een beetje bij je in de buurt bent kun je je kostbare tijd ook op laten gaan aan het mappen hiervan :wink:

Er zijn er ook in NL nog meer. Zie bv http://www.buiting-jansen.nl/ Dus er is nog genoeg te mappen.

Ik zie dat je het netwerk van de Utrechtse Heuvelrug hebt aangepakt. Dat is nog niet volledig gemapt dus ik hoop dat er nog ruiters zijn die zin hebben dat af te maken.
Ik heb er nog 1 voor je die wel af is . http://www.openstreetmap.org/?relation=1866014 Dus een scripje zou wel handig zijn. Ik denk dat er in OSM niet veel meer ruiterknooppunt netwerken zijn maar ms gaan die nu wel komen. Ik heb al een paar ruiters bereid gevonden over enige tijden te gaan mappen dus wie weet wordt het nog eens wat.

Ik heb Lonvia gevraagd of zij ook ruiterroute netwerken willen renderen. Zij hadden daar een vraag over mijn vreemde routerelatie die geen vast begin en eindpunt had. Dat probleem is dan nu ook opgelost als je de boel hebt omgezet. Als Lonvia dat gaat renderen is dat weer een goede stimulans voor ruiters te gaan mappen. We zullen zien.

Ook nog bedankt voor je JOSM tips. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat moet doen maar dat zal ongetwijfeld nog wel een keer lukken.

Ik zal ook nog mijn site aanpassen mbt het mappen van ruiterroutes. Ik meld me wel als het zover is dan kun je nog even kijken of het een beetje klopt.

Groet PeeWee32

Ik heb e.e.a. aangepast. Laat maar weten als er iets niet klopt.

Groet PeeWee

Zo te zien heb je het al aangepast naar ik aanneem met een script . Zo ja dan is dat fantastisch. Is het een idee om ruiters te vragen om een heel ruiterroute knooppunt in 1 relatie te stoppen en daarna jouw script te draaien? Dat scheelt hen veel werk en kan er voor zorgen dat we ruiters wat sneller aan het mappen krijgen?

Laat ons zeggen dat het scriptgeassisteerd was. Ben er maar half zo lang mee bezig geweest als met die andere, maar toch nog een tweetal uurtjes of zo.

Je wegen moesten eerst gesplitst worden. Weg selecteren, dan Ctrl-F child selected rhn_ref (maar je kan zo’n zoekopdracht opslaan in een knop op de toolbar, heel handig).

Dan heb ik dus alle knoopunten van die weg waar een rhn_ref opzit geselecteerd staan en kan ik ‘p’ doen om de weg op die nodes te splitsen.

Dan heb ik een lege ‘template’-relatie aangemaakt type=route, network=rhn, route=horse. Die ik dan steeds dupliceerde met de wegen tussen twee knooppunten (uit jouw relatie die 'k ondertussen gesorteerd had).

In die relatie van jou, alle knooppunten geplaatst, even met de hand gesorteerd en dan m’n script erop los gelaten.

De note tags worden automatisch toegewezen en de routerelaties worden automatisch aan de networkrelatie toegevoegd in de buurt van het knooppunt.

Als dat zoveel gemakkelijker is voor je ruiters, dan wil ik dat nog wel voor je/hen doen, maar ondertussen wordt het volgens mij toch niet helemaal correct gerenderd.

Als je zo nog veel netwerken hebt, dan automatiseer ik de eerste stappen ook wel.

Groeten,

Jo

Ok heldere reactie. Dank. Wat bedoel je dat het ondertussen niet goed gerenderd wordt? In welke kaart/applicatie gaat er iets niet goed dan? Of bedoel je dat als bv Lonvia het nu wil renderen het niet goed gaat als alle wegen in 1 relatie gestopt worden. Dat kan ik me wel voorstellen ja.

Ik heb niet nog meer netwerken voor je. Ik vrees dat ik vooralsnog de eerste en enige ben die ze in OSM heb ingevoerd … maar wat niet is kan nog komen. Ik zou dus nog maar even wachten met het automatiseren van de eerste stappen. Die tijd kun je beter besteden aan het mappen van ruiterroutes in Belgie :wink:

Groet PeeWee32

Belgisch Limburg is wat ver voor me, zo’n 100km. Ik heb wat verzorgpaarden hier in de buurt, maar daar zal het niet mee gaan. Misschien vind ik ginder wel eens een bijrijdpaard bij gelegenheid…

Nu ben ik een wandelknooppuntennetwerk aan het mappen. Met de fiets natuurlijk, te voet gaat dat me te traag… :slight_smile: Zelfs de fiets gaat me te traag eigenlijk. Daarom gaat de vouwfiets de bus op tot ik in de buurt ben van een knooppunt waar ik de vorige keer ophield.

Jo

Inmiddels zijn we zeven jaar verder…
Ik heb vroeger zelf op t paard gezeten en nu voor al het ijzeren ros.
Ik heb ervaring met mappen van het wandel en fiets netwerk en PEEWEE’s website als basis genomen.

Regio de Kempen wordt nu knooppuntnetwerk voor ruiters ingevoerd.

Mijn voornemen is dit te gaan mappen met fiets (MTB) en Garmin Etrex 30x en met JOSM in te voeren.

Regio die ik denk te mappen is grofweg de driehoek tussen Leende-Mol-Tilburg

Fijne feestdagen allemaal