Rondje Fochteloerveen

Vorige week zaterdag 27 maart stond er in DVHN een stukje over een nieuw fietsrondje door het Fochteloërveen.

Vorige week een rondje gereden door het Fochteloërveen en ik vond een fietspad in aanbouw ten noorden van Ravenswoud.
Vandaag maar weer eens op pad.
Ik zaf dat het fietspad van Huis ter Heide naar de Fledders niet op de kaart stond.
Aan de andere kant van het Fochteloërveen zag ik dat tussen de Meesterswijk, Boven Smilde en de Norgervaart een heel nieuw betonnen fietspad aangelegd was.
Als ik de kaart bekijk vind ik wel een fietspad langs de Norgervaart, maar als ik de kaart editeer dan is er geen fietspad te vinden.
Op die manier kan ik het nieuwe fietspad nergens op aan sluiten.

Bij het bewerken zie ik een fietspad van huis ter heide tot aan domeinpad. Het laatste stukje tot aan de bocht naar assen staat er niet op. Is dat het stuk waar je op aan wilt?

Ik neem aan dat jij met Domeinpad Domeinweg bedoelt.
Ik had die bussluis ook moeten opmeten, maar mijn fietsmaat zette aan en we vlogen dus met 45 km/h op die sluis af.

Ik bedoelde dat stukje niet, maar er ligt wel een fietspad en het staat niet op de kaart.
Daar moet ik dus maar komende week maar eens langs.
Nee. nieuwe fietspad vanaf de Meesterwijk, Smilde loopt aan op het fietspad langs de Norgervaart.
Ik krijg die aan sluiting niet voor elkaar.

Lijkt me een kwestie van intekenen wat er gefietst is en als er ergens nog een stuk mist: jammer dan. Je kunt zo’n fietspad ook in het ‘luchtledige’ laten eindigen als het je zo uitkomt. Iemand anders (of jijzelf) voegt het missende stuk later wel toe. Misschien op de laatste node een notitie maken met zoiets als “FIXME: missing cycleway” o.i.d.

Dat doe ik ook.
De 60Cx zit in een ram mount op het stuur en ik heb de track instelling op 1 punt per 10 m, kleiner kon helaas niet.

Betekent voor mij, gewoon weer heen en ea zorgvuldig bestuderen.

Is in mijn ogen niet aceptabel, het moet helemaal gereed en af zijn.

Dat wordt dan in ieder geval de voorlopige oplossing.
Ik heb in de geschiedenis van de weg een mapper gevonden die nog steeds aktief is, tenminste hij heeft gisteren nog gemapt.
Ik heb die man een mailtje gestuurd.
Misschien wil hij mij verder helpen.

Dan zet je hem op 1 sec en fiets je niet zo hard.

Je kan de Cx veel beter op “automatisch” en dan “vaakst” zetten, dan worden er weing punten gezet op rechte stukken en veel in bochten.

Voor OSM en Geotagging zet ik mijn CSx meestal op 1 sec, je krijgt dan wel grote bestanden maar je tracklog ziet er ook veel beter uit.

Hmm, kennelijk. Op OSM staat de hele weg als Domeinpad, http://www.openstreetmap.org/?lat=53.00091&lon=6.49288&zoom=17&layers=B000FTF

Er is ook een bushalte ingetekend, met een aansluiting op de wijk aan het eind. Die zie je niet terug op andere kaarten of de satellietfoto. Volgens mij is daar iets niet helemaal goed gegaan, ook omdat dat stuk fietspad langs de norgervaart verdwenen is.

Overigens, dat fietspad, is dat dat lange rechte pad van het theehuis naar Norgervaart?

Kennelijk ben ik dat :wink:
Wat betreft het niet kunnen vinden van het fietspad in de editor: het fietspad langs de Norgervaart heeft niet veel nodes. Wanneer er geen nodes voor een way in de boundingbox van de editor voorkomt, wordt de way niet geladen. Dat was hier waarschijnlijk het geval.
Even fors verschuiven van de kaart in de editor of uitzoomen en weer inzoomen kan in dat soort gevallen helpen.

Gr,
Henk

Dank je voor de info.
Ik maak voor het komende weekeinde voorlopig de keus voor “automatisch” en dan “vaakst”.
Misschien dat per 1 sec ook wel interesant is, want bochten worden toch niet zo snel genomen, tenslotte is 18 km/h 5 m/sec.
Grote bestanden zijn niet het probleem, daar in de 60Cx een kaart zit van 2 Gb en er amper een 1/2 Gb aan OSM kaart op staat.
Het is wel de bedoeling dat er gaande weg het seizoen steeds sneller gefietst wordt.

Inderdaad, als ik kijk op die kabouterbond kaarten in Ozi, Google Earth en Mapsource V2009, dan heet het eerste stuk weg “Domeinweg”.
Het verlengde ervan in de wijk Kloosterveen ligt een fietspad, welke “Domeinpad” heet.
Daar is dus nog een mapklus voor mij om ea goed uit te zoeken.
Die bussluis moet ook worden aangegeven, nog uitzoeken of er een geschikt symbool voor is, in ieder geval moet duidelijk worden dat de weg voor auto’s doodlopend is.
Oorsprokelijk liep de Domeinweg van de Norgervaart naar de Asserwijk.

Dat theehuis heb ik niet gezien, er moest doorgereden worden, want ik moet die collega die 20 jaar jonger en 20 kg zwaarder beslist voor blijven.

Inderdaad, echter ik wilde dat niet zo duidelijk op een forum zetten.

Geweldig, mijn dank is groot.

Aan het eind van Meesterswijk links, net voor het fietspad, boerderij met theehuisje, alleen 's zomers denk ik. Vorige zomer bijgekomen na een dwaaltocht over het oefenterrein onder Assen … wat een zand daar, bekaf wordt je er van, vooral als je geen idee hebt waar je uithangt. Het is dan ook niet gemapt …

Ik ga ervan uit dat je het al wist maar van commerciele kaarten dan wel kaarten waarop een copyright vermeld is (of van aangenomen mag worden dat er copyright op zit) mag niks worden overgenomen. Geen namen, geen POI, niks. Uiteraard mag je dat soort kaarten wel gebruiken om vast te stellen waar nog gemapt moet worden.

Een node met barrier=bus_trap zou voldoende moeten zijn. In het verleden zijn dat soort dingen ook wel eens gemapt door een klein stukje weg met access=no, bicycle=yes, foot=yes (e.d.) te mappen.

Trouwens, ik vind de beschrijvingen van je fietsbelevingen leuk om te lezen. Lekker eerlijk en herkenbaar :slight_smile:

Ik map alleen mijn eigen waarnemingen en staaf dit altijd met gpx bestanden, welke uit mijn gpsr komen en eventueel foto’s zoals nu.
Ik heb allenn gebruik gemaakt van aangeboden bronnen ter verificatie van mijn vermoeden.
Om toch ea vast te leggen ben ik gisteravond er maar heen gefietst, de nieuwe waarnemingen moet nog gemapt worden.

De bewuste bussluis.

Ach, ik doe m’n best en zolang ik het leuk vind dan ga ik er mee door.
Bovendien denk ik als ik duidelijk ben met waar ik mee bezig ben, dat als ik de kaarten verprutst.
Het dan vast wel duidelijk is waar het is mis gegaan.

De bushalte aan het begin van de Domeinweg, vlakbij de Norgervaart,
de poi in OSM week ca. 60 m af van mijn waarneming.

Na 8 minuiten kwam er alweer een bus.
Een typische frequente verbinding voor een nieuwe wijk, over 20 jaar is dat weer heel anders.

Opname gemaakt richting Meesterwijk, met de rug naar de Norgervaart.
Het fietspad is een recht stuk van bijna 4 km.

Is dit nu een knooppunt?

Ja, maar in dit geval is het nummer van het knooppunt niet op het bordje te zien. een paar honderd meter ervoor stond waarschijnlijk een bordje “u nadert nu kooppunt …”.
In sommige andere regio’s gebruiken ze bordjes waar het knooppuntnummer wel op staat.

Zo wordt het wel weer aantrekkelijk om ook weer eens een rondje Fochteloerveen te doen. Al die nieuwe fietspaden toch eens bekijken…

Ik had laatst al eens bedacht dat de uitkijktoren aan de zuidkant van het Fochteloerveen ook eens gemapt moest worden, maar nu ik eens heel goed kijk (lees: ver inzoom) zie ik dat die er al staat! Die zou ik toch op een hoger zoom niveau al willen zien, maar ik heb dan ook ooit biologie gestudeerd.

Wat ik ook al een jaar graag zou zien is dat het Fochteloerveen ook zichtbaar zou zijn op de kaart, maar dat is nog een behoorlijke klus om dat goed te doen. De tagging heb ik al wel uitgezocht (natural=wetland wetland=bog). Maar hoe je nu de contouren van het gebied het beste kunt vaststellen…
Maar ik zag net vandaag dat de 3dShapes landuse import misschien daarbij kan helpen. Ik zal me dit weekend er eens in verdiepen.

Nee, dit is volgens mij geen knooppunt, dit zijn bordjes die in de richting van het knooppunt of de knooppunten wijzen.
Een knooppunt is voorzien van een groot bord met een plattegrond van de omgeving en er staat maar 1 nummer op.

Zie net dat er ook kleinere bordjes zijn, waar dan alleen bvb “knooppunt 13” opstaat, eventueel met de aanduidingen van het bordje dat hierboven staat.

Ik persoonlijk ken alleen maar de grote knooppuntborden.

Het is wel een knooppunt, en wat Wimmel zegt klopt ook. Sommige regio’s hebben het knooppuntnummer op het bord staan, en in andere regio’s kun je helaas het nummer alleen maar afleiden uit de “U nadert” bordjes. Rete-irritant, dat laatste. :frowning:

En dan heb je nog het systeem dat Gollem beschrijft, met een apart bord met plattegrond van het netwerk, of deel ervan. In Zeeland hebben ze na veel klachten en druk vanuit PS besloten om plattegrondsborden te plaatsen met een klein deel van het netwerk. Dat is niet handig om een langere route te plannen. Andere regio’s hebben een groter deel van het netwerk op die borden staan.

Ik denk dat het knooppunt bord er nog niet staat, in andere delen van Drenthe zag ik ook dat er al wel knoopunt routebordjes waren geplaatst, maar het infobord met kaart op de knooppunten zelf stonden er nog niet. Als je kijkt naar de site van http://www.fietsendrenthe.nl/Fietsknooppunten/ word je doorgelinkt naar de Fietsersbond knooppuntenrouteplanner, en zie je dat route 61 er wel opstaat maar nog geen 21. Ze zijn er dus nog mee bezig.

Eens met Wimmel en LDP, met daarbij de opmerking dat het bord ook wel eens bij een kruising verderop zou kunnen staan. In dat geval is het een knooppunt verdeeld over 2 kruisingen. Het tweede knooppunt -met hetzelfde nummer- is dan bedoeld om te voorkomen dat er nog een paar 100 meter richting het 'hoofd’knooppunt gefietst moet worden om daarna tot de ontdekking te komen dat er 180 graden omgedraait moet worden. Voorbeeldje hier (Damn, wat is die openfietskaart toch traag zeg)

Ik zag dat knoopunt 61 niet echt een paar 100 meter verderop lag, de afstand is maar liefst 3,7 kilometer.
Ik moet toch maar eens op zoek naar knooppunt 21, echter dat fietspad langs de Norgervaart is zo’n verschrikkelijk klinker fietspad, terwijl het gemotoriseerde verkeer langs zoeft over strak asfalt.

Wat is nu eigenlijk het grote voordeel van die fietsknooppunten? Ik vind het meer een commercieel initiatief. De oude paddestoelen deden het prima, en met een knooppunt op pakweg iedere kruising wordt het fietsen meer en meer een puzzeltocht, ipv genieten van de omgeving.
Nu laat ik al die bordjes zobiezo links liggen, maar alle kaarten zijn tegenwoordig ernstig vervuild door die dikke balken over de wegen, op internet of op papier. Het hele kaartbeeld is verstoord, en je kunt geen informatie over de weg zelf zien.

Van mij mag openfietskaart een knop ‘alle routes UIT’ krijgen. Dan kun je gewoon weer je eigen weg vinden.