Wyspa na rzece to te? waterway riverbank tylko malowany w przeciwn? stron?? Znaczy w miejscu takim jak to: http://www.openstreetmap.org/?lat=52.4052&lon=16.9468&zoom=17&layers=B000FTF (w Potlach wida? co namalowa?em) mam pojecha? dalej rzek? maluj?c zewn?trzne brzegi (kraw?d? rzeka - reszta ?wiata) a wysp? oznaczy? takim samym tagiem namalowanym odwrotnie? Czy jednak ?le rozumiem?
UPDATE!
Dobra chyba za?apa?em o co chodzi … poprawi?em kilka wysp na jeziorach, t? konkretn? po prostu obrysowa?em rzekami, bo de facto s? to dwie ró?ne rzeki (inne nazwy)
Przy czym pozostaje odwieczne pytanie czy lepsze Yahoo czy Landsat - IMHO Landsat rulez, bo z Yahoo to u mnie ciekawie wychodzi. Chocia? z drugiej strony i to i to jest przesuni?te paskudnie…
W Potlach chyba nie bardzo jest wybór, ale w?a?nie sprawdzi?em moje osiedle, gdzie wszystko po czym da si? chodzi? namalowane jest z tracków ( http://www.openstreetmap.org/?lat=52.39157&lon=16.83793&zoom=17&layers=B000FTF ) i nie jest ?le. Zdj?cia s? stare (widz? miejsca które wygl?daj? ju? inaczej), ale jakich? makabrycznych przesuni?? nie ma … no chyba, ?e co? co dla mnie jest ok, dla Ciebie ju? nie.
Anyway … i tak nie ma lepszego sposobu na przemalowanie rzek, jezior itp. jak s?dz?.
Fakt, zostawimy to tak jak jest, chocia? dziwnie to troch? wygl?da ale innego rozwi?zania nie widz?. Chyba ?e narysowa? same brzegi tak jak si?rysuje drogi i zrobi? z tego po prostu relacj?..
W?a?nie zauwa?y?em, ?e kto? wykasowa? spory kawa?ek Odry (waterway=river) mi?dzy Brzegiem Dolnym a Wroc?awiem zostawiaj?c samo waterway=riverbank. Ktokolwiek to zrobi?, wed?ug mnie (i wiki) waterway=river powinno zosta?:
Wed?ug mnie, waterway=river powinna tak?e by? “no?nikiem” tagu name dla danej rzeki. Apeluj? zatem o nieusuwanie dróg waterway=river nawet je?li rzeka jest ju? zmapowana przez waterway=riverbank.
Przywróci?em to co znalaz?em z Brzegu do Wroc?awia. Widz?, ?e w samym Wroc?awiu te? sporo brakuje. Naci?nij ‘‘u’’ w Potlatchu to pojawi? si? usuni?te drogi, które mo?na odblokowa?.
Dzi?ki:) Troch? odkasowa?em we Wroc?awiu i dalej, ale niektórych odcinków mi si? nie uda?o:/ (By? mo?e zosta?y skasowane zbyt dawno temu?) Na szcz??cie nie ma tego a? tak du?o, wi?c mo?na odrysowa?. Pracuj? nad tym.
Hej, dodaje swoje 2 centy bo dopiero zauwazylem ten watek:
Wedlug wiki, w relacji mutlipolygon wyspy powinny byc wyrysowane w przeciwnym kierunki niz rzeka. Same wyspy nie powinny miec juz waterway=riverbank, osobiscie wyspom dodaje tylko natural=land.
Nawet jesli sie wyrysuje wode (waterway=riverbank) to nalezy pozostawic waterway=river jako pojedyncza linie.