Rijksweg A12 voorzien van nieuwe tags

Na lang discussiëren is er sinds enige tijd een approved tagging methodiek voor lanes, zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Lanes. Deze tagging houdt in dat je de richtingpijlen en bestemmingen van rijbanen op wegen kunt vastleggen. Zo’n tag ziet eruit als turn:lanes=slight_left|slight_left;slight_right|slight_right en destination:lanes=A|A;B|B. Daarbij lees je in discussies terug om destination:ref te gebruiken ipv dest_ref of destination_ref.

Ik wil volgende maand de gehele A12 gaan voorzien van deze nieuwe tags. Mocht iemand mee willen werken, dan hoor ik het graag. Ook aan jullie de vraag of je eens wilt kijken naar deze situatie bij Zoetermeer: http://www.openstreetmap.org/?lat=52.043656&lon=4.513006&zoom=18&layers=M. De op- en afrit zijn namelijk door mij volgens de nieuwe methode getagd, waarna de schrijver van de methode, imagic, de tags heeft beoordeeld.

Qua kip en ei: de tag is dus approved. En er wordt aan gewerkt om OSMAND gebruik te laten maken van dit taggingschema: http://code.google.com/p/osmand/issues/detail?id=1448.

Ik ben blij dat de kogel door de kerk is vwb lanes! Dit opent heel veel deuren voor de toekomst. Maar voorlopig moeten we ook rekening houden met bestaande applicaties die gebruikmaken van de tags die misschien ook verwijderd worden. Ongetwijfeld zullen er vele uiteindelijk een update krijgen om iets met de nieuwe tagging te doen, maar dat kan even duren.

Daarom wil ik ervoor pleiten om bijvoorbeeld naast destination:lanes=A|B ook destination=A;B te laten staan. Hetzelfde met destination:ref:lanes=A|B - laat alsjeblieft dest_ref=A;B staan (mag ook van mij destination_ref or destination:ref zijn). Het past in de geest van OSM om erg voorzichtig te zijn met het verwijderen van tags.

Het “probleem” dat ik met de nieuwe tagging zie, is de duplicatie van waarden. Als je een afslag hebt met drie rijstroken, een naar links naar A, en twee naar rechts naar B, dan krijg je destination:lanes=A|A|B. Dit kan ik in de mkgmap-styles makkelijk vertalen naar A;A;B maar om de dubbele A eruit te vissen moet de Java-code worden aangepast (de style-taal is daar niet krachtig genoeg voor). Nu heb ik destination=A;B en is er geen probleem.

De wiki-pagina heeft het ook over backward-compatibility (o.a. inzake maxspeed).

Er is momenteel een voorstel voor de tagging van het wegnummer: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Destination_details