Update:
- Nisam tu do marta, tako da prestajem sa radom na ovome do daljnjeg:)
- Završio sam dodavanje ref:sr:maticni_broj na sve opštine!
- Dodao sam subarea na sve veze opština<=>naselje (level 8<=>9)! PeđaS, pogledaj, da li je ovako dovoljno dobro?
TODO:
- Pitati preostale komšije za granice (Kosovo, Hrvatska gotovi)
- Peglati ovih 11.000 puteva koji se zapravo daju pomeriti, dok neko ne smisli neko rešenje za ovih 4000 grešaka
- Srediti gradove (odraditi procenu razlike površina, dodati ref:sr:maticni:broj, dodati subarea ka opštinama)
- Srediti okruge (Duja je predložio “ref” za šifre okruga, hoćemo sa tim da idemo za okruge, neko nešto protiv da li ima?, dodati subarea ka gradovima/opštinama)
Ostalo je pitanje fantomskih opština (koje su zapravo gradovi). Ako niko nema ništa da doda, da ih brišemo onda i ostavljamo samo gradove. Međutim, time otvaramo još jedan sličan problem “fantomskih naselja” - naime, imamo 8 opština koji imaju samo jedno naselje. To su:
[‘ВРАЧАР’, ‘ЗВЕЗДАРА’, ‘НОВИ БЕОГРАД’, ‘РАКОВИЦА’, ‘САВСКИ ВЕНАЦ’, ‘СТАРИ ГРАД’, ‘СЕВОЈНО’, ‘СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ’]
Po istoj logici (“da li postoji i predsednik opštine Rakovica i predsednik naselja Rakovica?”), mogli bismo i njih da spojimo u jedan entitet - da samo ostavimo opštinu? Ne znam da li je ovo pametno jer ne znam da li uopšte postoji koncept predsednika naselja? Zna li neko? Ja bih rekao da osim poštanskog broja, nema ništa drugo specifično? Ako postoji koncept predsednika, onda Rakovica ima predsednika naselja? A ako ne postoji, onda su sva naselja od starta fantomski entiteti, pa i ako postoji Rakovica naselje ili ne, nije ni bitno mnogo. Sa druge strane, Čukarica i Sopot i sl. opštine imaju gomilu “stvarnih” naselja ispod sebe, pa ne vidim zašto Čukarica može da ima level 9, a Novi Beograd da nema i da za Novi Beograd naselje nestaje i spaja se sa opštinom, nije mi konzistentno. Možda bih čak ovde ostavio sve da bude kao u RGZ-u (za razliku od fantomskih opština), tj. da ostavimo administrativna fantomska naselja. Ako ih ostavimo, onda bi ja kao Novobeograđanin živeo u “Omladinskih Brigada, Novi Beograd, Opština Novi Beograd, Beograd”, što jeste glupo. Vaše mišljenje, da ostavljamo fantomska naselja ili da i njih spajamo sa opštinama, kao fantomske opštine što smo rekli da ćemo sa gradovima?
Jedna zanimljivost - da li je greška ili ne, ali u RGZ-u svi okruzi imaju oblik “NNN управни округ” (“Severnobanatski upravni okrug”, “Jablanički upravni okrug”…) osim Braničevskog koji se u RGZ-u zove prosto… “Браничевски округ”. Eto, malo mi poremetilo skriptu, ali kod nas u OSM-u je od početka “pravilnije” (ako pravilnosti ovde može da se kaže da postoji uopšte:)