RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Ja pokušavam nešto da napravim od ovih podataka, ali mi slabo ide. Raspitivao sam se i saznao da ne postoji način da se programski zamene boundaries sa drugim granicama. Tu su državne granice, prirodne granice (reke), zalepljeni drugi node-ovi koji se ne mogu pomerati…odustajem od ovog pristupa. To znači i da odustajem od pristupa da čuvamo istoriju. Ja ovaj import ne znam da izvedem na ovaj način i rade volje prepuštam ceo import onome ko ovo zna.

Ono što su skoro uradili na Kosovu je dokumentovano ovde: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2019-November/006113.html. Inače, taj momak (Guillaume) mi je dosta saveta dao ovde. U tom mailu su opisani alati i način rada (donji deo mail-a vezan za boundaries). Ja sad pokušavam da napravim .osm fajl koji može da se uveze u JOSM i uspeo sam da napravim neku osnovnu, sirovu verziju: https://kokanovic.org/osm/rpj-v1.7z

Molim vas, NIKAKO ne koristite ovo za uvoz u OSM.

Ono što je sigurno je da treba da krenemo “odozdo”, tj. da prvo unesemo/popravimo admin_level=9 (naselja) i da puteve koji grade te relacije upotrebimo i za opštine i na dalje. Pošto opština ima manje od 200, možda to i na dalje može i ručno da se napravi. Ali, ne znam dovoljno JOSM da vidim kako od ovog .osm fajla nastaviti dalje. Generalno, stanje u OSM-u u odnosu na RGZ uopšte nije loše, dosta smo (bar sa admin_level=9) dobri.

Ne znam šta dalje da radimo - ovo što imamo je dovoljno dobro, a ne znam kako da nastavimo ako hoćemo da importujemo ovo iz RGZ-a. Ako želimo da popravljamo geometriju postojećih way-ove, to možda može, da se podelimo po okruzima i treba nam uputstvo kako to izvesti iz JOSM-a tako da bude lako za rad i da ne uništimo i ispomeramo sve okolo. Imamo sad .osm fajl, samo treba da postojeće puteve popravimo. Tu ima JOSM plugin koji može da menja way-ove (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/utilsplugin2#Replace_one_way_with_another_way) a trebaće i “ContourMerge” pomenut u mailu kod Kosova, jer ima dosta mesta u RGZ dataset-u da nisu slepljeni putevi (ima rupa izmedju naselja).

Sa druge strane, ako želimo da izbrišemo postojeće way-ove i zamenimo ih novima - i to može, ali ne znam tačno kako. Morao bih da radim na ovom generatoru .osm-a da može da merge-uje postojeće tagove iz postojećih naselja. Tu ima prevoda na druge jezike, ima wiki tagova i sl. koje želimo da sačuvamo. Ima admin_center node-ova koje isto želimo da sačuvamo. Sve to onda mora da završi u .osm fajlu. Ali čak i da izbrišemo postojeće puteve i zamenimo ih novim i napravimo nova naselja, moramo postojeće way-ove da zamenimo u svim drugim relacijama admin_level < 9 (opštine, gradovi…). Nemam ideju kako bi sve ovo izveli da ne potrošim mnogo dana da ovo isprogramiram, a šteta (gubljenje istorije, gubljenje tagova) bi bila velika. Daljnja iskoristivost ovog programa bi bila ravna nuli. Trenutno nisam za ovaj pristup.

Treba nam neki JOSM guru da pomogne, koji može da uzme ovaj .osm fajl, da nam kaže kako da najbolje uvezemo ovo iz njega i pomerimo postojeće “outer” puteve - ja bih najradije bio za to. Inače, evo šta ja radim - odem u JOSM-u na “Download data…”, kartica “Download from Overpass API” i unesem npr.:

[out:xml];
area["name"="Сремски управни округ"]["admin_level"=6]->.a;
(
  relation(area.a)["boundary"="administrative"]["admin_level"=9];
);
(._;>;);
out;

tako dobijemo layer sa OSM podacima. Onda uvezete naš .osm i… dalje ne znam:)