Review Garmin Edge Touring

Hans -Mr GPS- Vaessen heeft een aardige video review gemaakt van de nieuwe Garmin Edge Touring.
Deze Garmin is uitgerust met de Garmin OSM EU fietskaart. In de review wordt die kaart o.m. vergeleken met mijn Openfietsmap.
Ook OSM komt uitvoerig aan bod in de video.

http://www.youtube.com/watch?v=D69JQG2QS9Q

Voor meer achtergrondinfo, zie ook dit topic http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=10&t=41714

Met interesse gekeken.

Nu heb ik een gps60csx, kan ik die Garmin OSM fietskaart ergens downloaden.

Deze in basecamp zetten en plannen.

Of moet ik eerst een apparaat kopen waar de kaart voor geinstalleerd is, koppelen aan basecamp en dan de kaart in delen van het apparaat halen.

Dan komt het toch bij mij naar boven hoe verhoud dat tot de licenties.

Leuk filmpje. Omdat de Edge Touring geen “tolwegen vermijden” zal hebben als instelling kun je er de OFM niet mee combineren om over fietsroutes te laten routeren. In dat opzicht heb je denk ik meer aan een recreatieve GPS waar deze instelling wel op zit. Dan valt meteen het nadeel van de OFM weg dat je niet makkelijk een touristische route kunt maken.

Ik denk wel dat Garmin met deze GPS misschien wel een deel van de MIO cyclo en Bryton markt mee kan terugveroveren.

Wel jammer dat MrGPS zo als en toe Openfietskaart zegt waar ie Openfietsmap bedoelt :wink:

@Allroads, op dit moment is het nog niet duidelijk of Garmin die kaart verder gaat distribueren en onder welke voorwaarden. Mits die niet gelocked is (en daar lijkt het wel op) zou je die kaart in principe ook op de gps60 kunnen draaien en via de GPS of cardreader in BC kunnen gebruiken. Dus tzt zal die kaart zich wel verspreiden via het illegale circuit.:wink:

Ligfietser,

Goed dat jouw kaart in de video van Mr GPS van Schaarsbergen naar Hoenderloo langs die “drukke” weg gaat, scheelt me de entreeprijs van het Nationaal Park Hoge Veluwe :smiley:

groen_duiven

Nu je het zegt, die knooppuntroutes zijn in het park niet aangegeven, terwijl er wel knooppunten liggen:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/?map=route&zoom=13&lat=52.08185&lon=5.84065&layers=B00000FFTFFFFFFFFF

Toch maar eens een kaartje kopen, Mr Groen? :wink:

Weet iemand (toevallig?) of je op de Edge Touring de ‘Turn By Turn’ aanwijzingen uit kan zetten? Er staat niets over in de handleiding en ook MrGPS zegt er niets over in zijn informatieve video. Er zit op de Touring een ‘MTB-mode’ en daarbij zou ik het logisch vinden dat ‘TBT’ uitgeschakeld kan worden, of standaard zelfs UIT staat. Het niet uit kunnen zetten van ‘TBT’ is bij de Edge 810 een groot punt van kritiek en op grond daarvan voor MTB-gebruik als ‘onbruikbaar’ bestempeld. Het zou m.i. wederom een ontwerpfout van Garmin zijn als ze bij de Touring het uitschakelbaar zijn van ‘TBT’ er niet weer ingezet hebben…

@ligfietser:

Vermoed dat knooppunt 32 iets verlegd moet worden, maar ik kan het niet checken.
Geen geld voor entree, dus ook niet voor een kaart :sunglasses:

Gelukkig zijn de knooppunten nog niet zo lang geleden gemaakt (knooppunt 32 in 2008).

Als het dit weekend nog een beetje fietsweer zal, zal ik bij een knooppunt wel even foto van bord maken. Kan ik daarna de routes wel intekenen.

groen_duiven

2008 lijkt niet zo heel lang geleden, maar voor OSM is dat in de prehistorie en ook voor het fietsknooppuntennetwerk in NL :smiley:
Ik vraag me af of ze daar wel liggen, op andere kaarten (fietsersbond) staan die ook niet aangegeven. Op de kaart van Jan Kelder/Javawa zijn de routes in het rood zodat je kan zien dat je daar moet betalen.

Ik heb even geen bron, maar ik had (dacht ik) ergens gelezen dat ze het park op de schop gingen nemen, en dat ze fietsers er niet meer doorheen wilde laten.

Misschien dit bericht over ingang Schaarsbergen? (dacht dat het niet doorging?)

Met dank aan Groen en Mr GPS zal ik de toll=yes bij de komende updates van de OFM renderen. Muv toll=yes op snelwegen, ferries, parkeerplaatsen en voor fietsers niet toegankelijke wegen/bruggen/tunnels, voetpaden e.d. en waar fietsers niet hoeven te betalen (toll:bicycle=no). Dit heeft overigens geen effect op de optie “tolwegen vermijden” want die ‘misbruik’ ik al voor andere doeleinden, zijnde de voorkeur voor fietsroutes.

In het park De Hoge Veluwe staan al een heel tijdje niet meer de knooppuntborden en routebordjes. Vorig jaar ben ik daar doorheen gefietst en was toen voor vier personen 32.80 Euro kwijt.
Dat ik ze in (Waypoint) Fietsroutenetwerk Nederland heb gehandhaafd in rood, moet je ook meer zien als een protestactie tegen het hoge bedrag, dat je voor passage moet betalen.
Dat is trouwens ook de reden, dat ze zijn weggehaald.
Mooie paden, maar er zijn in Nederland tal van plekjes, waar het nog mooier is en waar je gratis doorgang hebt.

Bedankt voor de info Jan, heb ze ook op OSM verwijderd.

Kan jouw kaart wel op Edge touring geupload worden?

Of is het alleen de basecamp vergelijk.

Op apparaat planning en basecamp vergelijk, zelfde routepunten.

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=22206
deze in een vergelijkingstest tussen twee osm apparaten.

Yep, de OFM draait prima op de Edge Touring, alleen ontbreken er helaas wat opties op dat apparaat.
Geen autonavigatie, tolwegen of carpoolstroken vermijden, geen voetgangermodus. De routering zal dan ook wat minder zijn met de OFM in vgl met andere Garmins die wel deze instellingen hebben, daarentegen is de routering met de Garmin OSM cycle weer wat beter afgestemd op het apparaat dus je zou beiden kunnen combineren (OFM als achtergrondkaart en routeren met de Garmin kaart).

Ik weet niet precies wat je met die Aldi GPS wilt zeggen?

Ik zou voor aanschaf de ervaringen en vergelijkingen aanbevelen.
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=10&t=41714&start=120

mvg

Marius

Gewoon een vergelijkingstest tussen die twee apparaten.
Routing op het apparaat, met dezelfde routepunten.

Eigenlijk vindt ik als een gps bouwer de mogelijkheid van OSM geeft, dat de broncode van het apparaat vrijgegeven moet worden en dat mensen zelf ook osmkaarten kunnen maken met de voor hen belangrijke informatie. Nu is het te voorgebakken en soms niet logisch. Open voor alle OSM data, en niet alleen bepaalde door gpsbouwer voorgeselecteerde.

Tip Goede oplossing voor tourfietsen:
Etrex 20 of 30 met wekelijks actuele OFM
Dit alles voor eenmalig vanaf slechts ca 160 Euro.
Er is veel ervaring op diverse forums.
Ondergetekende kun je ook gratis raadplegen.

De perfecte tourfietsgps bestaat natuurlijk niet, maar de etrex 20/30 komt gezien z’n mogelijkheden toch aardig in de buurt.

Heb je geen zin of kun je geen kaarten downloaden (en stel je geen hoge eisen aan de kwaliteit van de kaart) dan is die edge een goed alternatief.
Je kunt ter plaatse voor drie tourrondjes kiezen en dat heeft ook wel wat. Voor de makkelijke fietser zou ik zeggen. Denk zelf dat dit model er alleen is gekomen wegens de concurrentie van mio en "aldi"gps.
Ben trouwens ook benieuwd hoe die mio en aldi gps met de osm kaart omgaat.

Zou 'm wel durven adviseren wegens het gemak van de bediening en dan zet ik de OFM kaart er wel voor 'm op. :slight_smile: Denk dat de “makkelijke” fietser die niet echt geïnteresseerd is in het gps gebeuren dit apparaat wel gaat gebruiken en een etrex al snel in de onderste lade gooit. Weg met dat rotding! 'k Heb voorbeelden genoeg gezien van mensen die na een paar weken (wat… een paar dagen) het al niet meer zagen zitten.

… en ga je voor bijna perfect en een redelijke prijs dan ben ik het geheel met Marius eens. De etrex 20/30!

Egbert