Reklasificiranje cesta da bi se "lijepo" iscrtavale

Pozdrav,

kolega Muki Mačković je upao u klasičnu zamku “lijepog iscrtavanja” te je išao mijenjati ceste sa makadamskom podlogom iz službenih klasifikacija prema NN u “unclassified”, valjda da se ne bi isrctavale na www.openstreetmap.com kao značajne ceste. Poslao samu mu dvije poruke i pojasnio problem, ali vidim da je bio veoma aktivan te je masu cesta izmijenjao. Skrenuo bih pažnju članovima na izmjene pa da poprave ako nešto primijete.

Kolegu sam uputio da se javi ovdje ako ima prigovor na način kartiranja.

Lp,
Vedran

Bok Vedrane,

nisam ja upao u nikakvu zamku, nego sam pratio pravilo postavljeno na Croatia/Ceste - OpenStreetMap Wiki

Ono nije postavljeno da bi karta lijepo izgledala, nego da se korisnike ne navodi na krivi put ako koriste manje pametan router. Vidim i da si vratio neke moje edite čime si prekršio pravilo.

Lp, Muki

2 Likes

Je, vidim da se donijela odluka u međuvremenu. Nisam pratio.

Uzmimo u obzir da je ta odluka donesena dok se makadami nisu renderirali drugačije na osm.org, dok se sada renderiraju sa točkicama.

Problem sa ovim pravilom je što ponekad nema smisla tagirati nešto kao unclassified, čak i ako je makadam. Recimo, na ovom komadu državne ceste bi bilo malo bezveze tagirati sa unclassified jer se radi o 200 metara makadama na važnoj cesti koja nema alternative. Dakle, to ima smisla tagirati kao državnu cestu.

Ali recimo kod ove lokalne ceste tagiranje kao unclassified ima više smisla, jer je uvijek bolje ići kroz Čazmu, osim ako baš ideš u Prokljuvane na toj cesti.

Meni je generalno po ovom pitanju besmisleno (glupo) što moram upisivati/kartirati netočne/kvariti podatke jer netko ima proizvod koji ne zna te podatke dobro iskoristiti.

Mislim da ne moraš na to gledati kao na “krive podatke”. Moramo stanje iz hrvatske birokracije staviti u OpenStreetMap, a to se ne može preslikati 1:1. Najbolji primjer je Državna cesta 547. To je turistička cesta sa makadamom koja ide preko Velebita. Tu smo pričali o tom slučaju. Ukratko, to je cesta koja nije zamišljena za bilo kakvo spajanje gradova ili regija, zamišljena je samo za planinare i ljubitelje prirode i povijesti. Nema nikakvog razloga da to bude državna cesta. Ali netko u hrvatskoj birokraciji je valjda krivo protumačio klasifikaciju, ili je to bio jedini način da se dobiju novci za obnovu ceste, i tako smo dobili državnu cestu koja to nije.

Ali i dalje imamo relaciju “Državna cesta 547”, tako da možemo gledati na relacije kao na presliku hrvatske klasifikacije 1:1. Na tagove highway=primary, highway=secondary, highway=tertiary gledamo kao na nešto što većinom slijedi tu klasifikaciju, ali sa nekim izuzecima koje smo popisali na wikiju.

Ponekad su županijske i lokalne ceste makadam koji je lako prohodan za automobile, ali zna se desiti da neke ceste pređu u traktorske putove koji su nemogući za proći automobilom. Tamo bi trebalo staviti highway=track umjesto highway=unclassified, jer to je stanje na terenu.

1 Like

3 posts were split to a new topic: Tagiranje biciklističke infrastrukture, slijepo slijediti zakon ili?

Slažem se, highway=primary wiki kaže:

Use highway=primary to tag a major highway linking large towns, but which does not satisfy the performance requirements of a highway=motorway or highway=trunk. Primary highways are generally specified by country road classification bylaws and assigned a ref=reference name.

(naglašavanje moje) dakle, za tagiranje u OSM-u primarno (no pun intended) je koje je funkcija te ceste , a iako su uglavnom uzete iz zakonske specifikacije, to nije kruto pravilo. (npr. v. Some questions about Srpskian objects - #4 by Mateusz_Konieczny)

Tu sam definiciju napisao (na bazi postojećeg teksta) lično ja pre nekoliko dana, ali pošto se do sada niko nije bunio, a očito i vama paše, smatraćemo da je validna. :wink:

Nadam se da nas neće prozvati da mijenjamo wiki samo kako bi dobili argument u raspravama :grin: