Reititysvirheiden korjaaminen ja välttäminen

Garmin-kartan piirtotarkkuus on mkgmap-listalta lukemani mukaan noin 2 metriä.

Lyhyitä kaaria (viivoja, tienpätkiä) tulee väkisin, jos merkitään kaikki lyhyet portaikot ja risteyksiin kaikki suojateiden sekä ajoratojen ja raitiovaunukiskojen liitoskohdat. Pelkät suojateiden ja ajoratojen liitoskohdat eivät aiheuta hälytyksiä, jos ne on piirretty oikein. Jossakin oli suojatie piirretty ihan kiinni risteykseen, sanotaan vaikka parin metrin päähän ajoratojen risteyksen keskikohdasta. Kyllä siihen yleensä mahtuu vähintään yksi 5-metrinen auto väliin. Siirsin suojatietä kauemmaksi risteyksestä. Missään en tehnyt tyhjäksi kenenkään mikrokartoitusta poistamalla esimerkiksi teiden ja raitiovaunukiskojen liitospisteitä.

Muutama viikko sitten tarkistin kaikki ne kymmenet hälytykset, joissa tiellä oli nimi, sekä hyvin monta nimettömienkin teiden (jalkakäytävien, pyöräteiden) lyhyttä kaarta. Lopulta otin käyttöön mkgmap-valitsimen remove-short-arcs, joka kutistaa lyhyet kaaret pisteiksi.

Päivitin karttasivun skriptejä. mkgmap r1308 osaa huomauttaa myös yksisuuntaisten teiden muodostamista nieluista ja lähteistä.

Olen korjannut toivottavasti kaikki yksisuuntaisten teiden ja kääntymiskieltorelaatioiden virheet. Seuraavaksi ovat vuorossa kiertoliittymien sädetiet, joiden mkgmap haluaa olevan yksisuuntaisia. Niitä pitäisi olla 69 kappaletta.

JOSM:in validator-liitännäistä korjasin hetki sitten niin, ettei se enää turhaan valita raitioteiden (railway=tram) ja muiden teiden puuttuvista risteyksistä. Risteyksiähän on näköjään merkitty vain suojateiden ja vaihteiden kohdalle.

Olen viime päivinä korjannut lukuisia kiertoliittymiä mkgmapin varoitusten perusteella. Kiertoliittymän ”sädetiet” on piirrettävä yksisuuntaisiksi. Jos liittymään tuleva tie on kaksisuuntainen, sen loppuun piirretään V-kirjaimen muotoinen yksisuuntainen tie (oneway=yes) yhtenä tai kahtena tienä. Kiertoliittymä on silloin ikään kuin kukkanen, jonka terälehdet muodostuvat avoimesta päästään yhdistetyistä V-kirjaimista.

Luulin, että Ahvenanmaalla on huonosti piirrettyjä teitä (siellä oli kiertoliittymät piirretty aika hullusti), mutta Porissa sain myös yhdistää lähialueen teitä toisiinsa, kymmeniä tai satoja risteyksiä. Risteyssolmut oli jätetty ruutukaava-alueella piirtämättä, ja silloin harvoin, kun solmuja oli, ne olivat vain toisessa tiessä. Joku oli myös kirjoittanut highway=mini_roundabout tarkoittaessaan highway=turning_circle. Olisikohan niin, että isommilla paikkakunnilla on useita kokeneita kartoittajia, jotka korjaavat tuollaisia virheitä? Helsingissä en ole kovin monta kiertoliittymää saanut korjailla; Espoossa ja Vantaalla joitakin.

Joihinkin paikkoihin, missä kiertoliittymän läheisyydessä oli eritasoliittymiä ja kaksiajorataisia teitä, lisäsin kääntymiskieltorelaatioita. Ensi viikolla Garmin-karttani reitityksen pitäisi toimia entistä paremmin.

Voisitko saman tien katsoa Pihlajamäen (Helsinki) kiertoliittymätilannetta? Siinä on nimittäin nykyään sellainen, ja olen ajanut siihen pari jälkeä. Liittymän läpi on kuitenkin tehty bussireittirelaatioita, ja minä olen sen verran amatööri, että niihin minä en koske.

Olisiko sinulla tarkkaa linkkiä? En muista korjanneeni sieltä mitään, mutta en ole varma, tarkastinko kaikki 69 virhettä. Samasta kiertoliittymästähän tuli tyypillisesti useita virheitä.
Bussireittirelaatiot ovat minullekin uusia, mutta toivottavasti en rikkonut mitään, kun jouduin Vantaalla Tammistossa päin korjailemaan kolmea tai neljää kiertoliittymää. Suurinta kiertoliittymää käytti peräti neljä eri linjaa. Ensimmäistä liittymää korjatessani latasin kaikki sitä käyttävät relaatiot kokonaisuudessaan, mutta myöhemmissä liittymissä päättelin, ettei se ilmeisesti ole tarpeen. Silti noihin pikku muutoksiin sain kulumaan pari kolme tuntia.
Odotan huomista, että kaikki viime yön korjaukseni ovat finland.osm.bz2:ssa.
Porissa huomasin sellaisenkin virheen, että joistakin kiertoliittymistä puuttuu määre junction=roundabout. Yhden sellaisen merkitsin mutta en enää jaksanut jakaa siihen liittyviä teitä yksisuuntaisiksi, kun uni alkoi painaa. Reitityksen kannalta ainoa oikea tapa on tehdä erilliset saapumis- ja poistumisväylät tämän kuvan mukaisesti. Esimerkiksi Garminin reititys olettaa risteyksissä aikaa kuluvan sen mukaan, missä kulmassa tiet erkanevat toisistaan.

Et varmaan olekaan korjannut mitään, kun siellä on kiertoliittymä vain todellisuudessa, ei kartalla. Paikka on tässä:
http://www.openstreetmap.org/?lat=60.234792&lon=25.010392&zoom=18&layers=B000FTF
Ikävä kyllä en muista enää itsekään, miten tiet kiertoliittymästä länteen oikein menevät. Ehkä ne ovat erillään aina Meripihkatiehen asti.

Koska minä en tuollapäin ole liikkunut, niin en osaa karttaakaan piirtää. Sopiiko, että lisäät kiertoliittymän itse ja pyydät sitten minua tarkistamaan tilanteen? On niitä rikkinäisiä relaatioita muuallakin. Tänään korjasin jonkin reitti 56:n, joka seurasi valtatietä 56. Siitä puuttui muutamia pätkiä kiertoliittymien kohdalta.

Juuri päivittämäni Suomen kartta Garmin-muodossa sisältää enää kolme mkgmapin ilmoittamaa virhettä, jotka korjasin tietokantaan. Yhden virheistä (irralliset yksisuuntaiset tiet risteyksessä) teki joku eilisen aikana.

Keravan Sorsakorvesta eilen korjailin nipun päällekkäin piirrettyjä teitä ja niitä jäikin muutama vielä. Pitää joku päivä käydä vielä alueella paikanpäällä ihmettelemässä yksityiskohtia kun päällekkäin on trackia, residentalia ja cyclewayta ettei korjaa kovin paljon pieleen. Osassa päällekkäin piirretyistä oli tien nimi, jossakin surface jne, parhaimmillaan oli vissiin kolme tietä päällekkäin piirrettynä.

Samoin “risteävissä teissä ei risteyssolmua” -vikoja tuli jonkin verran korjailtua Kerava-Tuusula -alueelta. Välillä tuntuu, että noita ilmestyy ihan itsestään, ilman että edes kukaan käy alueella editoimassa. Onkohan jossain editorissa tms joku bugi vai kuvittelenko mä vaan.

Eräs hauskimmista eilen korjaamistani virheistä oli metsäautoteiden (highway=track) pikkuruinen kiertoliittymä. Muutin metsäautotiet pyöräteiksi (highway=cycleway, cycleway=track) ja korvasin kiertoliittymän tavallisella risteyssolmulla, jolle merkitsin highway=mini_roundabout. Oletin, että kaupungissa autotien ali ja vieressä ei kulje metsäautotietä. Tuosta hassusta kiertoliittymästä irralliset metsäautotiet jätin varmuuden vuoksi ennalleen.

Hei,

Itsekin huomasin myös muutamat (ilmeisesti vielä jäljelle jääneet) päällekkäisyydet Sorsakorvessa ja korjailin niitä. Näköjään joku oli yrittänyt nimetä teitä, mutta päätynyt sitten piirtämään tiet uudestaan vanhojen teiden päälle samojen nodien kautta. Mukavaa, että joku halusi korjata karttaa nimeämällä nimeämättömiä teitä, mutta harmi kyllä vähän väärällä tavalla.

Kokeilin asiaa erikseen, ja ainakaan oma JOSM validaattorini ei näköjään anna tuosta virheilmoitusta, ja täsmälleen päällekkäin piirrettyjä teitä on todella vaikea havaita ellei niitä etsi varta vasten. Olisikohan validaattoriin saatavissa sääntö niin, että näistäkin tulisi huomautus? Näin ehkä aloittelevilla piirtäjillä ei tulisi tällaisia virheitä tehtyä? Paljon JOSMIa käyttäneenä ohjelma tuntuu erittäin intuitiiviselta, ja on hankala samaistua uuden käyttäjän varmasti sekavaan kokemukseen. Tai en tiedä jos Potlatchilla tällaisia virheitä on vielä helpompi tehdä kun en sitä editoria itse käytä.

Nuo päällekkäin piirretyt oli pääosin melko helppoja löytää kunhan vaan sattui menemään Potlatchilla editoimaan kyseistä aluetta. Mapnik näytti teille nimiä mutta teillä oli Potlatchissa punaiset laidat nimen puuttumisen takia. Alunperin huomasin nuo KeepRightistä mutta ei sekään läheskään kaikkia noita virheitä tuntunut näyttävän.

Potlatchilla pitää ihan piste pisteeltä piirtää tie toisen päälle jos meinaa tuollaisen sotkun aiheuttaa (ainakaan itse en keksinyt tapaa miten tuon vahingossa saisi tehtyä), joten oletettavasti joku oli ihan oikeasti piirtänyt entisen tien päälle.

Itse katselen Keeprightillä ja Osm Inspectorilla muutaman viikon välein Hyrylä-Kerava -alueen ja koitan korjailla ainakin pahimmat virheet pois. Vahinkojahan tietty sattuu kokeneillekin kartoittajille, mutta yleensä ne ovat yksittäisiä vahinkoklikkauksia tai ajatuskatkoksia jotka on helppo siivota. Olikohan noin vuosi sitten, kun joku Keravalla rikkoi suunnilleen joka editoinnillaan jotain mutta sitä käyttäjää ei ole aikoihin alueella näkynyt.

Niin, ja hyvää työtä Tolstoi, Keravalle on tullut ihan kivasti rakennuksia ja suurin osa taitaa olla teikäläisen piirtämiä. Tervetuloa piirtämään Tuusulan puolellekin, Mattilan alueelle taikka Riihikallio/Hyrylä -alueelle. Itse kun noilla alueilla paljon liikuskelen niin saisi osoitteet aika nopeasti paikalleen.

Kiitos kiitos ja kiitokset myös kaikille teille! Itse en jaksa usein pyöräillessä merkata teiden nimiä ylös (mikä on oikeasti aika tyhmää) joten on mukava huomata kun joku käy lisäämässä teiden nimiä karttaan.

Rakennuksista tosin sen verran, että niitä kannattaa piirtää vain jos tuntee tien ja alueen kuin omat taskunsa tai jos jonkin selkeän tien varrella on taloja vieri vieressä (kuten Keravan Mäkitiellä tai Virpitiellä) jolloin interpolointi on helppoa. Täysin vieraalla alueella tai muuten hankalasti hahmottuvalla teiden epäsäännöllisesti rajaamalla alueella tulee rakennuksia arvioidessa ja piirrellessä vähän liian helposti tehneeksi valtaviakin koko- ja mittakaavavirheitä.


Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.04996&lon=24.01892&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.10206&lon=19.94263&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.10208&lon=23.74233&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.14671&lon=24.63843&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.15051&lon=24.66759&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.15321&lon=24.65223&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.15506&lon=24.66306&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.22542&lon=24.83605&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.22712&lon=24.87442&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.22720&lon=24.87221&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.23508&lon=24.89206&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.24016&lon=24.98750&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.25722&lon=25.08147&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.25804&lon=22.22247&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.27484&lon=23.78117&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.30943&lon=22.32978&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.30990&lon=22.32986&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.31327&lon=25.10968&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.31629&lon=22.30306&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.32640&lon=24.28425&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.35389&lon=24.34188&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.37728&lon=25.63962&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.37730&lon=25.59920&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.37871&lon=25.63314&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.45227&lon=26.94341&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.45339&lon=22.27467&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.45530&lon=22.15286&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.45746&lon=22.26860&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.45991&lon=22.26598&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.47291&lon=22.36362&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.50297&lon=22.33325&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.54278&lon=24.87470&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.56344&lon=27.20612&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.56372&lon=27.20350&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.57226&lon=27.18655&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.81651&lon=24.77363&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.96341&lon=25.67101&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.97208&lon=25.67288&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.97328&lon=25.67891&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.97451&lon=25.65990&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.97822&lon=25.67224&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.97957&lon=25.66187&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=60.98118&lon=25.67726&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=61.02530&lon=25.14371&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=61.02998&lon=25.21551&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=61.46239&lon=23.64485&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=61.56446&lon=23.59428&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.00784&lon=24.48625&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.20530&lon=25.78352&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.22060&lon=25.85143&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.27029&lon=25.90297&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.29849&lon=25.73880&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.31123&lon=27.84247&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.31417&lon=27.83009&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.32383&lon=27.89594&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.32402&lon=27.90236&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.34022&lon=27.91212&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.34299&lon=27.86865&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.34655&lon=27.85571&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.52055&lon=29.40293&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.52688&lon=29.39392&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.52733&lon=29.39482&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.61962&lon=29.36326&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.62029&lon=29.46656&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.62053&lon=29.46658&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.64793&lon=29.22464&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.65975&lon=29.18636&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.85132&lon=27.64094&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=62.88072&lon=27.70724&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.08558&lon=27.62512&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.16066&lon=29.83239&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.51336&lon=26.69289&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.53529&lon=29.18147&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.53610&lon=29.17529&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.54574&lon=26.69030&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=63.55614&lon=26.90629&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.24663&lon=23.95391&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.26133&lon=23.94532&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.26918&lon=23.92957&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.34858&lon=26.27692&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.94652&lon=25.57579&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.94984&lon=25.54139&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.97336&lon=25.32782&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.98716&lon=25.74502&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=64.99771&lon=25.57787&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=65.21384&lon=25.32673&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=66.69102&lon=26.50548&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=66.87962&lon=26.36287&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=66.95517&lon=26.58007&zoom=17
Way has zero length segment - http://www.openstreetmap.org/?lat=67.85920&lon=23.60402&zoom=17

Ton verran tuli tänään kun suomea käänsin…
Pahuksen potlatch. tuskin nuo josmista on, sen validator valittaa…

Tarkistin yhden sijainneista, ja ainakin se oli jonkun BugBusterin tekemä. Tuskin se Potlatchia käyttää.
http://www.openstreetmap.org/user/BugBuster

Hmm, tuollahan lukee linkin http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:B%C3%BCrste/BugBuster takana “This bot changes general errors in OSM dataset is the planetfile.” Taitaa pitää paikkansa.

Kirjoitin palautetta käyttäjän Bürste (harja) sivulle.

Garmin-karttani reitityksessä on reilun viikon ajan ollut ongelmia. Esimerkiksi pyöräilyreitin laskenta Korson seudulta Pasilan asemalle epäonnistuu. Virheen aiheuttaa StyledConverter-parametrin MAX_ARC_LENGTH muutos. Se oli alun perin 25000 (metriä), ja 39062 toimii mutta 40625 ei.

Olisit iloinen, että joku sakemanni osaa noinkin hyvin englantia. Ehkä maailma on muuttunut, mutta vuonna 1994 Lyypekissä minulla oli ensimmäiset kolmisen kuukautta kovin orpo olo, kun piti tulla toimeen pelkällä koulusaksalla ja koulussahan ei juuri opetella puhumista.

Oletko varma, että virhe oli BugBusterin tekemä? Sekä BugBusterin tekijän että muutaman tarkastamani tien historian mukaan BugBuster oli vain poistanut tiestä peräkkäisiä identtisiä node-id:tä eikä muuttanut sijaintitietoja mitenkään.

Olen viime aikoina korjaillut tyhjään päättyviä tai tyhjästä tulevia yksisuuntaisia teitä, nyt kun mkgmapissa on sellainenkin tarkistus. Vielä kuutisenkymmentä on jäljellä. Virheitä korjaillessani olen huomannut, että erilaiset virheet tuppaavat kasautumaan samoille alueille. Eräs noista mainituista sijainneista on Kuopiossa Rönön saarella. Siellä oli merkitty highway=“bus stop” (p.o. highway=bus_stop) ja oli myös joitakin tyhjään ennen risteystä päättyviä pyöräteitä ja muitakin pikku virheitä, jotka korjasin eilen.

Olen lähes päivittäin korjaillut mkgmapin havaitsemia virheitä Suomesta, mutta se ei havaitse kuin kiertoliittymien ja yksisuuntaisten teiden virheitä. Jos jotakuta kiinnostaa korjata, niin täältä löytyy reititysvirheitä.