Reitittävä OSM-kartta toimii Verkkokaupan Photonav -navigaattorissa

Tuli hankittua veronkiertohinnoiteltu (n. 45 euroa sis. postikulut) Photonav-navigaattori Ahvenanmaalta (verkkokauppa.com). Nyt myyvät manner-Suomesta 90 euron hintaan joka ei sekään minusta kohtuuton ole laitteesta.

Piti tietysti kokeilla saako tuossa gpsmidin toimimaan. Ja lähtihän se pienten fiksausten jälkeen toimimaan - itse asiassa aika hienosti, osaa näyttää karttaa, ääniohjaava reititys toimii, osaa nauhoittaa reittijälkeä jne. Käyttöliittymä kyllä kaipaa lisää nappeja kosketusnäyttöön ja erityisesti sormilla toimivia sellaisia, esim. kohteen nimen syöttöön. Mutta kyllä tuo ajan kanssa näyttää kovasti kehittyneen aiemmin, varmaan jatkossakin. Nytkin saa kyllä kynällä syötettyä navigoinnin kohteen eli ihan käyttökelpoinen peli. Kieli on englanti, mutta aika pienin muutoksin voisi laitella esim. suomenkielisetkin äänet.

Käyttö vaatii vielä vähäistä enemmän näpertelyä kun pitää ajaa midlettejä ajavan phoneme:n lisäksi gps-porttiapuri jota on vaikea ajaa ilman että hakee ja ajaa rampauttamattoman explorer.exen. Niin ja pientä puukotusta vaatii gpsmidin koodikin toistaiseksi eli pitää itse kääntää, mutta eiköhän tuo parin rivin lisäys kohta tule CVS:ään.

Kuvaus asennuksesta osoitteessa https://sourceforge.net/apps/mediawiki/gpsmid/index.php?title=Platforms#WinCE_.2F_WindowsMobile

Pitäisi löytää vielä, minne vanha Hakkapeliittani on joutunut, että voisi testata siinäkin. Hakkapeliitassa taisi olla vain WinCE 4.2 mutta phoneme:stä on tuollekin versio, eli saattaisi gpsmid toimia siinäkin.

Oletko jo kokeillut, kuinka tarkkoja reittijäljet ovat? Jos GPS:n tarkkuus riittää ja tuon saa jotenkin polkupyörän ohjaustankoon kiinni, niin kosketusnäyttö olisi näppärä, kun voisi painella valmiiksi ohjelmoituja POI-painikkeita, esimerkiksi suojatie (uncontrolled, island, traffic_signals), bussipysäkki (shelter=yes/no), silta, tunneli, hiekkatie, päällystetty. Ei tarvitsisi sitten muistella ja arvailla, mitä mikin napin painallus tarkoitti.

Käytän Garmin Edge 705:tä, johon kukaan ei ole tainnut vielä ladata omia ohjelmia. Se tallentaa sijainnin (kaukana esteistä 5-10 metrin tarkkuudella) sekunnin välein, ja siinä on vain yksi nappi (Lap) kohteiden merkitsemistä varten.

En ole tutustunut gpsmidiin, mutta jos se on avointa koodia, niin ei pitäisi olla kovin kummoinen temppu toteuttaa reittijälkien tallentaminen ja painikkeet kohteiden merkitsemistä varten, ellei niitä vielä ole.

En kovin perusteellisesti, mutta ensimmäisen koereissun jäljen perusteella pika-arvio on että auton sisällä olleen Photonavin jäljet näyttävät selvästi tarkemmilta ja satelliittimäärät suuremmilta kuin taskussa, kädessä tai autotelineessä olevan Nokia E71:n. E71 seikkailee välillä kaukanakin tiestä ja harmillisen usein on vain 3-6 satelliittia lukemana, Photonav näyttäisi löytävän selvästi isomman osan ajasta paremman paikannuksen. Pitäisi ehkä oikeastaan siirtyä takaisin käyttämään ulkoista Holuxia jos vielä kartoittamattomia teitä tulee ajettua. Yksi hyödyllinen lisäominaisuus GPSmidiin voisi olla paikannuksen laatu, muistelen että aiemmin käyttämässäni mom:issa jälkeen tuli jokin merkintä kulloisenkin paikannuksen laadusta. Vai hetkinen, olikohan se vain debug-logissa - no, oli miten oli, jos joku tuki gpx:ssä löytyy laadulle niin sehän olisi varsin hyödyllinen välittää.

Jeps, mielessä on käynyt, eiköhän tuo paikannustarkkuus ole tässä vähintäänkin riittävä.

On vapaata koodia ja vielä GPL-softaa. Reittijäljen tallentaminen nimettyine waypointteineen siinä on jo tehtynä, itsekin koodasin tuohon jotain, itse asiassa muistaakseni juuri tuon nimettyjen waypointtien tallentamisen gpx-jälkeen.

Kukaan ei ole vielä tainnut tehdä kosketusnäyttötukea noille ominaisuuksille, mutta tosiaan kosketusnäyttö sopisi oikein mainiosti esiohjelmoitujen nappien avulla havaintojen merkkaukseen. Mieluiten ehkä vielä run-time -konffaustiedoston (kuvakkeet / tekstit + tagit) avulla esiohjelmoitava, jottai voisi tehdä pyörä- ja autoreissuille eri profiilit, ja helposti muokata kartoitusprofiileja ilman että tarvitsisi kääntää midlettiä joka kerta uusiksi.

Yksi varsin hyödyllinenkin ominaisuus on varoitukset. Tein gpsmidiin ylinopeusvaroituksen (joku muu sitten teki grafiikalla nopeusrajoitusmerkin)- kummasti vähentää epähuomiossa liian raskasta kaasujalkaa. OSM:ssähän olisi kyllä ylinopeuskameroitakin, itsekin olen sinne laitellut, mutta niille ei gpsmidistä ainakaan toistaiseksi löydy tukea. Toisaalta paljon laajemminhan tuo yleinen ylinopeusvaroitus tepsii raskaaseen kaasujalkaan.

Varoituspuolella voisi muutenkin olla varsin hyödyllinenkin kapistus, varmaan voisi jatkossa lisätä hazard-varoituksen jos esim. vaarallisia risteyksiä, lapsimerkkejä jne. on merkattu. Vielä ei näytä hazardeja olevan paljon Suomessa merkattu, parisenkymmentä tagwatchin mukaan, nekin aika hajanaisia - osa liikenteestä, lisäksi mm. varokaa hyttysiä, borreliapunkkeja, vihaisia mummoja, kameraa kavahtavia alkuasukkaita.

No nyt on tuo lisäys cvs:ssä, enää ei varsinaista lähdekoodia tarvitse muokkailla WinCE-käyttöä varten. Wav-tiedostot pitää kylläkin olla oletusarvona olevien .amr:ien sijasta ja tätä varten pitää muuttaa asetustiedosto ja ajaa itse Osm2Gpsmid-ohjelma.

Aika kätevästi hakee tuorein gpsmid puhelimessa geohack -palvelun avulla esim. Maanmittauslaitoksen maastokartan (Kansalaisen karttapaikka) kulloisestakin sijainnista puhelimeen selaimen näyttöön.

Niin ja siitä tarkkuudesta - 130 kilometrin reissulla näytti miltei jatkuvasti 10-11 satelliittia ja GPX-jälki näytti varsin siistiltä. Käytin rinnalla Nokia E71:ssä Holuxin 240:stä, joka näytti tyypillisesti 8-9 satelliittia ja myöskin varsin siistiä jälkeä. Lieneekö E71:n sisäinen GPS jotenkin epäkuntoinen (gps-antennissa huono kontakti tms.) vai onko sisäinen GPS vain huono, kun tosiaan nykyään miltei aina vain 3-6 satelliittia ja kovin heiluva GPX-jälki.

Kuulin juuri saksalaisesta shareware-ohjelmasta Glopus, joka toimii Windows CE:ssä. Navigointiominaisuudet vaikuttavat kuvien perusteella hyviltä, mutta datan keruusta en tiedä. Minulla painaisi vaakakupissa lähdekoodin avoimuus enemmän kuin käyttömukavuus (paraskin puhuja, Garminin laitteethan ovat mahdollisimman suljettuja, mutta tarvitsen säänkestävän pieniruokaisen laitteen pyöräilykäyttöön). Kotisivun mukaan Glopus-ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 30 minuuttia kerrallaan. GpsMid-käyttäjät voisivat saada siitä ideoita GpsMidin parantamiseen.

Törmäsin reilun parin vuoden jälkeen tähän säikeeseen, ja pientä päivitystä aiheeseen, vaikka WinCE aika vanhaa tavaraa alkaakin olla.

Käyttelen arkisesti photonavilla GpsMid:iä, ääninavigointi toimii, ja esiasetettujen tagien lisäily kosketusnäytöllä toimii. Nopeuskameraa varten on kokeellinen versio minulla käytössä, vielä ei ole jakeluversiossa mukana mutta jonkinlainen hälyily esim. FIXME-tägeistä ja ehkä nopeusversioistakin varmaan tulee ennen pitkää mukaan.

Geokätkötkin saa pienellä virittelyllä näppärästi samalle kartalle niin, että haku ja kohteeksi asettaminen toimivat.