recentere pdok luchtfoto

Volgens mij hebben we een recentere luchtfoto pdok 2018 :slight_smile:

Viel mij ook al op :slight_smile:

In Potlatch2 werkt bij mij de huidige link naar PDOK aerial imagery Beeldmateriaal.nl 25cm latest niet meer:
https://geodata.nationaalgeoregister.nl/luchtfoto/rgb/wmts?FORMAT=image/jpeg&SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile&VERSION=1.0.0&LAYER=Actueel_ortho25&STYLE=&FORMAT=image/jpeg&tileMatrixSet=OGC:1.0:GoogleMapsCompatible&tileMatrix={zoom}&tileRow={y}&tileCol={x}

Weet iemand de juiste link voor de hierboven genoemde recentere luchtfoto pdok 2018?

Deze is van de laatste week van juni 2018 in “mijn” streek, ik baseer dat op de vorderingen van werkzaamheden bij de Ring Parkstad. In die tijd moest ik nl omlopen/fietsen vanwege werkzaamheden. Toen ik half juli terug was van vakantie, waren die werkzaamheden afgerond.
Beetje lastig dat toen alle gras al geel was, dat maakt het niet makkelijker om aarde van gras te onderscheiden…

In JOSM is de URL gewoon hetzelfde gebleven, kan me niet voorstellen dat dit bij Potlatch2 anders is. Anders is het ene goed moment om over te gaan naar JOSM… :wink:

Over luchtfoto’s … Google heeft een rare truc toegepast: als je in de standaard maps of earth kijkt zie je in 3D gebieden oude foto’s! Maar als je in BTM de Google Sat laag aanzet zijn de foto’s veel recenter, voor Groningen eind van de zomer 2018. Nieuwer dan PDOK, in Groningen in elk geval.
Google vindt 3D zo belangrijk dat ze liever hoge resolutie beelden van 10 jaar oud gebruikt dan recente beelden.

Zie deze link: de grens 3D-2D is duidelijk te zien, met op het 2D gebeid nieuwe foto’s, en in het 3D gebied oude
https://www.google.nl/maps/@53.1838275,6.6093315,1213a,35y,39.09t/data=!3m1!1e3

Bij mij werkt het ook niet meer in Potlatch…

Net editor iD even gecheckt. Daar zul je het ook met de Esri moeten doen. Bing ligt er helemaal naast.
Nieuwe mappers verwijs ik zoveel mogelijk naar JOSM als ik er vragen over krijg.

https://www.satellietdataportaal.nl/ werkt ook niet. De recente satellietfoto sept 2018 komt ook niet tevoorschijn. Pdok luchtfoto ook niet.

Bij mij komt de 0.8m Triplesat foto van 2018-09-27 wel door. Lokatie: https://www.openstreetmap.org/?mlat=52.07865&mlon=4.45522#map=17/52.07865/4.45522

De standaard PDOK-entry in de lijst van beschikbare achtergronden in de Potlatch2 editor doet het weer. De URL is zo te zien niet gewijzigd. Het zal dus wel iets bij het Nationaal Georegister zijn geweest.
In elk geval blij dat het weer werkt en voor zover ik kon beoordelen aan de hand van een locatie bij de Meerpolderdijk in Zoetermeer, waar werkzaamheden aan de gang zijn in het kader van de aanleg van een toevoerkanaal naar de Nieuwe Driemanspolder, zijn de beelden redelijk recent - september 2018 of zo.

PS. @EOSfoto, ik ben voorzichtig ook al een tijdje aan het stoeien met JOSM, maar veel zal je er nog niet van zien - ik heb nog niet veel ge-upload. Een keer goed van pas gekomen om twee overlappende wegen uit elkaar te halen die ik toen in Potlatch niet afzondelijk geselecteerd kreeg. Inmiddels heb ik ook daarvoor de oplossing gevonden, maar in JOSM was het zelfs voor een beginner een gemakkelijk klusje :slight_smile:

Hier kun je zien wanneer de luchtfoto’s zijn genomen: http://www.beeldmateriaal.nl/common-nlm/voortgang-lr-2018.html

leuk / handig :slight_smile:
Thanks!

De go map app voor ipad liet een paar dagen geen pdok luchtfotos meer zien, maar is inmiddels gerepareerd.

Ook voor dit beeldmateriaal de vraag of iemand kan helpen die op OpenAerialMap https://map.openaerialmap.org beschikbaar te krijgen? Zie ook https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=693930#p693930