Reactie op Sander Schipperen @ forum.gps.nl

Hoewel er goede lokale mapping initiatieven zijn zoals Tracks4Africa en Tracks4Australia is het meest interessante project waarbij amateur geografen de wereld mappen OpenStreetMap. Dit project is bedoeld om de gehele wereld te mappen in een zo groot mogelijk detail. Het is verreweg het grootste project dat bestaat uit vrijwilligers (bijna 70.000 wereldwijd op dit moment). De data die verzameld wordt door dit project is vrij te hergebruiken en verspreiden in tegenstelling tot Google Maps en de meeste andere mapping projecten. OpenStreetMap heeft ook een mapping project voor Australie.

Door het open karakter van OpenStreetMap zijn er reeds zeer veel webbased mashups, zoals:

Het opzetten van een webbased kaart die volledig is aangepast aan jou wensen (hoogtelijnen, layers met struikgewas, hekken etc) is dan ook iets wat perfect bij dit project past: Mapnik, OpenLayers zijn hiervoor veelgebruikte tools.

Met een goede GPS en fototoestel kun je vrij vlot een gebied in kaart brengen. Vrij te gebruiken luchtfoto’s zijn ook een zeer goed hulpmiddel.

De data wordt verwerkt in één van de editors en verzonden naar de centrale database. Deze database is ons ‘product’ dat je kunt downloaden en verwerken tot kaarten op de GPS, webservers, papieren kaarten etc. Garmin kaarten worden al door veel gebruikers beschikbaar gesteld.

Als ik je nu nog niet overtuigd hebt van de voordelen van OSM: Er is nog veel meer neat stuff om je te overtuigen van de kracht van OpenStreetMap :wink: