Ramp Filipijnen

Via http://tasks.hotosm.org/job/338 kun je helpen om in een van de zwaarst getroffen steden, Tacloban, kaarten in te tekenen op basis van de situatie voor de ramp. Op het moment dat er actuele satellietbeelden beschikbaar gaan komen is dan veel sneller een actuele kaart te maken van het gebied tbv hulpverlening. Van harte aanbevolen!

Johan

Wat een ellende daar!
Ben bezig geweest bij Roxas city. Je kunt het beste na inlog een taak nemen anders zit denk ik iedereen in de weg. 'k Zag ook al dubbele wegen ontstaan. Het lastige van de Filipijnen is dat er veel wolken hangen boven het gebied. Zo is het best moeilijk de wegen aan elkaar te knopen. Ook ontbreken goede luchtfoto’s van het gebied.
Er zijn gelukkig behoorlijk wat mappers actief.
Eggie

ps Zo… dan staat dit draadje gelijk weer iets hoger.

Ik wilde graag weten wat de mogelijkheden zijn om een bijdrage te leveren.

Welke taken die je op je kunt nemen?

• Is het de bedoeling dat je de Bing kaart gaat overtrekken op gebieden waar nog geen data op OpenStreetMap staat?
• Zijn er nog andere taken die nader omschreven kunnen worden om een bijdrage te leveren?

… overtrekken dus. De bekende toeristenoorden op Cebu waren al behoorlijk af. Vooral aan de kust. In het binnenland van Antique ontbreken veel wegen. De meeste ellende zal langs de kust zijn.
De taken worden verdeeld via de taskmanager. Dus invullen van wegen en bebouwing. Ben je een ervaren mapper dan kun je ook valideren. (validator) De tegels worden dan groen.
Je kunt verder kijken wie nog meer actief is.
Tacloban groeit als kool. Weet niet of het verstandig is daar aan de slag te gaan.

Je kunt eerst een tour maken en dan goed kijken wat de bedoeling is.

Dankzij de vorige actie heb ik twee foutmeldingen in mijn JOSM zitten. Ik weet nog niet hoe ik dat moet tekkelen. Maar kijk nog wel even.

Vandaag is een update over de tasks en het gebruik van OSM tbv de hulpverlening in de Filipijnen verschenen, zie https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2013-November/068573.html

Je kunt nu in JOSM de nieuwste foto’s van na de ramp op de achtergrond zetten. In potlatch2 gaat dat volgens mij helaas niet. Je moet voor het gebruik van deze achtergrond de licentie onderschrijven.
In het kort: Je mag geen zaken verwijderen, maar alleen aangeven wat niet meer routeerbaar is of wat aan huizen ingestort of weggevaagd is.
building=damaged building= collapsed en voor nu onberijdbare wegen status=impassible

In navolging van de post van Eggie van ongeveer 24 uren geleden: er is nog steeds een hoop werk te doen om de satellietbeelden van na de ramp http://tasks.hotosm.org/job/350 te verwerken in OSM. Die beelden zijn ook voor iD beschikbaar. Het uitvoeren van één task kost tussen een half en een heel uur. Overigens heftig om te zien: in sommige gebieden liggen echt álle huizen en bomen plat.

Even weer een oproep. Wanneer je de taskmanager gebruikt keun je zien wie er nog meer werkt aan het gebied. Je krijgt gerichte opdrachten zodat je elkaar niet in de weg zit.
Prioriteiten staan bovenaan de “werklijst”. Nu is dat het schiereiland Panay met veel water. http://www.openstreetmap.org/#map=13/11.5122/123.0964

Taskmanager zie oproep It’s so Funny http://tasks.hotosm.org/

Gisteren zag je op het nieuws dat de hulpverlening al een kaart van OSM gebruikt. En ook de New York Times publiceert al met OSM kaarten.
http://www.nytimes.com/interactive/2013/11/11/world/asia/typhoon-haiyan-map.html?_r=2&

Hier de info op de wiki pagina http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Typhoon_Haiyan_%282013%29

en infomatie in De Morgen http://www.demorgen.be/dm/nl/17443/Tyfoon-Haiyan/article/detail/1740133/2013/11/14/Honderden-Belgen-helpen-Filipijnen-via-de-cloud.dhtml

Eggie

Er zijn inmiddels satellietbeelden van het gehele rampgebied beschikbaar onder een public license via http://www.digitalglobe.com/super-typhoon-haiyan#imagery-access

Johan

Op de meeting over de BAG werd al gezegd dat de satellietbeelden voor de Filipijnen van beperkte kwaliteit waren. Via https://secure.avaaz.org/en/petition/All_satellite_imagery_providers_Philippines_open_the_satellite_images/ kun je een petitie tekenen om sneller betere satellietbeelden te verkrijgen na dit soort grote rampen.

Hier wat gerelateerde artikelen:

http://www.360magazine.nl/politiek/3157/vrijwilligers-maken-kaarten-van-rampgebieden-in-filipijnen#.UpneaBt3uM-

http://mashable.com/2013/11/12/online-mapping-philippines/
en ook google helpt via “person finder”
http://mashable.com/2013/11/11/google-tools-typhoon-yolanda/

Afgelopen week was er aandacht op tv over mapping- vrijwilligers, maar dat heb ik nog niet gevonden.
Eggie

Volgens mij zijn de gedetailleerde plaatjes in Google Earth en Bing luchtfoto’s, geen satellietbeelden.
Maar het kan goed zijn dat ik het mis heb.

Vandaag, zondag 1 december, heeft het Amerikaanse Rode Kruis een oproep gedaan om een reeds in kaart gebracht rampgebied in de Filipijnen te valideren voor aanstaande vrijdag. Zie http://hot.openstreetmap.org/updates/2013-12-01_mapping_request_for_carles_area_typhoon_haiyan

Johan