Rajojen (boundary=administrative) merkitsemisestä ja nimeämisestä

Minusta tuli mkgmapin oletustyylin ylläpitäjä, ja tein kuluneella viikolla oletustyyliin joitakin lisäyksiä. Yksi niistä oli kauan sitten tehty ehdotus rajojen nimeämisestä, jota täydensin hieman:

boundary=administrative
{ name
  '${left:country}/${right:country}' |
  '${left:state}/${right:state}' |
  '${left:district}/${right:district}' |
  '${left:county}/${right:county}' |
  '${left:municipality}/${right:municipality}' |
  '${left:city}/${right:city}' |
  '${left:village}/${right:village}' |
  '${left:suburban}/${right:suburban}'
}

Kävin juuri Hämeenlinnassa. Siellä kaikki rajaviivat on esimerkillisesti nimetty left:suburban, right:suburban. Lisäsin Vantaan rajoille left:city, left:city:fi, left:city:sv, right:city, right:city:fi, right:city:sv mutta en vielä ehtinyt lisätä muutosta Garmin-karttaani. Rajoilla pitäisi lukea ”Vantaa/Kerava” tai Sipoon rajalla ”Uusimaa/Itä-Uusimaa” aiemman ”Osavaltioraja” sijasta.

Helsingin kaupunginosat on hienosti merkitty kartalle ja asianmukaisesti nimettyihin relaatioihin, mutta left- ja right-nimet puuttuvat. Voisiko joku lisäillä nimiä? (Itse en viitsi, koska kulutin juuri monta iltaa Suomen kaikkien yksisuuntaisten teiden virheiden korjaamiseen.)

Korjaus: en ollutkaan lisännyt muita kuin kaupungin nimiä (left:city, right:city) enkä lisää vieläkään, koska en tiedä sopivaa merkitsemiskäytäntöä. Sivu boundary=administrative ei kerro, miten maakunnat ja läänit kuuluu nimetä Suomessa, ja käytännöt vaihtelevat maittain. Enkä oikein ole jaksanut pysyä mukana viime aikojen liitoksissa. Uusimaa ja Itä-Uusimaa lienevät kaiketi maakuntia (province), jotka kuuluvat Etelä-Suomen lääniin (district?).

Jos sovitaan, että Uusimaa on “province”, niin sitten kaikille relaation jäsenille pitäisi asettaa right:province=Uusimaa, right:province:fi=Uusimaa, right:province:sv=Nyland (tai left:* niille viivoille, joiden vasemmalle puolelle Uudenmaan alue jää). Esimerkiksi läänejä Vantaan ja Sipoon rajalta puuttuu useita määreitä ja rajaviivaa on pilkottava osiin lisättäessä kaupunginosia. Vantaan koillisnurkassa viivalla pitäisi lukea kutakuinkin seuraavaa:


left:province=Uusimaa
left:province:fi=Uusimaa
left:province:sv=Nyland
right:province=Itä-Uusimaa
right:province:fi=Itä-Uusimaa
right:province:sv=Östra Nyland
left:city=Vantaa
left:city:fi=Vantaa
left:city:sv=Vanda
right:city=Sipoo
right:city:fi=Sipoo
right:city:sv=Sibbo
left:suburban=Pohjois-Nikinmäki
left:suburban:fi=Pohjois-Nikinmäki
left:suburban:sv=Norra Nissbacka
# right:suburban ei ole tiedossa (harvaan asuttua, olisikohan kaupunginosa nimeltään Sipoonkorpi?)

Suuntaus on ollut pikemmin poistaa alkuaikoina käytetyt (ennen relaatioiden olemassaoloa käyttöönotetut) left:* ja right:* -tagit, koska pelkkä kunkin alueen määrittelevä relaatio, no, määrittelee jo alueen rajat.

Ahaa, sittenpä minun täytyy miettiä, saisiko relaatioista jotenkin kaivetuksi rajoille nimiä. mkmap ymmärtää kyllä relaatioita, ja sillä voi kaiketi tehdä esimerkiksi bussireittikarttoja (en ole vielä yrittänyt).

Nuo left:* ja right:* ovat kieltämättä hankalampia kuin relaatioiden name, name:fi, name:sv jne., koska ohjelmat yleensä ymmärtävät lokalisoidut name:* mutta eivät välttämättä noita muita. mkgmap:kin vaatisi muutoksia, jos haluaisi rajoille vaikkapa ruotsinkieliset nimet. (Pitäisi valita left::sv ja right::sv kaikille mahdollisille country, district, province, city, suburban jne.)

Päivitys: sain mkgmapin lisäämään relaatioiden nimet rajoille jossakin järjestyksessä (esimerkiksi ”KIRKKONUMMI/UUSIMAA/ETELÄ-SUOMEN LÄÄNI/HELSINGIN SEUTUKUNTA/SUOMI”, mutta koska toteutus edellyttää muutoksia muuallekin kuin ylläpitämääni oletustyyliin, odotan muiden mkgmap-kehittäjien hyväksyntää.

Jos 8 on kunnanraja ja 9 kylien niin toiseen suuntaan ilmeisesti 7:lla merkitään maakunnat ja 6:lla läänit. Ymmärsinkö oikein?

Ruotsissa näkyy olevan vallan muuta (Wikipedia:Riksområde), mutta siellä historialliset maakunnat ovat nykyisiä läänejä suurempia toisin kuin Suomessa:
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/52824 (name=Norrbottens län, admin_level=4)
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/52828 (name=Norra Norrland, admin_level=3)
Jouduin korjailemaan noita kahta, kun molemmissa oli muutama raja kahteen tai kolmeen kertaan. Niinpä Garmin-karttani länsirajalla Sverige/Suomi luki noiden nimiä moneen kertaan.

Suomesta joitakin esimerkkejä. Katso myös seuraavat:
boundary=administrative
http://fi.wikipedia.org/wiki/LAU:FI
http://fi.wikipedia.org/wiki/NUTS:FI

admin_level=8 kaupungit
admin_level=7 LAU-1=011 name=Helsingin seutukunta http://www.openstreetmap.org/browse/relation/38101
admin_level=6 NUTS-3=FI181 name=Uusimaa http://www.openstreetmap.org/browse/relation/37355

Seuraavat puuttuvat vielä:

admin_level=4 NUTS-2=FI18 name=Etelä-Suomi official_name=Etelä-Suomen lääni
admin_level=3 NUTS-1=FI1 name=Manner-Suomi (FI2 on Ahvenanmaa)

Googlen hakutulosten mukaan seutukunta olisi ruotsiksi ekonomisk region, t.ex. Helsingfors ekonomiska region. Korjasinpa sen relaatioon. Uudellemaalle lisäsin myös official_name=Uudenmaan maakunta, ruotsiksi Nylands landskap.

Alkuperäinen kysymykseni on rauennut, koska rajoille on helpointa ottaa nimet relaatioista. Minun puolestani kaikki rajojen left:, right: voi poistaa.

Poistin lisäämäni left:, right: Vantaan ympäristöstä. Lisäsin myös useisiin lähikuntiin ref:ksi kuntanumeron. Helsingin seutukunnalle, Uudenmaan maakunnalle ja Etelä-Suomelle lisäsin NUTS- tai LAU-numeron ref:ksi. Keskusteltuani käyttäjän Boozeman kanssa päivitin sivulle Tag:boundary=administrative lisää esimerkki- ja lähdelinkkejä Suomen kohdalle.

Rajojen merkitseminen näyttää olevan pahasti kesken. Porvoon ja Askolan rajasta puuttuu pätkä. Itä-Uudenmaan relaatio näyttää puuttuvan kokonaan. Etelä-Suomen raja loppuu kesken lounaassa Someron ja Tammelan rajalle ja kaakossa Venäjän rajan eteläkulmaan. Ei Somerolle eikä Tammelalle ole vielä määritelty relaatiota, mutta rajaviivalla on left:city, right:city.

Kuntanumeroita etsiessäni löysin kaksi lähdettä:
http://www.kunnat.net
http://www.vrk.fi/ (kuntaluettelo)
Saisikohan noista kuntien rajojakin? Vai pitääkö ne kerjätä jokaisen kunnan maanmittaustoimistosta erikseen? Kylien ja kaupunginosien rajoja voinee saada vain maanmittaustoimistoista.