Tässä linkki kuukauden takaiseen kokeiluun: http://latuviitta.org/documents/QGis_Spatialite_GPS.png
Selite:
- Quantum GIS kannettavalla tietokoneella
- Garmin eTrex GPS-vastaanottimena
- OSM-tiedot paikallisesta Spatialite-kannasta (ehkä tämä tietokanta http://hip.latuviitta.org/tiedostot/OSM_Suomi_2011_08_25.zip))
- Tiet luokiteltu nopeusrajoituksen mukaan
- Katkoviivalla tiet, joilta puuttuu nopeusrajoitus
Lisäksi kartalla näyttää olevan pisteet, joilla on addr:streetnumber ja jotain muita tasoja, mm. GPS_QGIS_TEST, joka on muokattava taso, jolle voi kerätä tietoja GPS:llä. En suosittele, ellei ole kuskia. Minulla oli, ja menomatkalla kävi selville, että nelostien nopeusrajoitukset ovat aika huonossa kunnossa ainakin Lusin-Jyväskylän välillä. Ikävä kyllä en enää muista, mitä QGis:llä kerätyille pisteille laittamani koodit oikein tarkoittavat, ja talvirajoituksetkin ovat tulleet tuon reissun jälkeen.
Kuva on ruma, mutta toivottavasti siitä selviää, että monia asioita olisi paljon helpompi tehdä, jos ottaisi ne 256x256 pikselin kokoiset laput pois silmiltään. Esimerkiksi tänään tuli puheeksi päällystelajin mukaan luokiteltu kartta ‘päällystetyt’ / 'päällystämättömät '/ ‘ei tietoa saatavilla’. Sen perään ei tarvitsisi haaveilla, jos ottaisi vektorit kauniiseen käteen ja luokittelisi ne niin kuin tuossa esimerkkikuvassa on tehty. Kaunista kuvaa kaipaava voisi ottaa sen siihen alle joltain bulkkituottajalta, kuten Mapnik-tasolta tai vaikka Maanmittauslaitokselta.
No joo, laatat ovat kieltämättä yleisiä ja tehokkaita ja lukemattomat ohjelmat tukevat niitä, joten kyllä minäkin niitä työssäni käytän, teen ja jakelen. Olenkohan muuten unohtanut sanoa mitä mieltä olen “tiilitetyistä” kuvista. Niiden suosijat voisivat mieluummin tiilittää kylpyhuoneensa, vrt. http://latuviitta.org/documents/tiilitetty.png
Kenelle muuten on oikeasti hyötyä tietää nelostietä ajaessaan, että tämäpä onkin trunk-luokan tie, koska GPS:ssä on noin paksu vihreä viiva? Eikö olisi tärkeämpää tietää, että tällä kohtaa on satasen nopeusrajoitus, mutta 500 metrin päästä se muuttuu kahdeksaankymppiin? Tai nähdä missä on ohituskieltoalueita?
Oikein nätin vektoreista tehdyn kartan saa aikaan, jos ajaa läppärillä paikallista WMS-palvelinta, joka voi olla mitä merkkiä tahansa (Mapserver, Geoserver, miksei jopa Mapnikin ogc_server, joka tosin taitaa olla mahdoton asentaa Windowsille ja vaikea Linuxillekin). Superhelpolla WMS:llä asentaminen voisi olla siedettävän yksinkertaista, mutta tuskin enää sitten, jos haluaisi taustalle PostGIS:in.