Pytania początkujących

Ponieważ wątek dotyczy pytań, to wyrażnie je zadam: wobrec powyższego czy przy uzupełnianiu brakującej placówki pocztowej należy pominąć zupełnie tag name, czy kombinować ze znalezieniem jakiejś wyróżniającej nazwy?

Ja używam name=Poczta Polska, jak dla każdego sieciowego sklepu czy innego POI-a.

Co należy, to nikt nie odpowie, bo tu nie ma reguł, są tylko przeważające praktyki.

używanie name=Foobar brand=Foobar dla sieciówek jest raczej na tyle przeważające że to należy stosować, chyba że sklepy mają własne nazwy (jak PP kiedyś miała)

nie, tak samo jak nie jest pomijany przy Żabce czy Biedronce.

1 Like

Zerknąłem sobie na Olbięcin i zauważyłem, że obie placówki edukacyjne są tylko z grubsza naszkicowane (785683900 oraz 1115142111). Są to odpowiednio Zespół Szkolno-Przedszkolny w Olbięcinie i Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im Jerzego Rudlickiego w Olbięcinie.
Jak mapować takie złożone jednostki? Tagi dla zespołu wstawić na obszar, a jednostki składowe jako węzły na jego terenie?

Czy jest wśród nas peepe? Jeśli tak, to może niech napisze dlaczego budynek ZS nr 2 jest multipolygonem.

Nie wiem czy to peepe bo nie mam już czasu wnikać w szczegóły historii ale robione to było w iD które ma lub miało niesamowitą tendencję do robienia relacji z czego tylko mogło i nie mogło (wystarczyło przeciąć linię).
Tam jeszcze przykładowo parking jest relacją a sam parking ma mocno nieaktualny obrys.

Co do złożonych jednostek edukacyjnych to trzeba wniknąć w Wiki czyli
amenity=school oraz landuse=education

jak nie podoba ci się multipolygon zrobiony dekadę temu to spokojnie możesz go poprawić

wątpię by miało się sens pytać o to na forum

3 Likes

W skład relacji gmina Wilkołaz wchodzi 18 elementów z rolą subarea, które odpowiadają miejscowościom w tej gminie wg rejestru TERYT. W jaki sposób zostały ustalone ich granice?

Pytam zwłaszcza w odniesieniu do elementów Wilkołaz Trzeci oraz Wilkołaz-Stacja Kolejowa, których połączone terytoria odpowiadają obrębowi ewidencyjnemu Wilkołaz Trzeci (060709_2.0011).

Dawnej był dostępny podkład EMUiA i tam granice takich miejscowości były łatwo dostępne, choć niekoniecznie aktualne czy prawdziwe.

Gdzie jest problem? Miejsowości mają własną adresację, więc wszystko chyba działa?

Na razie nie ma z tym wielkiego problemu, jednak w dalszej perspektywie to może utrudniać wykorzystanie tych obiektów dla innych celów.

Jakiś czas temu zauważyłem coraz większe postępy w uzupełnianiu sieci parafii, dekanatów i diecezji jako relacji boundary, więc postanowiłem też do tego dołączyć. Przypuśćmy więc, że wezmę za wzór relację 15057163 żeby założyć coś podobnego dla parafii w Wilkołazie.
Należą do niej Wilkołaz Pierwszy, Drugi i Trzeci, Wilkołaz - Stacja Kolejowa, Wilkołaz Górny i Dolny, Marianówka, Obroki, Zalesie i Zdrapy. Żeby ustalić jej zewnętrzną granicę teoretycznie najwygodniej byłoby wykorzystać zmapowane terytoria wsi.
I tu wychodzi cały na biało Wilkołaz-Stacja Kolejowa i robi bałagan, bo na południu tego obszaru są budynki z numeracją Rudnika Szlacheckiego, więc należące do sąsiedniej parafii, co powoduje że trzeba w tym miejscu arbitralnie wyznaczać tę granicę.

To jest problem, bo wskazuje, że granica jest błędna. I będzie generować błędy w róznych programach, tj. tych, które nazwę miejscowości pobierają z granicy, a nie z tagu addr.

Ok, trzeba zatem wpierw to wszystko wyprostować.
Nawasem mówiąc, znalazłem w poblizu jeszcze lepszy przykład:

węzły 3442020190 oraz 8380517400 leżą na tym samym budynku 902246462; pierwszy daje adres Wilkołaz Trzeci 113, a drugi Rudnik Szlachecki 79A. Mapa zalicza to do obszaru miejscowości Wilkołaz Trzeci

Mam pytanie odnośnie użycia leisure=bleachers. Czy w sytuacji jak tutaj, gdzie miejsca dla publiczności są podzielone schodami na sekcje, to należy zaznaczyć cały obszar tym tagiem, czy też każdą sekcję z osobna?

Moim zdaniem starczy jeden obiekt.

1 Like

działający link: Tag:leisure=bleachers - OpenStreetMap Wiki