Pyöräilyreittiohjeita GPX-muodossa?

Ehdotin jokin aika sitten YTV:lle, että http://kevytliikenne.ytv.fi antaisi reitin myös GPX-muodossa. Tänään minulle vastattiin, että osa aineistosta on tarkkuudeltaan riittämätön mutta ominaisuus on tulevaisuudessa mahdollisesti toteutettavissa. Harmi, sillä esimerkiksi kehäteiden ja moottoriteiden vierellä kulkevat pyöräreitit ovat hankalia seurattavia.

Eilen muunsin Googlen reittejä GmapToGPX:llä Route GPX -muotoon ja siirsin Garmin Edge 705:een. Se vaikutti täysin turhalta, sillä reittipisteitä oli vain Googlen tuntemien (autotie)risteysten kohdilla ja Edgen reititys teki sitten mutkia kaikkien niiden pisteiden kautta. Apupisteet eivät estäneet Edgeä sekoilemasta erään kokeilemani reitin loppupäässä. Oletettavasti vika on mkgmap:issa, joka ei osaa kirjoittaa jotakin lisätietoa mutkikkaista teistä. (Noin 70 km:n matkan loppupäässä olisi pitänyt lennellä ristiin rastiin, jolloin matkaa olisi kertynyt lähemmäs 400 km.)

Bikely.com:ista latasin jonkun sinne lähettämän Track GPX -muotoisen reitin Länsi-Sipoo tour, joka näkyi kartalla hienosti. Kun valitsin “navigoi”, Edge laski ohjeet tuon reitin loppupisteeseen (tai alkupisteeseen; kyseessähän oli kierros).

Tietääkö kukaan sellaista navigointipalvelua, joka antaisi reitin Track GPX -muodossa? Käyttääkö mikään reittihaku OSM-tietokantaa?

Marko

Ainakin seuraavista palveluista reitit saa gpx-tiedostoina. Cloudmaden palvelusta saa jopa ajo-ohjeet englanniksi. Palvelut käyttävät osm-aineistoa.

http://www.yournavigation.org/
http://maps.cloudmade.com/

Lauri

Kiitos vinkistä! Cloudmade tekee Route GPX -tiedostoja, jotka näyttävät rumilta Garmin Edge 705:ssa. Yournavigation.org tekee Track GPX -tiedostoja, jolloin Garminin reitityksen ei tarvitse toimia karttapohjalla. Mutta törmäsin saman tien tunnettuun virheeseen yrittäessäni tallentaa 24 kilometrin reittiä Korsosta Helsinkiin: “Request-URI Too Large”. Taidanpa ottaa selvää, miten tuon voisi korjata, sillä pyöräreiteissähän on etenkin kaupunkiseuduilla usein paljon risteyksiä, minkä vuoksi navigointi on paljon vaikeampaa kuin autoteitä pitkin.

Lähetin gpsbabeliin viikonloppuna korjauksen, jolla TCX-tiedostojen kierrokset muuttuvat GPX-muodossa waypointeiksi, mutta sieltä ei ole vielä kuulunut mitään.

Marko

Kun garminissa on niin huono ohjekirja, niin pitää kysyä täällä:
Garminiin ilmeisesti pystyy siirtämään valmiita reittejä GPX formaatissa. Kuinka se käytännössä tapahtuu, tukeeko eTrex hcx moista?

Garmin Edge 705 näkyy tietokoneelle kahtena FAT-tiedostojärjestelmänä (Microsoft-kielellä levyasemankirjaimena): sisäinen muisti omanaan ja SD-kortti omanaan. Tiedosto siirretään jommankumman tiedostojärjestelmän hakemistoon Garmin/GPX (tai Garmin\GPX).

Vanhemmat Garminin laitteet eivät toteuta usb-storage-liitäntää. Voisiko GPSBabel olla avuksi? Sain sen avulla Linuxista yhteyden kaverini GPSMap 60CSx:ään.

Sattuuko kukaan tietämään kännykälle j2me- tai symbian -ohjelmaa, jolla GPX-trackeja voisi seurata? Olen koettanut etsiä, mutten ole löytänyt. Riittäisi vaikka sellainen, joka huomauttaisi äänellä jos eksyy reitiltä. Plussaa olisi jos halutessaan voisi kytkeä päälle ohjeistuksen käännöksistä. Kartan näytöstä ei olisi niin väliksi, tietysti sekin voisi olla hyödyksi.

Nyt reitit ovat tarjolla GPX- ja KML-muodossa. Katselin eilen Garmin Edge 705:n näytöltä Korsosta Lahdentietä Korkeasaareen suuntautuvaa reittiä. YTV:n reittijälki kulki pääosin OSM-karttani tien päällä, mutta yhdessä tuntemassani kohdassa siinä näytti olevan pieni virhe. OSM:sta puuttui vielä Lahdentien pyörätietä ja etelämpänä joitakin pyöräteitä. YTV:n palvelu siis täydentää OSM-karttaa mukavasti.
OSM-karttaa käyttävä BikeRouteToaster antaa lisäksi korkeuskäyrät ja virtuaalikirittäjän, kun reitin tallentaa Garminin TCX-muodossa. Sille pitää vain valehdella selaimeksi jotakin muuta, jos näyttö pysyy tyhjänä.

Jatketaan vielä neuvojen kyselyä aiheen tiimoilta. eTrexissä muistikortti näkyy myös levyasemana, sinne talletan Garmin hakemistoon .img muotoisen kartan. Kokeilin tallentaa yournavigation.orgista lataamani .gpx fileen Garmin/gpx hakemistoon. Ei tullut mitään lisäreittejä tms. garminin valikoihin… Kellään näkemystä miten homman tulisi toimia?

Oma eTrex Vista on muistikortillinen, ja siinä kartan sai toimimaan, kun sen tallensi “Garmin”-nimiseen kansioon nimellä “GMAPSUPP.IMG”. Muistaakseni nimen siis piti olla juuri tuo ja nimenomaan suuraakkosin, tai ainakin noin homma toimi.

Tarkennuksena vielä: yournavigation.orgin karttoja en ole kokeillut. Tein karttatiedoston itse mkgmap-ohjelmalla OSM-tiedostosta muuntaen.

Nykyään on valmiina paketteina vaikka suoraan kännykkään ladattavissa gpsmid -ohjelma ajantasaisella Helsingin tai Suomen auto- tai pyöränavigoinnilla osoitteesta http://gpsmid.sourceforge.net/prebuild/

Siis ongelma ei ollut kartan saamisessa näkyville. Ongelma oli saada näkyviin yournavigation.org generoima gpx reitti.

Oliko se gpx-hakemisto siellä valmiina? Edge 705:ssa se on isoilla kirjaimilla, jos sillä on merkitystä. Laitteen oman muistin Garmin/GPX-hakemistossa on tiedosto current.gpx, jossa ovat muistiin tallennetut POI:t XML-muodossa. Tähän hakemistoon tai SD-kortin hakemistoon Garmin/GPX lisätyt GPX-tiedostot (nimi.gpx pienillä kirjaimilla toimii) näkyvät valikossa, muistaakseni valikossa “Tallennetut reitit” tai “Tee harjoitus”.

Edge 705:n firmwaren gpx-tiedostojen käsittelyssä on ollut virheitä. Muistaakseni firmware-versio 2.60 näytti välillä roskamerkkejä valikossa oikeiden tiedostojen jälkeen ja läväytti Euroopan ja puoli Afrikkaa ruudulle, kun yritin ladata Sipoossa olevaa reittiä. Valikossa näkyvä nimi ei muuten ole tiedostonimi vaan jonkin XML-elementin sisältö GPX-tiedostosta.

Huomaa vielä, että Route GPX ja Track GPX ovat kaksi eri asiaa. Track GPX toimii minusta paremmin, mutta siitä ei tule kääntymisohjeita.