Purettu rakennus jossa ravintoloita - ohjeita/esimerkkejä?

Heippa! onko jossain rautalankaohjetta tai hyvää esimerkkiä siitä mitä tehdä puretulle kauppakeskukselle?

Eli siis mitä tehdään
a) rakennuspolygoneille
b) toimipisteille (ravintolat yms.)

Deletoidaanko kohteet ja mäpätään tontille toistaiseksi landuse=contsruction, vai tägätäänkö nämä puretut kohteet esim. demolished-tägillä? Jos tähän on wikissä hyvä ohje niin saa linkata :slight_smile:

Konreettisena esimerkkinä esim. Lappeenrannan kauppakeskus Weera, jonka purku käynnissä:

https://yle.fi/uutiset/3-11968785

https://www.openstreetmap.org/node/4280686135

Kiitokset!

T. Vuokko

Hei, hyvä kysymys!

Vähän samasta asiasta oli puhetta tässä aikaisemmassa threadissa.

Mitään rautalankaohjetta ei liene, mutta jo menneisyyteen siirtyneet asiathan eivät varsinaisesti kuulu OSM:iin, mutta nuo elinkaariprefiksit ovat hyvin toivottavia muita kartoittajia varten (ei siis varsinaisesti kartan loppukäyttäjien takia).

Poistuneille liikepisteille voi laittaa esim. was:-prefiksin ja puretuille rakennuksille demolished:-prefiksin. Tässä pääideana on, että nuo prefiksit kertovat muille kartoittajille, että paikalta on tosiaan purettu rakennus (joka saattaa edelleen näkyä ilmakuvissa), tai liike on lopettanut. Pääsääntö kartoittamisessahan on, että tilanne pitäisi aina tarkistaa paikan päällä ennen kuin muuttaa karttaa, mutta ehkä varsinkin aloittavilla kartoittajilla houkutus on suuri lisätä kartalle ilmakuvissa näkyviä kohteita, joita ei kartalla ole ja jotka on jo purettu. Olen ainakin itse revertoinut muutamiakin tällaisia muutoksia (ilmeisesti ID-editorin taustakartat ovat aika vanhoja ja koska ID laittaa sellaisen automaattisesti taustalle, saattaa tulla väärinkäsitys, että se olisi myös ajantasainen). Nuo prefiksoidut polygonit estävät tällaiset väärät editit, eivätkä näy normaalissa kartassa hämäämässä loppukäyttäjiä.

Tuoreena konkreettisena esimerkkinä Helsingin keskustassa aika isoon vanhaan Eurokaupan liiketilaan remontoitiin vastikään Fazerin kahvila. Remonttia kesti pari kuukautta, joten prefiksasin Eurokaupan noden tuolla was:-prefiksillä. Muuten joku olisi saattanut keksiä, että node olisi poistettu vahingossa tai ilkivaltana, mutta prefiksi kertoi tilanteen.

Weeran tapauksessa sanoisin, että landusen voi muuttaa constructioniksi, ja liikkeiden nodet poistaa. Rakennuksen polygonille voi laittaa demolished:-prefiksin (jos siis purkaminen on tosiasiallisesti päässyt jo hyvään vauhtiin). Koska tässä tapauksessa koko kauppakeskus puretaan (edelleen, pitää tarkistaa paikan päällä), eivät liiketilatkaan jatka siinä toimintaansa, joten niiden nodet voi mielestäni poistaa kokonaan. Oikein kohtelias kartoittaja lisää toki täydellisyyden vuoksi myös end_date-tagin (vaikka vain vuodenkin tarkkuudella), niin jälkipolvet voivat poistaa polygonin kun se ei enään kummittele vanhoissakaan ilmakuvissa.

Kiitos paljon, tämä selvensi!

Olen tottunut ohjeistamaan että muiden edittejä ei poisteta, ja aiemmin ei ole tullut vastaan näitä purkukohteita.

Lappeenrannan tapauksessa pari kesäharjoittelijaa tarkastaa kohteita paikan päällä, ja editoivat sitten tilanteen mukaan (Weeraan tulee siis luultavasti tuo landuse=construction + ravintolapisteiden poisto, ja rakennukselle demolished: -prefiksi. ) Ohjeistin myös käyttämään was-prefiksiä jos ravintola on varmistetusti lopettanut mutta liiketila paikallaan.