Pubissa pururadalla?

Oulussa näyttää olevan villitys merkitä kaikki kuntoradat tagilla highway = pedestrian.
Kuten tämä.

Openstreetmapin wikin kuvaus tagista
“A highway=pedestrian is a road or an area mainly or exclusively for pedestrians in which some vehicle traffic may be authorized (e.g. emergency, taxi, delivery, …). Often found in shopping areas, town centres, places with tourism attractions and recreation/civic areas, where wide expanses of hard surface are provided for pedestrians to walk, but also may be found in residential communities designed to be navigated primarily by foot.”

Tuo kuvaus on minusta enemmänkin keskustan kävelykadun kuvaus kuin pururadan / kuntoradan kuvaus. Tietenkin, jos tiukasti katsoo “mainly or exclusively for pedestrians” ja sulkee silmänsä kaikelta muulta, niin voihan tuokin tulkinta tuntua perustellulta. Ja näyttäähän se kivalta kartassa!

Olenko täysin hakoteillä, kun kyseenalaistan tuon tulkinnan, vai pitäisikä suunnistaa Rotuaarille lenkkikengät jalassa kuntoa kasvattamaan… Ei mikään paha ajatus - on siellä muutama ihan kiva paikka nauttia pari olutta.

.

Onhan tuo selvästi päin mäntyä. highway=pedestrian on juurikin kirjoittamallasi tavalla tarkoitettu kävelykadun merkintään, ei mihinkään metsäreittien merkitsemiseen.

Yleensä näissä tilanteissa joku aloitteleva kartoittaja on ID-editorin suomenkielisen käännöksen perusteella erehtynyt merkitsemään väärin (esim. joskus tyhjä tontti landuse=greenfield oli käännetty suomeksi “viheralue”). Tällä kertaa kuitenkin suomenkielinen käännös on “Kävelykatu”, joten edes tästä ei saa lieventävää asianhaaraa.

Ei muuta kuin viestiä kartoittajalle ja/tai korjailemaan itse. highway=path tai highway=footway + surface=sawdust olisi heti parannus.

Heitin googleen haun “osm jogging” ja sain pari ehdotusta:

 1. leisure=track; area=no; sport=running
  Area=no on tarpeellinen, kun rata on suljettu ettei koko sisältyvää aluetta renderöidä, vaan ainoastaan rajaava kuntorata. Surface=sawdust olisi hyvä lisä (tai mikä se pintamateriaali kyseisellä kuntoradalla onkaan). Jotenkin houkuttelisi sport=jogging, mutta…
  Esim. Finnenbahn Grunschen
  (jossain täällä vihreä reitti ilman korostusta)

 2. Route relaatio:
  Eli luodaan relaatio: type=route; role= (jätetään tyhjäksi); route=running ja lisätään siihen relaation jäseniksi kasa polkuja (highway=path)
  Tag:route=running - OpenStreetMap Wiki
  Relation:route - OpenStreetMap Wiki
  Tälle en löytänyt yhtään linkkiä yhteenkään esimerkkiin, joten ei harmainta aavistusta näkyykö missään kartassa.

Tuo ensimmäinen voisi olla varteenotettava…

.

Noinhan tässäkin on käynyt. Katselin muokkaushistoriasta että joku tuore muokkaaja joka on tehnyt uransa aikana tasan kaksi muokkausta on tuon highway=pedestrian alunperin Iinatin kuntoradan tageihin asettanut.
Tod.näk. juuri ID-editorin kehnoihin käännöiksiin nojaten ja siitä vääriä johtopäätöksiä tehden. Tätä muokkausta ovat sitten muut käyttäneet referenssinä. Ehkä ovat myös tuohon kohdetta korostavaan ulkoasuun tykästyneet, mutta sehän ei saa olla muokkausten lähtökohta että muokataan kartan renderöintiä silmälläpitäen.

Henk.koht. en kyllä tuosta leisure-tagityksestä hirveästi innostu, mutta ehkä se on vaan tottumattomuutta kun ei ole oikein missään muualla kuin urheilukentillä tullut tuo tagi vielä vastaan. Jos tuollaista halutaan käyttää niin highway-tagi lienee syytä kuitenkin olla mukana. Oletan että se on olennainen useimmille OSM-dataa käyttäville reititysalgoritmeille.

Noiden “eri kulkumuotoisten relaatioiden” yksi suuri ongelma on että joku kartta visualisio route=ski-kohteita (esim. opensnowmap & openskimap) joku toinen kartta taas route=foot-kohteita (esim. hiking.waymarkedtrails.org) ja sitten joku on vielä kehittänyt tuon route=running. Eikä siinä vielä kaikki route=fitness_trail'kin löytyy vielä. Erottele nuo nyt sitten toisistaan!

Useinhan näille pururadoilla käy kaikki nuo “kulkumuodot”, mutta kun sitten heität tagiksi route=foot;running;fitness_trail;ski niin sitten ei enää toimi mikään vaan pitäisi viritellä kaikista kulkumuodoista omat relaatiot. :frowning:

Ihan sama ensireaktio oli minullakin - “Tuo on kuntopolku / pururata. Ei mikään urheilukenttä!”

Mutta kun pikkuhiljaa makustelin ja lueskelin tuon tagin kuvausta, niin kyseenalaistin itseni ja sanoin “miksi ei?”

 • Leisure - vapaa-aika: Jep, vapaa-ajallahan siellä juostaan / kävellään.
 • Track - ( kuntopolku / ) pururata: Jep: Nimensä puolestakin rata
 • Sport=running: No, tämä oli vähän kiikun kaakun. Osa juoksee, osa hölkkää, osa kävelee. Mutta ehkä paras jo olemassa olevista tarkenteista. ( sport=jogging olisi ollut parempi, mutta ei jaksa aloittaa hyväksymismenettelykierrosta )

Olen kyllä samaa mieltä highway tagista, mutta onko se path vai footway (muut ei oikein sovi?). Path kuulostaa itsestään muodostuneelta polulta. Footway taas erikseen rakennetulta. Jätän kartoittajan päätettäväksi.

Eli:

highway=path / footway; leisure=track; area=no; sport=running; surface=*

Mielipiteitä?

.

Hei,

Komppaan @houtari n (kuten aina, erinomaista ja hyvin perusteltua) vastausta myös tuon leisure=track tagin osalta. Tai ehkä olen itsekin vain keski-ikäistymässä ja liittymässä @houtari n kanssa OSM:n fogyihin :slight_smile: .

leisure=track wikisivu sanoo suoraan:

A dedicated track […] typically not a part of the normal network of ways and paths.

Tuossa @HACY n linkkaamassa alkuperäisessä osuudessa on bicycle=yes-tagi ja nuo polut eivät (kai) ole varsinaisesti osa urheilupuistoa tai muuta jollekin tietylle urheilulle omistettua (dedicated) polustoa. Jos tuo bicycle=yes tagi on perusteltu eli tuolla polulla ei ole pyöräkieltomerkkiä, minusta sille ei voi laittaa track-tagia. trackin pitäisi kai olla tosiaan omistettu jollekin tietylle liikuntamuodolle, eli polku jolla sekä kävely että pyöräily on sallittu ei voi olla track ?

Helsingissä esimerkiksi Lauttasaaren liikuntapuiston aidatun alueen poluilla on muuten Suomessa erittäin harvinainen pyöräkieltomerkki ja tuolla alueella track olisi perusteltu. Jätkäsaaren liikuntapuistossa tällainen track-viiva onkin jo, vaikka pyöräkieltomerkki taitaa puuttua. Tuota aluetta tosin rakennetaan vimmatusti, eli merkinnät ovat vielä pitkään vajavaisia ja tuo track on kumipäällysteinen (surface=tartan).

Toki, kuten melkein aina, track-tagillekin voi olla hankala löytää yksiselitteisiä kriteereitä ja tagin käyttö on aina vähän sumeaa, mutta tähän tapaukseen se ei minusta sovellu.

Kannattaa muistaa myös, etteivät lakiin perustuvat ja kuvailevat tagit eivät ole kommutatiivisia. Siis: kaikilla teillä, joilla Suomessa saa kävellä saa myös hölkätä tai juosta, mutta kaikki tiet, joilla saa hölkätä tai juosta eivät ole trackeja.

Lopuksi hyvä huomata @houtari n jos mainitsema seikka, että track tagi saattaa sellaisenaan jo poistaa tällaisen tien reititysverkostosta useimmilla reitittäjillä (ei ole järkevää reitittää urheilupuiston juoksupolun läpi lähikauppaan).

Yst. Tolstoi

OK, hyvin perusteltu. Noita voisi siis pikkuhiljaa palauttaa muutosta edeltäneeseen highway tagiin ja linkittää tämä keskustelu kommentiksi.

Tuossa esimerkissä näyttää olleen highway=footway ja muutos on tehty 2 vuotta sitten.

.

Kiitti @HACY vinkkiviestistä OSMin puolella.

Ja sitten lapa pystyyn tunnustaen muuttaneeni useimmat noista vastikään \o.

Tosiaan houtarin analyysi pitää osaltani paikkansa: käytin Iinatin rataa referenssinä. Sen verran kuitenkin “puolustuspuhetta”, että en yksistään OSM default -renderöinnin ulkonäön perusteella sitä ottanut malliksi :slight_smile:

Wikiä tulkkasin tämän perusteella, että Iinatissa vuosia ollut tagi olisi ollut OK myös kuntoradalle, ei pelkästään kävelykaduille.

Often found in shopping areas, town centres, places with tourism attractions and recreation/civic areas, where wide expanses of hard surface are provided for pedestrians to walk, but also may be found in residential communities designed to be navigated primarily by foot.

Eli “pääasiassa jalan”, ei “ainoastaan jalan”.

Wikin hautausmaakuvasta (tässä olisi linkki jos uudet käyttäjät saisi niitä useamman laittaa) vedin myös johtopäätöksen, ettei koskisi tiukasti keskustojen kävelykatuja, vaan puistomaisemmat reititkin olisi ok.

Muutosten palauttamista/muuksi muuttamista vastaan minulla ei ole mitään, mutta mielestäni parempi katsoa kaikille kuntoradoille samat tagit, ei niinkään ne highway-tagit mitä niillä ennen tätä oli (muistelisin, että niissä oli eroja).

Kentälläkin nämä reitit ovat hyvin samanlaisia, kivituhkalla pinnoitettuja, leveitä ja valaistuja “teitä”. Näillä Oulun ulkoilureiteillä en ole pyöräilyä kieltäviä kylttejä nähnyt, taitaa suurin osa olla kilvitetty moottoriajoneuvilla ajo kielletty -kylteillä?

Ja lisäjuonteena näihin kuntoratoihin kuuluu sesonkikäyttö latuina. Latutägäyksen ansiosta nämä katosi aiemmin OSM oletuskartalta (ja esim. trailmap.fi :stä) kokonaan

1 Like

Ei kestä. :slight_smile:

Ja ei täällä syyllisiä etsitty. Laitoin tiedoksi tämän keskustelun, ettet ihmettele mihin ja miksi muutoksesi katosivat / katoavat. Muokkasin jo Oulujoen eteläpuolen (mukaanlukien sen Iinatin seudun) kuntoradat. Saa avustaa lopuissa.

Ei tämä minullekaan 100% ilmiselvä asia ollut ja siksi avasin tällä foorumilla aiheesta keskustelun.

Ja olet oikeassa tuosta hautausmaakuvasta. Tulkinnanvarainen.

.

1 Like

Pitääpä lukaista Suomi-projektin Piirto-ohjeitakin ajan kanssa.

Sen mukaan highway=pedestrian olisi selkeästi epäsopiva kuntoradoille:

Sekä liikennemerkillä “kävelykatu” -merkatut, että katumaiset moottoriajoneuvoilta kielletyt kadut ja aukiot.

Esimerkkikuvista tämä olisi aika tarkkaan näiden kuntoratojen mukainen, kuvauksena:

Käytännössä jalankulkuun ja pyöräilyyn tarkoitettu väylä;

Tuo olisi highway=cycleway+foot=yes (+muut). Jotenkin tämäkin tuntuu “väärältä”, kun näiden lähellä usein menee yhdistetyt kevyen liikenteen väylät, joilla on lähes sama tagiyhdistelmä highway=cycleway+foot=designated. Reitteinä ja käytöltään ne kuitenkin ovat erilaiset, varsinkin latujen aikaan :wink:

Sopivimmalta tuntuisi tähän mennessä tuo highway=footway + lisämääreet.

Ajatuksia tuosta latukäytöstä, ei taida olla konsensusta miten kausivaihtelu kannattaa merkata? (edellisessä viestissäni linkki vanhalle foorumille missä parit vaihtoehdot)

1 Like

En ymmärrä ongelmaa. Meillä on viiva (way), jolla on määre highway=path/footway/…

Hiihtoladut / laskettelurinteet eivät käytä highway tagia, vaan ne tehdään route relaatioilla. Luodaan siis relaatio relation=route; route=ski; piste:type=nordic. Sen yllämainitun highway=path/footway/* viivan voi ottaa mukaan kyseiseen relaatioon. Silloin se on kesällä kävelykelpoinen ja näkyy peruskartassa. Lisäksi näkyy openskimapissa / opensnowmapissa.

Nuo eivät ole toisiaan poissulkevia, eli jos joku on poistanut latutagityksen yhteydessä highway= tagin, niin se ei ole latutagityksen ongelma. Se on muokkaajan oma moka.

.

1 Like

Joo, en tiedä onko tuossa ongelmaa. Lähinnä mietityttää, että onko tarvetta merkata itse viivaan ettei se ole käytössä ympäri vuoden. Reitittäjä tietty voi tehdä päätelmänsä ottaen huomioon myös relaatiot joihon way kuuluu. Ei mitään hajua miten hommat käytännössä toimii ja selkeiden speksien puuttuessa jätän seasonal/conditional-merkkaukset niistä kiinnostuneille :slight_smile: