Niestety nie było nawet czasu, żeby więcej wspomnieć o 3D, bo trzeba było opowiadać o samym projekcie OSM, a i to z grubsza. Może w jakiejś przyszłej audycji uda się na tym skupić.
Po zamknięciu przez Kendziego buga z wyświetlaniem kopuły na dachu sprawdziłem, że nie tylko Złote Tarasy, ale i hotel Sobieski oraz daszek nad półkolumną w kościele koło Polskiego Radia teraz wyglądają dobrze - dzięki! Na razie robię inne rzeczy, ale na pewno dodam z czasem kolejne zgłoszenia.
Tak gwoli informacji: mapka OpenMapSurfer (http://www.openmapsurfer.uni-hd.de/) na poziomach przybliżenia 17 i 18 pokazuje widoki 3D, ale są one statyczne, tzn. są już wyrenderowane na obrazkach kafelków. Oczywiście ten serwis też ma problemy z wyświetlaniem niektórych budynków…
Wiatm wszystkich !
Jestem nowym uczestnikiem OSM.
Proszę o weryfikację i uwagi Ratusza w Białymstoku. Nie podaję linku, ale obiekt jest na tagu centrum miasta.
Dziękuję jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu.
OpenScienceMap wydaje mi się bardzo przyszłościowe - przypomina F4 (podłoże z mapy 2D, wygodna nawigacja myszką, dość duża możliwość zbliżenia), ale startuje od razu i znacznie szybciej odświeża widok po zmianie położenia lub kąta kamery. Poza brakiem dachów i kolorów ma problemy z elementami “wiszącymi” (min_level>0) , nie wyświetla też dodatkowych elementów zwiększających realizm, typu drzewa, tory, murki czy barierki. Ma też bardzo wysokie domyślne kondygnacje (przynajmniej pierwszą), przez co wszystkie budki/kioski/wiaty wychodzą nieproporcjonalnie duże - z drugiej strony pewnie dzięki temu ORCO Tower odzyskał właściwe proporcje wieżyczek.
Generalnie ciekawy projekt, lepiej wykorzystuje 3D niż OSMB, ale to niestety nie jest Open Source, tylko freeware - przynajmniej tak jest napisane na stronie pobierania, ale może gdzieś jest dostępny kod?
Sam kod widoczny publicznie nadal jeszcze nie świadczy o licencji FLOSS. W obu tych miejscach nie widzę informacji o licencji, ani w wyświetlanych domyślnie README.md, ani (zwyczajowego) osobnego pliczku LICENSE, a domyślnie wszystko, co zostało opublikowane, znajduje się pod najsilniejszą ochroną prawa autorskiego.
Ale napisałem do Falko z pytaniem o licencję i zobaczymy co odpowie.
Trochę podglądam od środka te projekty OSM-3D które mają otwarte źródła i taka myśl mi przychodzi:
Jeśli na obecnym etapie (prostej specyfikacji) są spore rozbieżności w interpretacji i renderowaniu danych ( przez każdy projekt) to przy wprowadzeniu bardziej złożonych modeli to się jeszcze pogłębi. Zmierzam do tego, że w tej chwili nie istnieje żadna wspólna biblioteka do generowania z danych OSM warstwy pośredniej (danych 3D dla rendera). Kaźdy to robi po swojemu mimo, że używane silniki renderujące są podobne (przeważnie oparte na OpenGL). Stworzenie takiej biblioteki z pewnością przyśpieszyłoby dalszy rozwój tematu, bo zarówno edytory jak i programy do wizualizacji mogłby mieć najważniejszy element wspólny. Nie mówiąc już o tym, że nakład pracy przy dodawaniu nowych funkcji byłby podzielony między większą liczbę osób.
Czy taki pomysł był w ogóle podejmowany przez deweloperów ?
Literalnie patrząc to oczywiście masz rację, ale to raczej “zasługa” Github’a że nie wymusza określenia żadnej licencji mimo, że tworząc repozytorium każdy inny może zrobić swoją wersje tego kodu.
Jak ja coś zaczynam dłubać to ostatnią rzeczą o której myślę jest licencja…
To jest zawsze pierwsza rzecz od której się zaczyna…
Napisz pytanie do hjanetzek’a pewnie po prostu zapomniał dodać.
Jasne. Swego czasu Tordanik próbował mnie przekonać do swojego projektu, a ja go do mojego. Niestety oba projekty wtedy kładły nacisk na zupełnie inne aspekty. Obecnie oba mają zaimplementowaną bardzo podobną funkcjonalność. Oczywiście nie ma żadnych problemów aby wykorzystać moje biblioteki w innym projekcie. Są one zupełnie nie zależne od samego plugina. Pewnie podobnie prosto można wybebeszyć kod z O2W.
Swoją drogą hjanetzek planuje rozbudować mapę o lepsze budynki. Sprawdzał zarówno O2W jak i mój plugin pod kontem wykorzystania przy generowaniu budynków. Niestety nie wiem czy już wybrał jakieś konkretne rozwiązanie.
Falko odpisał, że generalnie LGPL, przy czym nie chwalą się tym kodem z powodu słabego kodu, ale też kwestii serwera. Nie zrozumiałem tego do końca, więc może zacytuję fragment naszej wymiany zdań:
Ktoś z was rozumie w czym właściwie widzi problem? Czego niby mogą od nich “zażądać” podmioty komercyjne?
Tak czy owak wkrótce szykują nową, znacznie ulepszoną wersję kodu, z tym że akurat w części związanej z wyświetlaniem na razie nie będzie większych zmian. Ja w każdym razie chętnie poczekam - jak nadrobią głównie dachy i kolory, to dla mnie będą lepsi niż F4. Szkoda, że z Kendzi3D nie da się korzystać równie łatwo, ale poprawione OpenScienceMap to już będzie coś, co można ludziom pokazywać.
Ja to zrozumiałem tak, iż ich usługa (na ich serwerze) może przy komercyjnych zastosowaniach (masówce) wymagać większych mocy serwera i będzie dla nich zbyt dużym obciążeniem. Wówczas mamy requesty danych (pobrania) i nagle okazuje się, że serwer nie wyrabia. Serwer tile wektorów jest niestety bardziej problematyczny w obsłudze niż rastrowe przygotowane tile, które można po prostu wyrenderować i wstawić do ściągania (wiem bo sam pisałem taki serwer wcześniej). Poza tym jeśli udostępnią kod komuś, kto chce dostarczać komercyjne narzędzie, to wiadomo, że przy ew. problemach będzie do nich słał zapytania - a pytanie czy oni mają czas na reakcję. Chyba raczej nie, bo to scientific i pewnie mają sporo roboty i tak
U mnie Kendzi3D działa, ale na tyle wolno, że nie wiem, czy to konfiguracja kompa, czy prostu tak ma być… Jeśli np. chcę załadować podgląd większego obiektu (np. PL Radio Warszawa), to muszę wyłączyć moduł 3D, załadować plik i włączyć ponownie, aby się JOSM nie zwiesił.
Je ze swojej strony testuję u siebie własny renederer 3D, na razie mam screeny z wyświetlania podkładów rastrowych TMS oraz WMS.
Podkład Mapnika + fragment wektora z pliku OSM (WGS84)
Podkład Geoportal (układ 92) + fragment wektora z pliku OSM (WGS84)
Też tak mi się zdawało, ale nadal nie rozumiem dlaczego to niby ma wisieć na ich sprzęcie serwerowym? Nie ma możliwości pobierania danych bezpośrednio z serwerów OpenStreetMap - przecież tak to robi Kendzi3D? A, w ogóle co to są “tile wektory”, jakieś specjalne kafelki?
Ja mam w domu dość słaby sprzęt (taki HP dla firm z demobilu), co czuję wyraźnie pod F4, bo trwa jakieś kilkadziesiąt sekund albo kilka minut zanim ruszy, ale Kendzi3D rusza bez problemu, nawet jak pobieram całą okolicę radia - najwyżej prędkość renderowania spada (czasem tylko do 3 FPS), ale się nawet nie zacina. Wolniej wtedy się porusza kamera, ale obrót nadal jest szybki.