Przejścia dla pieszych i ich oznakowanie

Ostatnio w pesecie JOSM przejścia dla pieszych pojawił się tag crossing:markings. Z tego co widzę za angielskiej wiki Key:crossing:markings - OpenStreetMap Wiki , służy on do tego, do czego u nas dość powszechnie używa się crossing_ref=zebra.
Może warto by było hurtem to poprawić, a wiki przetłumaczyć na nasze i jakoś spopularyzować?

iD także wspiera ten tag przez GUI. Mi odpowiada zamiana crossing_ref=zebra jak i crossing=zebra na crossing=uncontrolled + crossing:markings=zebra.

Nad tym myślałem i z uncontrolled bym się nie rozpędzał, bo nieraz trafiam, że w takim miejscu są światła.

1 Like

Może można dodać sprawdzanie czy w pobliżu nie ma żadnych oznaczeń typu traffic signals itp.? Albo czy w pobliżu nie ma crossing z traffic signals, a jeśli znajdzie to takie przypadki rozwiązywać manualnie.

A crossing z traffic signals nie może być razem z crossing:markings=zebra?

Może, tak samo jak mogło być razem z crossing_ref=zebra.

Może, źle się wypowiedziałem, przypuściłem w mojej oryginalnej odpowiedzi, że będą sprawdzone tagi w crossing= i nie pisałem tego explicitly.

Dokładnie, i czasem nie są one zmapowane.

Z crossing_ref=zebra jak i crossing=zebra wynika crossing:markings=zebra.

Nie wiemy czy są tam światła czy nie.

1 Like

Podbijam to co napisał powyżej @Mateusz_Konieczny. Jeżeli ktoś mapuje z fotela, łatwo zauważy pasy, ale świateł już nie musi zaznaczyć. Jestem przekonany, że takich miejsc jest sporo.

1 Like

Liczba przejść ze światłami (niekonicznie ze skrzyżowaniem w pakiecie) też rośnie, szczególnie we wsiach i miasteczkach przy drogach krajowych. Może być tak, że nawet jeśli w takcie mapowania było zwykłe przejście, to obecnie ma już sygnalizację.

Witam, piszę tutaj pierwszy raz, proszę o wyrozumiałość,
poszukuję rozwiązania jak filtrować przejścia dla pieszych na drogach
z dużym ruchem, tzn. pod kątem zwiększonego ryzyka dla pieszych…
zaznaczam że nie mam doświadczenia i proszę o pokierowanie mnie czy to jest możliwe, z góry dziękuję

Przydatnym narzędziem do wyszukiwania jest Overpass Turbo
Napisałem zapytanie, które pokazuje drogi wysokich kategorii w OpenStreetMap - co zazwyczaj oznacza duży ruch oraz przejścia piesze na nich jako punkty.
Przykładowo wyszukuję na Woli (dzielnica Warszawy).

2 Likes

Można usprawnić i odfiltrować odcinki z ograniczeniem prędkości:

[out:json][timeout:25];
{{geocodeArea:Wola}}->.searchArea;
(
  (
  	way["highway"~"^(trunk|primary|secondary)$"][!maxspeed](area.searchArea);
    way["highway"~"^(trunk|primary|secondary)$"][maxspeed~'^([0-4])?[0-9]$'](area.searchArea);
  );
  node[highway=crossing](w);
);
out body;
>;
out skel qt;

Tutaj odfiltrowuje wszystkie ograniczenia prędkości poniżej 50km/h (0-49).

3 Likes

Dziękuję za podpowiedz, w takim razie czy jest realna szansa na “odfiltrowanie” tylko przejść nie posiadających sygnalizacji świetlnej. Pracuję nad projektem który zakłada poprawę bezpieczeństwa na wszystkich przejściach dla pieszych nie wspomagających ochrony pieszego tzn. zwykłych zebrach. Statystyki nie podają nawet zbliżonej liczby takich obiektów w kraju (mieście).
W przyszłości chciałbym oznaczyć przejścia na których doszło do wypadków z udziałem pieszego, czyli szczególnie niebezpiecznych.
PS. jeżeli nadużywam tego wątku, to proszę o uwagi, założę nowy

Przejścia z sygnalizacją świetlną powinny mieć
tag crossing=traffic_signals.
Niestety nie wiem jak dobrze jest to zmapowane.
Więcej szczegółów możesz przeczytać na https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Key:crossing

1 Like

Tak. Można to zrobić. Tutaj przykładowa mapka gdzie na zielono są przejścia z sygnalizacją, na czerwono bez, a na żółto takie bez narysowanej zebry (na czarno: brak danych). Można też filtrować po kategorii drogi, można po jej ważności w definicji OSM, można po maksymalnej prędkości.

Wypadki musiłbyś brać z innego miejsca (http://sewik.pl/ ?), takie dane niezbyt nadają się do umieszczenia w OSM.

3 Likes

A jak w jakiejś części mapy brak danych - to na przykład aplikacja StreetComplete na Androida pyta się czy przejście ma światła/tylko pasy/bez oznakowania poziomego i bez świateł.

Można też oczywiście mapować na stronie https://www.openstreetmap.org/