Czy jest gdzieś prosta instrukcja - krok po kroku - jak dodać kamery do odcinkowego pomiaru prędkości, aby były widoczne na mapie użytkowej, a nie tylko w wersji edytowalnej?
Np. ktoś dodał kamery w okolicach punktu N 52°26’27.1", E 19°14’11.69".
Nie widać ich ma mapie użytkowej, więc producencie nawigacji nie uwzględniają ich w swoich produktach.
Chciałbym skutecznie dodać kamery w innych miejscach.
Jest dokumentacja po polsku - dodawanie jest dość długie, trzeba zaznaczyć kamery rejestrujące prędkość i dodać relację w której ujmie się kamery (zazwyczaj 2), punkty początku i końca, i odcinek drogi na którym jest wykonywany pomiar.
Na pewno uwzględnia Magic Earth, nie wiem jak inni, ale to że nie ma ich na mapie użytkowej (pewnie chodzi ci o główną mapę na https://osm.org) nie ma związku z użyciem przez producentów nawigacji, przecież tego renderu mapy też nie używają.
To jest fotoradar, kamery na odcinkowych pomiarach prędkości oznacza się inaczej.
Wydaje mi się, że w tej chwili wszystkie OPP w Polsce są oznaczone, jakiego brakuje?
Tutaj jest mapka wszystkich w Polsce (trzeba kliknąć Uruchom w prawym-górnym rogu):
Dodawanie jest dość trudne, ale wydaje mi się że ta dokumentacja z Wiki po polsku (punkt 1) jest najszybszym źródłem jak to robić.
Niewyświetlanie się danego obiektu, bądź występowanie takich błędnie w innych aplikacjach jest wyłącznie winą ich twórców, jeśli nie dostosowują się do pojawiających się obiektów w bazie OSM. Mapujemy takie nierenderowalne jeszcze rzeczy w zasadzie dla nich.
“Mapa użytkowa” na osm.org to jeden z silników renderujących dane - MapCarto. Niewidoczne tam obiekty możesz podejrzeć klilając przycisk warstw i klikając “Dane mapy”. Może lagować ;)
To jest przykładowy widok bazy danych. Z uwagi na to ze to projekt międzynarodowy nie ma zgody na wyświetlanie w tym widoku fotoradarów, ponieważ niektóre kraje zabraniają ujawniania lokalizacji tego typu urządzeń.
Z Organic Maps mam informację, że podobno (nie znam się na tym) w Open Street Map są dwa sposoby oznaczania odcinkowego pomiaru prędkości.
Na Tajwanie podobno oznaczają to jakimś jednym węzłem w uproszczonym tagiem - np. highway=speed_camera umieszczonym gdzieś wzdłuż odcinka. Takie oznaczenie odcinkowego pomiaru prędkości jest prawidłowo pobierane z OSM przez Organic Maps.
Jest też pełniejszy podobno schemat oznaczania odcinkowego pomiaru prędkości z użyciem relacji (np. highway=speed_camera umieszczonym gdzieś wzdłuż odcinka), który jest na polskich mapach OSM zaznaczany i Organic Maps ma trudność z przeanalizowaniem tego.
Czy można w jakiś prostszy sposób oznaczać ten odcinkowy pomiar prędkości?
Nawigacja powinna ostrzec o trwaniu pomiaru (np. ikonką i neutralnym dźwiękiem co klika sekund biorąc pod uwagę początek i koniec odcinkowego pomiaru prędkości, a jeśli jest ustalone stałe ograniczenie - tak jest najczęściej, to pokazywać naszą aktualną średnia prędkość na badanym odcinku i ostrzeżenie np. w postaci czerwonego koloru w przypadku przekroczenia średniego dopuszczalnego ograniczenia prędkości.
Z tego co rozumiem z dyskusji to raczej Organic Maps nie ma wsparcia dla odcinkowych pomiarów prędkości, więc zaznaczają je jako fotoradary.
To złe podejście, “tagowanie pod render”.
Nie wiem jak oni oznaczają fotoradary, ale u nas to jest węzeł - urządzenie i relacja “przypinająca” go do drogi.
Jakiś czas temu część społeczności tworzącej Organic Maps przeszła do nowego projektu - CoMaps, widzę że mają otwarte issue na dodania wsparcia dla OPP: