Prosta instrukcja - jak dodać kamery do odcinkowego pomiaru prędkości

Witajcie

Czy jest gdzieś prosta instrukcja - krok po kroku - jak dodać kamery do odcinkowego pomiaru prędkości, aby były widoczne na mapie użytkowej, a nie tylko w wersji edytowalnej?

Np. ktoś dodał kamery w okolicach punktu N 52°26’27.1", E 19°14’11.69".

Nie widać ich ma mapie użytkowej, więc producencie nawigacji nie uwzględniają ich w swoich produktach.

Chciałbym skutecznie dodać kamery w innych miejscach.

Niby jest pomoc na Tag:highway=speed_camera - OpenStreetMap Wiki, ale np. nie wiem jak dodać kwadrat z kropką dla oznaczenia węzła.

Chciałbym w prosty sposób dodać kamery - bez czytania kilkudziesięciu stron, bez gwarancji, że coś tam znajdę.

którą konkretnie mapę masz na myśli?

domyślną na osm.org ? Ta chyba wcale ich nie pokazuje

1 Like

Cześć.

Jest dokumentacja po polsku - dodawanie jest dość długie, trzeba zaznaczyć kamery rejestrujące prędkość i dodać relację w której ujmie się kamery (zazwyczaj 2), punkty początku i końca, i odcinek drogi na którym jest wykonywany pomiar.

Tak, tutaj jest relacja, możesz zobaczyć jak to wygląda.

Na pewno uwzględnia Magic Earth, nie wiem jak inni, ale to że nie ma ich na mapie użytkowej (pewnie chodzi ci o główną mapę na https://osm.org) nie ma związku z użyciem przez producentów nawigacji, przecież tego renderu mapy też nie używają.

To jest fotoradar, kamery na odcinkowych pomiarach prędkości oznacza się inaczej.

Wydaje mi się, że w tej chwili wszystkie OPP w Polsce są oznaczone, jakiego brakuje?
Tutaj jest mapka wszystkich w Polsce (trzeba kliknąć Uruchom w prawym-górnym rogu):

Dodawanie jest dość trudne, ale wydaje mi się że ta dokumentacja z Wiki po polsku (punkt 1) jest najszybszym źródłem jak to robić.

3 Likes

Niewyświetlanie się danego obiektu, bądź występowanie takich błędnie w innych aplikacjach jest wyłącznie winą ich twórców, jeśli nie dostosowują się do pojawiających się obiektów w bazie OSM. Mapujemy takie nierenderowalne jeszcze rzeczy w zasadzie dla nich.

“Mapa użytkowa” na osm.org to jeden z silników renderujących dane - MapCarto. Niewidoczne tam obiekty możesz podejrzeć klilając przycisk warstw i klikając “Dane mapy”. Może lagować ;)

niekoniecznie - mogą po prostu nie chcieć pokazywać jakiegoś typu obiektów

1 Like

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Pisząc o mapie użytkowej, miałem na myśli tę, która się pojawia po wpisaniu adresu https://www.openstreetmap.org w przeglądarce internetowej.

Organic Maps nie uwzględnia tych kamer do odcinkowego pomiaru prędkości.

Na moje zgłoszenie odpowiedzieli pytaniem, czy te kamery są uwzględnione na OpenStreetMap.

Jak im udowodnić, że są?

Jak na podanej stronie uaktywnić wyświetlanie zaznaczonych kamer do odcinkowego pomiaru prędkości – nie wchodząc do trybu edycji?

Np. chciałem zobaczyć czy są kamery do odcinków:

Kaszewy - Piątek

(N 52°13’15.5", E 19°28’14.5") - (N 52°4’8.8", E 19°32’7.4")

Lutcza

N 49°48’11.6" E 21°54’41.64" - N 49°48’23.8" E 21°53’19.4"

Zalesie - Przywieczerzyn

(N 52°51’42.85", E 18°46’0.48") - (N 52°46’8.27", E 18°50’57.12")

To jest przykładowy widok bazy danych. Z uwagi na to ze to projekt międzynarodowy nie ma zgody na wyświetlanie w tym widoku fotoradarów, ponieważ niektóre kraje zabraniają ujawniania lokalizacji tego typu urządzeń.

Skorzystaj z tego linka, on wyświetli wszystkie zmapowane OPP w Polsce

Wydaje mi się że autorzy nie chcą też wyświetlać takich rzeczy, ta mapa ma być ogólna, a nie drogowa.

1 Like

to nie wynika z tego

Z Organic Maps mam informację, że podobno (nie znam się na tym) w Open Street Map są dwa sposoby oznaczania odcinkowego pomiaru prędkości.

Na Tajwanie podobno oznaczają to jakimś jednym węzłem w uproszczonym tagiem - np. highway=speed_camera umieszczonym gdzieś wzdłuż odcinka. Takie oznaczenie odcinkowego pomiaru prędkości jest prawidłowo pobierane z OSM przez Organic Maps.

Jest też pełniejszy podobno schemat oznaczania odcinkowego pomiaru prędkości z użyciem relacji (np. highway=speed_camera umieszczonym gdzieś wzdłuż odcinka), który jest na polskich mapach OSM zaznaczany i Organic Maps ma trudność z przeanalizowaniem tego.

Czy można w jakiś prostszy sposób oznaczać ten odcinkowy pomiar prędkości?

1 Like

highway=speed_camera jest na fotoradary NIE na odcinkowe pomiary prędkości

dasz linka do dyskusji?

No tak, to się zgadza, ale im podobno łatwiej analizować na trasie jeden radar, niż dwie kamery i odcinek pomiaru. Tak to rozumiem.

Oto odnośnik do dyskusji

1 Like

Możesz tez sprawdzić czy comaps/comaps: The main code repository of the navigation app CoMaps, a community-led fork of Organic Maps. Reinforced with commitment to transparency, privacy and being not-for-profit. - Codeberg.org tego już nie wspiera bądź też zgłosić im

to fork OrganicMaps (które jest forkiem MAPS.ME)

Nawigacja powinna ostrzec o trwaniu pomiaru (np. ikonką i neutralnym dźwiękiem co klika sekund biorąc pod uwagę początek i koniec odcinkowego pomiaru prędkości, a jeśli jest ustalone stałe ograniczenie - tak jest najczęściej, to pokazywać naszą aktualną średnia prędkość na badanym odcinku i ostrzeżenie np. w postaci czerwonego koloru w przypadku przekroczenia średniego dopuszczalnego ograniczenia prędkości.

Z tego co rozumiem z dyskusji to raczej Organic Maps nie ma wsparcia dla odcinkowych pomiarów prędkości, więc zaznaczają je jako fotoradary.
To złe podejście, “tagowanie pod render”.

Nie wiem jak oni oznaczają fotoradary, ale u nas to jest węzeł - urządzenie i relacja “przypinająca” go do drogi.

Jakiś czas temu część społeczności tworzącej Organic Maps przeszła do nowego projektu - CoMaps, widzę że mają otwarte issue na dodania wsparcia dla OPP:

1 Like

O! Dziękuję bardzo.

Jednak od pół roku chyba nikt tam nic nie wpisał.