place=locality jest na nazwy, to nie jest nazwa
Błędne tagowanie pod render pozostaje błędne gdy użyte do spraw politycznych które pewnie popieram.
place=locality jest na nazwy, to nie jest nazwa
Błędne tagowanie pod render pozostaje błędne gdy użyte do spraw politycznych które pewnie popieram.
Kasujemy z linkiem do tej dyskusji, DWG jak wróci?
Zobaczcie czy nie ma tego więcej, bo widzę że nie wszystko skasowałeś
W związku z tym zwracam uwagę iż w dyskusji changeseta pojawiło się już wyjaśnienie iż jest to nazwa własna, a miejsca są dobrze opisane i znane, wystarczy zapuścić sobie googla
Znane zwłaszcza lokalnym społecznościom, a tak opisane w raporcie okresowym Monitoring procesów ochrony lasów w Polsce | czerwiec – lipiec 2025
184-letnie Majestatyczne dęby, jest to las liściasty z dębami w wieku 184 lat – grądy środkowoeuropejskie i subkontynetalne. Las ten został uznany przez nadleśnictwo Łopuchówko za gospodarczy drzewostan nasienny i uprawę pochodną
Z lasu został aktualnie stety/niestety głównie zrąb, ale własnie dlatego jest to również interesujące i nazwa służy ludziom w odnalezieniu się w tym lesie.
takie opisy to norma w takich raportach, nie widzę nazwy tutaj
to że w opisie odśnieżania jest np “łącznik Kolejowej i Zielonej” nie oznacza że ma sens dawać name=łącznik Kolejowej i Zielonej
(tak, były takie próby)
Dodatkowo, lasu nie ma. Jest gdzieś użycie “nazwy”
Zrąb 184-letnich Majestatycznych dębów
?
to nie jest opis, tylko jeszcze raz powtórzę, nazwa własna dla tego kawałka lasu.
Tak samo jak są np plaże
Plaża Smocza
Plaża Dzika ( Plaża Plaża Dzika, Golęcin, Sołacz, Poznań, województwo wielkopolskie, Polska )
Plaża Łabędzia
To również nazwy własne, a wiadomo iż są to plaże, że taki maja człon w nazwie swej.
To nie jest nazwa. Co to za nazwa, która co roku musiałaby się zmieniać?
A Google, do którego nas odwołujesz, pokazuje, że takiej frazy używa jedna strona internetowa oraz jakieś powiązane lub linkujące profile facebookowe. Na dodatek sama ta strona jest - nomen omen - tak drewniana językowo, że trudno wręcz brać ją na poważnie.
Nazwa się nie zmienia co roku, bo taka została nadana. Jeśli potrzebujesz, spytaj się u źródła co motywowało utworzenie akurat takiej nazwy
Jak ci się nie podobają wyniki z googla, że za mało, że język ci się nie podoba, to weź sobie spróbuj znaleźć np coś takiego online
Szczyt Wzgórze Grunwaldzkie, Biedrusko, gmina Suchy Las, powiat poznański, województwo wielkopolskie, 62-003, Polska
Ta nazwa jest w PRNG, a skoro tak, niemal na pewno także na niejednej mapie komercyjnej czy wojskowej. Rzecz bez porównania.
Została nadana? Przez kogo i w jakim trybie? Nie, to ty masz udowodnić, że taka nazwa jest w użyciu poza kółkiem wzajemnej adoracji jakiegoś stowarzyszenia ekologicznego. A analizując to określenie wyłącznie pod kątem językowym można już nabrać znaczących wątpliwości. Ktoś mówi "Odwiedźmy 184-letnie Majestatyczne dęby II”? A za rok nie będą już 185-letnie?
Nazwa na OSM to z kolei Zrąb 184-letnich Majestatycznych dębów. Wcale nie odpowiada temu, co jest na stronie stowarzyszenia (184-letnie Majestatyczne dęby II). Ten brak spójności, a także zapis słowa dębów małą literą (w obu przypadkach) także przemawia za tym, że nie jest to nazwa własna, tylko utworzone ad-hoc określenie.
Mi nie chodzi o “dębów” w nazwie, a o to że to ewidentnie opis, w dodatku który nie ma szerszego użycia, w formie jak dodałeś na mapie nie jest użyty nawet w źródłach co podałeś, jest ewidentnie opisem nie nazwą bo byłby niestabilny z roku na rok.
Nie mam pojęcia co do tego maja nazwane plaże czy wzgórze.
Znalazłem jeszcze następny obiekt, poprawiony w zestawie 185248911, opis przeniesiony do description na obszar.
widzę też np. Way: 163-letni Starolas wymarłych reliktów (1535165668) | OpenStreetMap
@Yog_Sot skąd niby ta “nazwa”?
Nazwy typu Zrąb ... powinno się wg. mnie usunąć, bo to na pewno nie są nazwy własne. Jeżeli drzewa zostały wycięte, to nie ma do czego nazwa się odnosić, a jeżeli została jako nazwa miejsca, to chyba nie jako zrąb.
Jeżeli chodzi o pozostałe nazwy tego typu, to wydaje mi się, że też jest coś z nimi nie tak. Lepiej wyglądałby Czarny Las niż 144-letni Czarny las na granicy z Rosją - ale nie wiem na ile można ufać tym nazwom.
Szczerze mówiąc to Google znajduje tylko jedno stowarzyszenie, jeżeli wpiszę nazwę w mianowniku i poszukam dokładnego wyrażenia.
Jeżeli nazwa jest potwierdzona, to zmieniłbym ją na zasadzie Zrąb 177-letnich Majestatycznych dębów → Majestatyczne Dęby, a jeżeli to pomysł jednego stowarzyszenia, to ewentualnie wpisał do np. proposed_name:naszlastulecki=*
Dębów jak rozumiem nie ma już, więc wątię w istnienie takiej nazwy
nie zachęcał bym do wymyslania bardziej prawdopodobnych wersji fikcyjnych nazw
@Yog_Sot proszę, zaprzestań dodawania fikcyjnych nazw
nadal to robisz, patrz Changeset: 185162615 | OpenStreetMap
Mamy próby przywracania nazw z innego konta.
Changeset: 185036015 | OpenStreetMap - pojawiło się DWG, jak nie pomoże to będzie trzeba im się przypomnieć
Ma ktoś pomysł jak wyszukać inne obiekty z tymi pseudonazwami? Widzę że sporo ich jest
Dodatkowo jest jeszcze kwestia przerabiania pni jako atrakcji turystycznej.
Jak widać na początku nie były one atrakcją, dopiero po pewnym czasie zostało to dodane, jak domniemuję, aby wzmocnić rendering w niektórych aplikacjach.
Nie sprawdzałem jeszcze, ile jest takich obiektów, ale moim zdaniem to się nie kwalifikuje jako atrakcja, co uważacie ?