Trwa co najmniej od 14.05.2025
Na drodze powiatowej 2247L przedstawionej jako linia 205763490 trwają obecnie roboty drogowe: nawierzchnia została zdarta, a na części wyłączono pas ruchu od południa więc jest ruch wahadłowy. Udało mi się zrobić ślad, który nie rozjechał się względem mapy, więc można go użyć do edycji https://www.openstreetmap.org/edit?gpx=12116887#map=18/51.005617/22.336915
Proszę o edycję kategorii dróg i ich numeracji w związku z otwarciem S19 Krosno - Miejsce Piastowe oraz Miejsce Piastowe - Dukla. DK19 została zmieniona na DW864 w związku z tym znacznik highway trunk jest nieprawidłowy. Dodatkowo należy sprawdzić czy S19 została prawidłowo oznaczona po otwarciu. S19 otwiera się na południe - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad- Oddział Rzeszów - Portal Gov.pl
Wygląda na to że ktoś już to ogarnął. Daj znać jeśli czegoś jeszcze brakuje.
Kilku użytkowników mnie wyprzedziło, ale uzupełniłem tagowanie (wyeliminowałem “ogryzki” ze starą numeracją lub brakiem jakiejkolwiek) i poprawiłem trochę geometrię. Niestety na odcinku Miejsce Piastowe - Dukla na ten moment trochę słabo ze źródłami. Jak się coś pojawi to na pewno tam wrócę.
Zostaw, skoro strażacy to wpisali, to założyłbym że im się to przyda…
Proszę o zaznaczenie budowy S16 Krynice - Knyszyn:
Oznacza to, że możemy rozpocząć roboty budowlane.
(…)
W ciągu najbliższych 30 dni przekażemy wykonawcy plac budowy i wtedy ruszą pierwsze prace w terenie.
daj znać jak budowa się zacznie, z tego tekstu nie wynika by prace w terenie ruszyły
Może ktoś rzucić okiem na ten zestaw zmian? Wydaje mi się, że co najmniej część adresów jest błędnie wprowadzona, a przynajmniej wątpliwa. Nie chciałem od razu wycofywać, ale może lepiej wycofać:
Czy mógłby jakiś spec od zbiorkomu spojrzeć na ten przystanek WTP? Szczególnie pod kątem relacji?
Tutaj na wiki są jakieś mylące uproszczenia zawarte, dotyczące znaków B-2:
B-2 (zakaz wjazdu) nie implikuje jednokierunkowości całej drogi.
a gdzie na wiki twierdzi że to całej drogi dotyczy?
Przez całą drogę rozumiem odcinek do najbliższego skrzyżowania lub połączenia dróg, bo tak to zrozumie ktoś, kto zna przepisy ruchu drogowego.
Miejsca gdzie na drodze dwukierunkowej B-2 jest umieszczony poprawnie (a nie błędnie zamiast B-1) są w teorii dozwolone przez Rozporządzenie, ale w praktyce jeszcze się z takim nie spotkałem. Ale gdyby takie wystąpiło, to i tak chyba najprościej to otagować zaznaczając krótki odcinek jako oneway? Bo chyba jedyna inna opcja to dodanie restrykcji z każdego możliwego wlotu
jako “całą drogę” ja bym uznał całość co jest jedną nazwą nazwane, i wątpię by to świadczyło o nieznajomości przepisów
A gdy nie ma nazwy?
A gdy droga jest ślepa?
Wczytując się w przepisy, to oneway=yes jest prawidłowym sposobem tagowania, ale od skrzyżowania do miejsca w którym jest znak.
By dalej pociągność oneway, należałoby sprawdzić, czy od drugiej strony jest D-3. A opis na wiki w ogóle nie wspomina o tym znaku.
ad1: to mówieniu o całości drogi nie ma dla mnie sensu, chyba że jakoś się oddziela jako całość
ad2: nie widzę by to coś zmieniało co do tego co jest uznane jako cała droga
Taki przypadek.
Mimo tego, że mi również nie podobają się wycinki cennych starodrzewów to taki sposób wymuszenia renderowania wydaje mi się niepoprawny.
Tym bardziej, że zrąb jest już zaznaczony jako obszar (którego jednak nazwa nie renderuje się na warstwie głównej).
Obiekt przywracany już 2 razy po próbach usunięcia.
Co z tym robimy ?
Moim zdaniem, skoro do zrębów lub wycinek stosuje się man_made=clearcut, to dodatkowo oznaczanie tego jako place=locality, jest błędne.
Też ubolewam, że niektóre rzeczy nie są renderowane w Carto, ale no cóż xd
Do wycofania. Ponadto, nazwa do przeniesienia do description.