Od jakiegoś czasu staram się weryfikować poprawność danych w OSM za pomocą narzędzia http://keepright.ipax.at, w szczególności błędnie stworzonych skrzyżowań (opcja ‘almost-junctions’). Ilość tego typu błędów przeraża - są miejscowości w których 90% dróg nie ma poprawnie stworzonych skrzyżowań lub nie jest ze sobą połączonych (dopiero w dużym powiększeniu np. w JOSM to widać).
Poprawiam to jak mogę, w ostatnim tygodniu skorygowałem grubo ponad tysiąc dróg, ale już powoli wymiękam :). W związku z tym moja prośba, aby każdy kto może poświęcił godzinę na obejrzenie swojego regionu tym narzędziem (najlepiej z tylko zaznaczoną opcją ‘almost-junctions’) i ponaprawiał błędy.
Niestety bez tego routing w OSM to mrzonka - wystarczy wyeksportować mapę do formatu np. Garmina i zobaczyć jak często trasa pomiędzy dwoma nieodległymi miejscami biegnie przez 80km i trzy inne miasta.
Możnaby ustalić jakiś konkretny dzień lub tydzień w którym atakujemy masowo takie problemy. Niemcy ostatnio organizują swoje Aktion poza terytorium Niemiec (w Aktion 12 i 13 postanowili naprawić wszystkie skrzyżowania w Hiszpanii i Portugalii). Proponowałbym np. ten weekend na skrzyżowania z keepright.
(Osobiście nie znoszę walidatorów w stylu KeepRight czy validatora JOSMa, ale w wypadku złych skrzyżowań akurat mają duży procent trafień w rzeczywiste błędy)
Tak w ogole myślę, że warto było by organizować własne projekty tygodniowe (takie jak na głównej wiki osm), bo ogólne nie trafiają za bardzo w nasze potrzeby. Przydało by się, żeby każda wieś miała chociaż jedną drogę, tak żeby jak ktoś wyznaczy trasę to chociaż gdzieś dojechał. No i faktycznie dużo jest błędów z importów UMP, często nawet 2 rzeki pokrywające się (2 razy zaimportowane) itp.
Ja osobiście to mam dziesiątki miejsc (dzięki binq) które chciałbym zmapowac w mojej okolicy. Ponadto miałbym poważne opory przed edycją miejsc których na oczy nie widziałem.
No to może napuśćmy Niemców na aktion 14 do 54 i naprawa Polski ?
Ja bym jendak proponował projekty weekendowe albo jeden czy dwa dni w miesiącu… a resztę czasu poświęcić na normalne mapowanie np. tego, co się widzi w terenie.
W kwestii weryfikacji przypomnę o śledzeniu http://openstreetbugs.schokokeks.org/ , bo jest trochę błędów wiszących już pewien czas.
Jeśli chodzi o http://keepright.ipax.at to równie niedobre dla nawigacji są błędy ‘intersections without junctions’ od dłuższego czasu staram się poprawiać problemy w bliższych lub dalszych okolicach powiatu pruszkowskiego.
Czy są dostępne statystyki ilu użytkowników w Polsce edytuje OSM, nie wliczając jednorazowych edycji?
Myślę, że takie akcje o których mowa wyżej mają sens, gdy większa ilość użytkowników bierze w nich udział. W innym przypadku akcja na przykład “mapujemy Komisariaty Policji” skończy się tym, że pojawi się ich tylko kilka, a taką samą akcje można byłoby powtarzać wiele razy ponieważ większością obszaru naszego kraju nikt się na dzień dzisiejszy nie opiekuje.
Myślę, że podstawowe braki dotyczące Polski powodują, że i tak mamy co robić, a akcje będą miały sens jak spora część użytkowników stwierdzi, że brak im pomysłów co mapować
Projekty chyba najlepiej organizować a propos poprawiania błędów - każdy kto edytuje OSM i tak skupia się na dodawaniu nowych danych wg. swojej najlepszej wiedzy, chęci i czasu. A kwestie błędów są pomijane, bo błędów po prostu nie widać dopuki nie włączymy takiego KeepRight (validator w JOSM jest słabo motywujący i mało wygodny). Z drugiej strony można stworzyć listę rzeczy do zrobienia, gdy mamy OSM-ową niemoc twórczą (ja mam czasami - w stylu najsłabiej zmapowane regiony kraju. Ja często robię tak, że podążam jakąś drogą powiatową w edytorze (+bing sat) i doprowadzam drogi do wszystkich wsi, jakie po drodze znajdę. Czasami wiele białym plam można znaleźć podążając wzdłuż wybranej pierwszej z brzegu linii kolejowej.
No na podstawie tego można zrobić ciekawe statystyki. Prosty skrypt, ktory będzie pobierał dane ze strony i wrzucał do bazy powiedzmy raz dziennie. Mógłbym napisać to w php. Pytanie czy kogoś oprócz mnie interesuja statystyki
Cofam to
Poprawilem te bledy, ktore znalazlem, ale 90% wskazan “almost-junction” w mojej okolicy to nie byly bledy, tylko na przyklad sciezki, ktore koncza sie a malej odleglosci od ulicy.
Dla mnie byłyby ciekawe, ale chyba dla nowych użytkowników nie za bardzo, kiedy zobaczą ile trzeba zrobić, żeby się dostać na szczyt
Zachęcające mogłyby być statystyki podające np. ilość ulic bez nazw w większych miastach, bądź województwach albo ilość zmapowanych “amenities”. Wtedy działałoby to trochę mobilizująco i dawało możliwości rywalizacji pomiędzy regionami kraju a co za tym idzie użytkownikami. Ale chyba ze względu na skomplikowany algorytm liczenia takich statystyk jeszcze nikt się o nie nie pokusił.
No właśnie mniej więcej o to mi chodziło tworząc strony przeglądowe na naszej wiki. Tutaj przykład: http://wiki.openstreetmap.pl/Bytom. Obecnie zaimportowałem wszystkie miasta w Polsce. Po przeglądnięciu większej części miast podepnę kategorie, które będą grupowały np. miasta bez miejsc noclegowych lub z kompletem ulic.