Komoot nie prowadzi przez ten fragment i wyznacza duży objazd. Otrzymałem informację, że przyczyną może być brak połączenia dróg w danych OpenStreetMap albo nieprawidłowo ustawione tagi dostępu.
Szedłem tym odcinkiem pieszo cztery dni temu — droga/ścieżka istnieje, jest ciągła i przechodnia. Czy ktoś mógłby sprawdzić jej geometrię, połączenia z sąsiednimi drogami oraz oznaczenia dostępu dla ruchu pieszego?
W załączeniu przesyłam zrzut mapy z zaznaczonym na czerwono problematycznym odcinkiem.
Sprawdziłem ten odcinek. Drogi są połączone ze sobą, natomiast ten fragment (i tylko ten) ma dostęp określony wyłącznie przez access=private. Pozostałe albo mają kombinację access=private + foot=yes, albo mają samo foot=yes, albo nie są w ogóle oznaczone (co zwykle oznacza ogólną dostępność). Dziwi mnie natomiast, dlaczego część nawigacji pieszych (prawidłowość działania samochodowych nie dziwi, gdyż jest to jedyna droga dojazdowa) ma problem z nawigowaniem po drogach oznaczonych access=private + foot=yes; sprawdziłem następujące — GraphHopper, OSRM, Valhalla (wszystkie trzy przez stronę osm.org), OsmAnd (w wersji przeglądarkowej), BRouter i CoMaps — i tylko Valhalla oraz BRouter nie miały problemu z nawigowaniem po tych drogach.
Swoją drogą, wiesz może, @osaczony30, jak wygląda sytuacja na tym odcinku? Zaskakuje mnie to, że nie ma na nim żadnych tagów dostępu.
To jest logiczny argument, który przyjmuję, gdyż jestem świadom sposobu działania silników nawigacji, szczególnie online. Nie pomyślałem o tym, żeby sprawdzić świeżość oznaczeń. Dziękuję, że zwróciłeś na to uwagę. W tym wypadku nie pozostaje więc nic innego, jak zaktualizować wspomniany przeze mnie fragment o foot=yes i czekać na uaktualnienie danych po stronie nawigacji.
Szedłem tamtędy 5 dni temu i nie ma tam żadnego zakazu ani ogrodzenia. Teren jest dostępny. Przechodzi tamtędy czerwony szlak turystyczny - Mały Szlak Beskidzki. A co do foot=yes to ja dodałem te parametry ale i tak to nie pomogło. co ciekawe zdjęcie z jednego odcinka access=private spowodowało że na OSM można wytyczyć na tym kawałku trasę samochodem ale pieszo nadal nie. To właśnie mnie zastanawia.
Obie drogi mają zakaz ruchu z wyłączeniem pojazdów pracowników elektrowni ale pieszo można się po nich poruszać. Samo to ze Szlak został tam wytyczony już o czymś świadczy. Czemu jednak na OSM nie można wytyczyć pieszej trasy ?
+1, mapujący niestety nierzadko zapominają, że ulice służą także m.in. do ruchu pieszego, najpewniej z powodu znaku B-1 zostało dodane access=private zamiast poprawnego vehicle=private i wtedy foot=yes nie jest nawet potrzebne żeby routing pieszy routował.
Nawigacja prowadzi źle bo zostało dodane złe ograniczenie. Zamiast access=private powinno być vehicle=no, albo vehicle=private/vehicle=destination (tam gdzie jest wyjątek dla mieszkańców).