W świetle dyskusji toczącej się w wyżej wymienionym wątku chcę zaapelować do wszystkich przerysowujących dane na nowo - szczególnie drogi. Pozornie sprawa wygląda na prostą - usunąć starą, narysować nową, dodać tagi - to może każdy, ale…
Wiele z tych dróg, które kiedyś zostały zaimportowane należy do różnych relacji (np. szlaki). I są to często relacje stworzone po imporcie. Proszę bardzo o zadbanie, by nowo narysowane drogi (zastępujące stare) też znalazły się w tych relacjach. Bez tego może się okazać, że teraz zrobimy więcej szkody niż pożytku. Chcąc dobrze, narobimy w naszych relacjach wiele dziur.
Problem oczywiście można rozciągnąć na wszystkie edycje w OSM. Często bywa tak, że początkujący użytkownicy usuwają (w ramach ćwiczeń) jakąś drogę. Jeśli jest to droga w mieście, oprócz szlaków, wchodzą w grę relacje transportu publicznego i restrykcje.
Zastanawiam się, czy może dałoby się zrobić bota, który wyłapywałby zmienione relacje, sprawdzał ich ciągłość i powiadamiał jeśli była by nieciągła.
To jest faktycznie problem, szczególnie, że w OSM-Topo stawiamy na szlaki…
Też pomyślałem o tym problemie w związku z wątkiem: deUMPyzacja mapy. Nawet w przypływie natchnienia chciałem w miejscowości, którą najwięcej się zajmuję (Radzymin), gdzie jest nie za dużo danych z UMP, usunąć drogi i je wrysować na nowo, ale jak przejrzałem, że są częściami relacji to trochę mój zapał ochłonął - zaczyna być sporo roboty z takim przerysowywaniem w miejscach gdzie są relacje.
W takim przypadku pomysł z jakim bootem lub innego typu ustrojstwem byłby dobry - najlepiej gdyby w momencie kasowania była wyraźna sygnalizacja, że usuwamy część relacji.
Niby w JOSM jest ostrzeżenie o usuwaniu członka z relacji, ale być może warto byłoby jeszcze, żeby przy eksporcie na serwer było jakieś ostrzeżenie, że dotychczasowa ciągła relacja po edycji została przerwana.
Trzeba byłoby się skupić tylko na typie relacji “route”, ale dodam, że nieciągłość jest czasami celowa, np.: http://osmapa.pl/?lon=20.9067&lat=52.08533&zoom=17&map=&o=FFFF
PTTK sobie szlak wyznaczyło, w międzyczasie ludzie wykupili działki i zabudowali teren.
Zgadzam się, że to zadanie PTTK, ale mapujemy stan obecny, więc na razie jest nieciągła.
Jest to sporadyczne, ale nie aż tak bardzo, drugi pobliski przykład: http://osmapa.pl/?lon=20.69951&lat=52.15857&zoom=16&map=&o=FFFF
Poza tym kiedyś czytałem artykuł (nawet sam kiedyś na coś takiego się natknąłem), że ludzie w górach wykupują działki i przerywają szlaki.
Samo narzędzie jest jak najbardziej ok, tylko obawiam się “strażników”, którzy mogą tak na ślepo wszystko poprawiać. Pewnie dobrze byłoby w “note” takich relacji umieszczać uwagi o prawidłowych nieciągłościach.