To super - zawsze przyda się kolejna para rąk do pomocy !
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ulice z patronami. W danych urzędowych mamy całe mnóstwo pułapek. Kilka typowych pułapek udało mi się już Tomkowi zgłosić co znacznie poprawiło sytuację. Niemniej jednak zalecam sprawdzenie wpierw jak opisane są ulice w danej gminie (typu gen. => Generała, T. Kościuszki => Tadeusza Kościuszki itd.), pozwoli to uniknąć wysypu „mrówek” po imporcie.
Tak jak pisał maraf24 – duble zdarzają się dość rzadko – dotyczy to głównie sytuacji kiedy importowany adres urzędowo leży daleko od budynku który faktycznie jest nim opisany w terenie. Algorytm budynki.openstreetmap.org.pl sprawdza bowiem dane od pozycji referencyjnej w danej odległości i jeśli nie znajdzie pasującego adresu uznaje go za brakujący.
budynki.openstreetmap.org.pl nie wykazuje zasadniczo adresów które są w ewidencji jeszcze na statusie „planowane”, choć oczywiście te urzędowo-nadane też mogą wypaść w polu (przyszłe osiedla). Ja je dodaję skoro są w ewidencji.
To wszystko zależy jaką ilością czasu i cierpliwości dysponujesz. Ja staram się w miarę możliwości przy wątpliwościach wspomagać się chociażby komentarzami do changesetów, które pomagają mi w wyjaśnieniu czy dany adres jest poprawny czy nie. Tak jak pisał maraf24 zwykle dane gminne są dobre, ale zdarzają się gminy prowadzące swoją adresację dość słabo (niestety w Małopolsce odnoszę wrażenie, że jest najsłabiej). Zasadniczo dane gmin prowadzące ewidencję w e-mapa.net są najlepszej jakości.
Tak jak pisał maraf24 – jeśli gmina prowadzi ewidencję w e-mapa.net to tam zgłaszam błędy. Geosystem odpowiada zwykle za dzień lub dwa i daje info zwrotne na maila czy zgłoszenie było zasadne czy nie. Gorzej jeśli gmina prowadzi ewidencję w innych aplikacjach. Przed wysłaniem maila wykonuję wtedy telefon do gminy z próbą dotarcia do osoby właściwej za prowadzenie adresacji. Z doświadczenia powiem – loteria – można trafić na bardzo kooperatywnego urzędnika (np. Jelenia Góra / Warszawa / Białystok / Włocławek) albo na wrogiego (że w naszej gminie coś jest niby nie tak !???)
To zależy, bywa sytuacja że jest oddzielny budynek numer tylko 16 a obok niego drugi z klatkami 16/1, 16/2, itd. Wtedy koryguję taki adres, w innych przypadkach zostawiam.
budynki.openstreetmap.org.pl nie jest przewidziany do aktualizacji adresacji (a do uzupełnienia braków). Jeśli w danym miejscu w OSM jest jakiś adres to budynki.openstreetmap.org.pl nie wykaże tego jako brak i nie wyświetli nowego adresu. Nie wykryje on również czy przypisany aktualnie adres jest merytorycznie prawidłowy (tj. czy Leśny Dwór 2 nie powinna być już raczej Leśnym Dworem Słoneczną 5). W przypadku wprowadzenia nazw ulic trzeba zaciągnąć surowe dane z PRG i scalić je z dotychczasowymi danymi.