Witam, podczas przeglądania mapy natrafiłem na kilka błędów w klasyfikacji. Myślę że w tych miejscach które opisałem poniżej powinniśmy zmienić kategorię.
Zauważyłem wyraźny brak drogi kategorii primary między Wałbrzychem a Kłodzkiem. Są to dwa duże ośrodki miejskie (odpowiednio 100 tys. i 25 tys. mieszkańców), a trasa dodatkowo przechodzi przez Nową Rudę (kolejne 20 tys.) i stanowi przedłużenie dróg DK46 oraz DK33. W samym Wałbrzychu oznaczenie primary przypisałbym północnej obwodnicy.
Trasa ta ma zdublowaną kategorię primary z będącą w lepszym stanie drogą powiatową przez Żarów. Jest ona zresztą wskazywana jako zalecana na znakach drogowych, a czas przejazdu nią i autostradą A4 jest nieco krótszy. Moim zdaniem powinniśmy wybrać jeden z tych dwóch wariantów: przebieg przez Żarów albo przez Sobótkę.
Trasa ta na większości swojego przebiegu dubluje drogi krajowe. Jest przy tym dłuższa, ma o połowę dłuższy czas przejazdu i nie przebiega przez żaden większy ośrodek (chyba że za taki uznamy 5-tysięczną Ścinawę). Dodatkowo na większości odcinków jej stan techniczny jest bardzo słaby. W związku z tym proponuję obniżenie jej kategorii do tertiary.
Z tego co wiem DK35 na tym odcinku jest bodaj najbardziej obciążoną drogą krajową na Dolnym Śląsku, a objazd przez Żarów wielu kierowców celowo pomija, żeby się nie wpakować na wiecznie zakorkowaną A4.
Jedno co bym zrobił, to podniósł do primary odcinek z Maułszowa do węzła Pietrzykowice, bo faktycznie większość ruchu w kierunku Wrocławia kieruje się tamtędy (moim zdaniem głupota, ale nawigacja każe, kierowca musi ;) ).