Niedawno zaproponowano podczas dyskusji o redefinicji użycia tagu highway=trunk
, aby ten znacznik oznaczał drogi bezkolizyjne. Moim zdaniem kategorie dróg poza motorway
nie powinny przedstawiać wybranego parametru drogi, a ja natknąłem się na znacznik access_control=*
, który mógłby nawet informować o rodzaju bezkolizyjności drogi.
Jedyna istniejąca dokumentacja znacznika na wiki, którą mogłem znaleźć, znajduje się na stronie klucza expressway. Poza tym znalazłem taki wątek ze społeczności argentyńskiej, który wspomina o dokumentacji użytkownika Vid the kid.
W skrócie istnieją dwie wartości znacznika – access_control=full
oraz access_control=partial
.
Jak można się domyślić, ten pierwszy oznacza drogi w pełni bezkolizyjne, a więc takie, które nie posiadają skrzyżowań jednopoziomowych, przejść dla pieszych, do których dostęp jest możliwy tylko poprzez łącznice. Druga wartość różni się tym, że mniej ważne skrzyżowania są typowo bezkolizyjne, lecz co jakiś czas zdarzają się duże skrzyżowania poziomowe z sygnalizacją świetlną lub rondem.
Wobec tego proponuję zaczęcie stosowania tagu access_control=full
na drogach bezkolizyjnych oraz access_control=partial
na drogach, które kolizyjne są tylko na większych skrzyżowaniach, a co za tym idzie także stworzenie prawidłowej dokumentacji na wiki.
Oczywiście tag access_control=full
jest implikowany przez highway=motorway
.
Jakie są Wasze opinie? Czy znacie też przykłady dróg, które są kolizyjne tylko na dużych skrzyżowaniach?