Propozycja używania znacznika access_control w Polsce

Niedawno zaproponowano podczas dyskusji o redefinicji użycia tagu highway=trunk, aby ten znacznik oznaczał drogi bezkolizyjne. Moim zdaniem kategorie dróg poza motorway nie powinny przedstawiać wybranego parametru drogi, a ja natknąłem się na znacznik access_control=*, który mógłby nawet informować o rodzaju bezkolizyjności drogi.

Jedyna istniejąca dokumentacja znacznika na wiki, którą mogłem znaleźć, znajduje się na stronie klucza expressway. Poza tym znalazłem taki wątek ze społeczności argentyńskiej, który wspomina o dokumentacji użytkownika Vid the kid.

W skrócie istnieją dwie wartości znacznika – access_control=full oraz access_control=partial.
Jak można się domyślić, ten pierwszy oznacza drogi w pełni bezkolizyjne, a więc takie, które nie posiadają skrzyżowań jednopoziomowych, przejść dla pieszych, do których dostęp jest możliwy tylko poprzez łącznice. Druga wartość różni się tym, że mniej ważne skrzyżowania są typowo bezkolizyjne, lecz co jakiś czas zdarzają się duże skrzyżowania poziomowe z sygnalizacją świetlną lub rondem.

Wobec tego proponuję zaczęcie stosowania tagu access_control=full na drogach bezkolizyjnych oraz access_control=partial na drogach, które kolizyjne są tylko na większych skrzyżowaniach, a co za tym idzie także stworzenie prawidłowej dokumentacji na wiki.
Oczywiście tag access_control=full jest implikowany przez highway=motorway.

Jakie są Wasze opinie? Czy znacie też przykłady dróg, które są kolizyjne tylko na dużych skrzyżowaniach?

Tak, niemal wszystkie nowobudowane drogi klasy GP (jeśli akurat nie są w pełni bezkolizyjne).
Np. ta OpenStreetMap
albo ta OpenStreetMap
albo ta OpenStreetMap
albo ta OpenStreetMap

1 Like

Armii Krajowej w Gdańsku, DW 501. na całej długości 9 km ma jedno kolizyjne skrzyżowanie z Łostowicką/V. Havla.

1 Like

Pytanie @pavvv co rozumiesz pod pojęciem „bezkolizyjność”? Bo tag access_control nie odnosi się do tego wprost, ale odnosi się do „dostępności” drogi, czyli do tego czy właściciel nieruchomości przyległej do drogi ma prawo zbudować do niej zjazd. Teoretycznie jestem w stanie wyobrazić sobie taką pokraczną dwujezdniówkę która ma skrzyżowania w formie węzłów oraz zjazdy do posesji tylko na prawe skręty, ona będzie wtedy chyba nadal bezkolizyjna ale za to bez ograniczonej dostępności?

1 Like

Myślę, że takie zjazdy można zakwalifikować do access_control=partial zakładając, że takie miejsca nie występują często. Według definicji z tej grafiki, zjazdy na posesję powinny być ograniczone na drogach z access_control=partial, ale mogą występować. Tag access_control=full zostawiłbym dla dróg, gdzie na każdym skrzyżowaniu można pozostać na pełnej prędkości, aby wyróżnić drogi o parametrach bliskich eSkom.

Jako ciekawostkę powiem, że formalnie na drogach ekspresowych mogą pojawiać się prawe skręty na drogi zbiorcze.

1 Like