Co sądzicie o wprowadzeniu nowego tagu: check=tekst, którym można by było oznaczać obiekty do sprawdzenia w terenie. Np. budynki na których trzeba uzupełnić dane adresowe, drogi co do których są wątpliwości nt. przebiegu widocznego na zdjęciach orto.
Oczywiście sam tag niewiele zmieni dlatego liczę na Rogala, że chciałoby mu się stworzyć osobną warstwę mapy na garminy z obiektami oznaczonymi tagiem “check”, które wyróżniały by się na tle innych obiektów.
Czasami łapię się na tym, że mam wątpliwości wobec jakiegoś obiektu, a będąc w pobliżu zwyczajnie zapominam to sprawdzić. Taka warstwa rozwiązała by problem.
P.S. Swego czasu ktoś myślał o jakiejś grze polegającej na zdobywaniu punktów za rozwiązywanie tego typu zadań w terenie. Myślę, że taki tag mógłby być dobrym zaczątkiem i takiego projektu.
Pomiędzy “sprawdź”, a “popraw” istnieje pewna subtelna różnica.
Wg mnie tag fixme nadaje się do użycia wtedy gdy wiemy, że istnieje problem.
Np. sam często dodaję fixme=estimated, jeśli rysuję na podstawie orto i nie jestem w stanie ustalić dokładnego przebiegu drogi leśnej, czy cieku/rowu na pewnym odcinku.
Ale jeśli widzę na mapie drogę dodaną przez osobę trzecią, a na podstawie wycieczek mam wątpliwości, czy ta droga istnieje w terenie, to przecież nie dam tagu fixme, bo być może ta
droga istnieje, a ja po prostu jej nie kojarzę chociaż znam te tereny. Inny przykład, masz obrys budynku i nie wiesz czy dany budynek ma nadany numer, albo nie jesteś pewien czy w danym miejscu stoi przystanek chociaż ktoś go dodał, dodanie w danym przypadku “fixme” świadczy to tym, że dany obiekt nie do końca jest w porządku, a przecież nie będąc w terenie nie możesz tego stwierdzić na pewno.
Chociaż dobrym pomysłem jest aby oba tagi znalazły się na przedmiotowej warstwie.
Brzmi dokładnie jak fixme=resurvey opisane na wiki. Wg mnie nie ma sensu niepotrzebnie mnożyć bytów w tym przypadku. Nawet jeśli jest drobna różnica między “popraw” a “sprawdź czy poprawne”, w tym kontekście jest praktycznie nie istniejąca — tylko zmusza do zwracania uwagi na dwa tagi zamiast na jeden.
Tak troche offtopic, ale ogólnie zachęcam do sprawdzania starych POI w terenie używając http://unexpired.osm24.eu U mnie sporo POI było sprzed kilku lat.