Propozycja obniżenia kategorii Drogi Wojewódzkiej 247 wzdłuż ekspresówki S5 (Szubin-Gniezno)

Chciałbym zaproponować obniżenie kategorii drogi wzdłuż S-ki w tym miejscu, dokładnie to między węzłami:

• Szubin Południe ↔ Żnin Północ
  • Biskupin ↔ Gniezno Północ
    (chodzi o pozostawienie secondary do wjazdów na S5 ze Żnina)

Pojawiła się ostatnio uwaga w tej sprawie, wydaje mi się że zasadna.

Obniżenie z secondary do tertiary.

5 Likes

Proponuję równocześnie podwyższyć ulicę Aliantów w Żninie do highway=secondary, jako że stan obecny niejako przerywa ciągłość kategorii w relacji zachód–wschód, np. Wągrowiec–Inowrocław. Swego czasu była ona trzykrotnie obniżana przez szaloną_entropię (historia jednego z odcinków), raz, kiedy był zmieniany przebieg DW251, a później 2 razy w wojenkach edycyjnych.

1 Like

Rzeczywiście znaki na Szpitalnej pokazują żeby skręcać na Aliantów jako dojazd do S5. Dodatkowo na odcinku Mickiewicza od Aliantów do Dworcowej dodano ograniczenie tonażowe do 3,5t (nie jest jeszcze dodane na osm, dodam dzisiaj jeśli nie zapomnę). Więc obecne oznaczenie jest nieco sztuczne bo prowadzi gorszą drogą.

1 Like

Przy okazcji można podwyszyć kategorii na Droge Dw 194 na odcinku od wezła Gniezno Południe do skrzyżowania z Dk 15 do z Secondary do Primary. Daje o jaki fragment chodzi OpenStreetMap Powód. Skoro Frangment Dw. 194 od Wezła Gniezno Północ ( o ten Fragment OpenStreetMap ) ma status Primary z powodu tego że jest wjazdem o Gniezna to dlaczego ten nie może. Ma na całej długości prekróg 2x2 i jeździ dużo pojazdów.

Nie chcę przy okazji takich rzeczy robić, to inna droga

1 Like

Obniżyłem kategorie dróg o których pisałem w pierwszym poście.

Nie do końca rozumiem zmiany o których pisaliście dalej:

To akurat rozumiem :smiley: - ale skoro na jej końcu na północ jest 3,5t, to może nie warto?

Jeżeli Mickiewicza pomiędzy Aliantów, a Dworcową ma takie ograniczenia to może nie powinna być secondary? Wtedy mam wątpliwości czy jest sens pozostawiać drogi secondary w układzie DW251 (z zachodu) → Aliantów → Szpitalna → węzeł Biskupin.
Szpitalna na północ i potem S5 nie wygląda jak bardzo uczęszczana relacja.

Podsumowując, jeżeli uważacie że zmiany w Żninie są potrzebne, to proponuję obniżyć Mickiewicza i Szpitalną od skrzyżowania z Dworcową do węzła Biskupin do tertiary

To trudne pytanie. W ciągu DW251 bardziej naturalne jest przejechanie Aliantów-Mickiewicza-Dworcowa niż robienie kółka przez S5, a ograniczenie tonażowe osobówek nie dotyczy więc większość aut pewnie tak robi.
Z południa do węzła Biskupin pewnie nie jeździ żaden ruch, bo i skąd miałby się on tam wziąć. Jednak to nie jest nawet droga wojewódzka więc nie mam żadnych danych dot. ruchu drogowego.

Na weźle Pałuki ( 18 ) nie zmienieo kategorii przy drodze przy weźle. Wpłyneła uwaga Note: 5472272 | OpenStreetMap

1 Like

Poprawiłem kategorię tej drogi.

1 Like