Propozycja obniżenia kategorii Drogi Krajowej 65: Ełk - Gołdap

Chciałbym zaproponować obniżenie kategorii dla drogi krajowej nr 65 na odcinku Ełk - Gołdap z aktualnej highway=primary do highway=secondary.

EDIT: Obwodnicę Gołdapi do tertiary, do secondary wjazd do miasta ul. Warszawską.

Uzasadnienie:

Od czasu zamknięcia przejścia granicznego z Rosją, DK65 na tym odcinku nie jest główną drogą w systemie transportowym Polski. Gołdap nie jest jednym z większych miast w naszym kraju.

Po otwarciu przejścia granicznego z Rosją droga prawdopodobnie powinna odzyskać wyższą kategorię, ale zamknięcie trwa już od wielu lat i nie zanosi się na zmiany.

Zmiana z tego co widzę była już proponowana, ale nie została wprowadzona.

4 Likes

Sama obwodnica Gołdapia to chyba tertiary?

1 Like

Tak, faktycznie.

• secondary od Ełka do skrzyżowania ul. Warszawską w Gołdapi i dalej tą ulicą do centrum
  • tertiary dalszy ciąg obwodnicy Gołdapi (DK 65)

(pierwotnie chciałem zostawić secondaryna obwodnicy do DW 650 / ul. Wojska Polskiego).

Ewentualnie do Warszawskiej + Warszawską?

Na tym odcinku obwodnicy między Wojska Polskiego a Waszawską teraz jest chyba tylko ruch niesamowicie lokalny i to chyba też co najwyżej tertiary.

1 Like

W sumie racja, nie widzę na Warszawskiej ograniczeń tonażowych / dla TIRów. Edytowałem poprzedniego posta

Raczej do skrzyżowania z Wojska Polskiego, dopiero dalej w stronę granicy tertiary. Nie wiem, jaki ruch wynika z form przy samym przejściu, ale chyba nieduży.

Tak chciałem na początku, ale Mateusz zwrócił uwagę, że tutaj pewnie ponadlokalnego ruchu też nie ma.

to jak wtedy z secondary - urywa się przed Gołdapią czy prowadzimy po Warszawskiej w stronę centrum miasta i łączymy z tym secondary na DW?

tak bym zrobił

2 Likes

Po Warszawskiej

1 Like

Widzę, że @theDM już wykonał cześć proponowanych zmian