Propozycja Obniżenia Kategorii Drogi Krajowe 84 na całej długości ( Sanok - Krościenko )

Dlaczego? Powód jest Prosty. Niskie natężeżeniu ruchu. O ilę między Sanokiem a Leskiem ruch wynosi około 10 tyś samochodów na dobę to po minięce Leska jadąć w strone granicy z Ukrainą spada mocno. Przy samej granicy ruch wynosi mniej niż 1000 samochodów na dobę. Poza tym przejście graniczne w Krościenku nie obsuguje typowych pojazdó cieżąrowych ( powyżej 12 ton ) a moze odbusgiwać te do 7,5 tony. Po stronie Ukraiskiej jest droga T-14-01 która ma status Highway=secondary a ja proponuje degradacje całej Dk 84 na Higway-secondary.

2 Likes

dasz linka do lokalizacji? Skąd dokąd by to było?

1 Like

pomysł wygląda sensownie

choć mniej przez natężenie ruchu wprost a bardziej przez małą istotność

Zmieniłem zdanie, wycofuje poparcie

Można tak uznać. Poza tym. Robimy dzisiaj czy czekamy do Jutra

Z jakieś 16 lat było tam primary, to nie ma potrzeby zmieniać tego na cito. Jest sezon urlopowy. Jak temat poczeka jeszcze tydzień, aż zainteresowani zdążą się z nim zapoznać, to nic złego się nie stanie

ja czekam z dwa tygodnie by dać ludziom szansę na zapoznanie się

Nie jestem zwolennikiem obniżenia tego fragmentu. To dość normalne że przejścia graniczne mają niższy ruch, zwłaszcza na wschodzie gdzie sytuacja polityczna jest trudna. Przejścia graniczne Zosin czy Sławetycze mają podobny ruch i też są primary.
Trochę się obawiam że zaraz wyrzucimy całkiem drogi primary ze wschodu, bo najważniejsze przejścia będą trunk, mniejsze secondary

4 Likes

Trzeba powiedzieć że ruch do przejścia w Zosinie jest zdecydowanie większy niż do Krościenka. Poza tym na Ukrainie droga prowaif do naczej Dk84 to T-14-01. Ma status Highway-Secondary więc tam uznali że nie ma dużego znaczenia. Dlaczego myśli b tak nie postaliwi. Do przejąsia jest bardzo niski ruch. ( Poniżej 1000 samochodów ) Uważam że ten fragment trzeba zdegradować

Kategoria po stronie ukraińskiej wynika z tego, że Ukraina trzyma się kategorii urzędowej: trunk dla dróg M, primary dla dróg H oraz P, a secondary dla dróg T.

1 Like

Ja bym zostawił jak jest (primary) ze względu na przejście graniczne

1 Like

Idąc tą logiką powinimśmy w innych miejcach podwyszyć na Primary ze wgledu na Przejścia Graniczne

Wydaje mi się że tak jest i jedyne przejścia poza Schengen, które mają niższe kategorie to Budomierz i Malhowice, gdzie ruch jest ograniczony do pojazdów do 3,5t.

EDIT:
Jest jeszcze Dołhobyczów

wyniki są jasne, nie ma próbowania do skutku

a dodam że ja mój głos wycofałem za, więc wśród mapujących jest zero za a 3 przeciw

(Tafli nie liczę, nie mapował w ciągu ostatnich 5 lat: Changesets by Tafla | OpenStreetMap - a ty masz na tym koncie jedną edycję)

Pewnie chodzi o użytkownika tafla- (z myślnikiem). Discourse zabrania myślników w głównych nazwach na początku i końcu. Dziwić może tylko to, że nie wysilił się, żeby ustawić nazwę użytkownika głównego konta OSM jako pełną nazwę tutaj (Discourse dopuszcza, potwierdziłem empirycznie).