Widzę, że tego problemu nie można zaadresować automatycznie. W niektórych miejscach najlepiej jest już wymienić obszar na linię niż zmieniać tagi w ten sposób.
Na OSM carto area=yes + highway=footway renderuje się tak samo jak area=yes + highway=pedestrian, za czym stoi rzeczywisty powód.
Jeśli chcesz poprawiać stosowanie tej kombinacji tagów na chodnikach, to zrób to w ręcznie – możesz zobaczyć drogi z tą kombinacją korzystając z Overpassa i manualnie weryfikować czy każdy obszar powinien być zmieniony czy nie.
Chyba niepotrzebnie się za to jednak brałem, sporo namieszałem i jedyne, co mi pozostaje, to przeprosić za ten cały chaos. I chyba słusznie zwisa nade mną ostrze blokady… no nic, jeszcze raz przepraszam, nie będę się brał więcej za takie duże edycje, wracam do swoich torów i rozjazdów
Dzięki za próbę!
Fajnie, że przyznajesz się do błędu. Jesteśmy tylko ludźmi , którzy wspólnie próbują w wolnym czasie poprawić mapę.
Moim zdaniem nie ma powodu do bana, było trochę zamieszania, ale chyba udało się naprawić.
Proszę wyciągnij wnioski. Myślę, że pomysł był niezły, ale nie były do końca zrozumiałe szczegóły i konsekwencje. Przydałaby się ręczna edycja na małej próbie, która też pokazawałyby innym mapperom konkretne przykłady
Miałeś sporo pecha. Odzewu wielkiego nie było.
Trafiłeś na zagadnienie które finalnie okazało się trochę bardziej skomplikowane niż się wydawało a przy okazji umknęła ci ostrożność i kontrola nad tym. Skupiłeś się na celu a nie potencjalnych skutkach.
Przy okazji zdobyłeś nowe doświadczenie które może pomoże ci w dowolnych innych działaniach być ostrożniejszym a może też wypracujesz metody na kontrolę takich akcji np. robiąc to na małej próbie oraz używając np. ToDo, filtrów dla łatwiejszego przeskakiwania od zmiany do zmiany (co też może nie być łatwe) oraz jest to też przykład dla innych (ciekawe ilu tu zajrzało).
Tych niespodziewanych problemów było aż tyle, że nie wystarczyły poprawki, tylko był potrzebny rewert? Inni maperzy nie mogli ogarnąć tych kilkudziesięciu placów, poza poznaniem?
Skoro place były źle zmapowane, po rewercie nadal są, to wycofanie zmian było niepotrzebne.
Brak widoczności placu w stylu domyślnym mógł być impulsem do poprawek.