Hej, porządkowanie oznaczeń chodników w Poznaniu idzie powoli, a nie dotyczy to tylko tego miasta. Chciałbym zaproponować usunięcie jakoś automatycznie/wspomaganiem kombinacji area=yes + highway=footway/cycleway/path itp., które często są stosowane pod renderowanie obszarów chodników. Jeśli byłoby to możliwe, to proponowałbym tam, gdzie istnieje ta kombinacja na obszarze, żeby jednocześnie zaopatrzyć je w poprawny tag area:highway=*. Czyli:
area = yes - usunąć
highway = * - usunąć. Poza wyjątkami pedestrian oraz ew. service, możemy ustalić, które wykluczyć z reguły.
Na pewno po ogólnej edycji, trzeba będzie zrobić rewizję, gdyż są takie przypadki, gdzie area=yes + highway=footway zostało dodane do obiektów, na których ruch pieszy nie występuje. Przykładowo Relation: 11266296 | OpenStreetMap - powinno być area:highway=shoulder.
Najczęściej pojawia się kombinacja z highway=footway, rzadziej higway=cycleway z moich obserwacji.
Myślę, że gdy ogarniemy najpierw obszary, to łatwiej będzie wyrysować brakujące ścieżki oraz przeglądać poprawność edycji
Skoro już jest gotowe renderowanie obszarów a:h dla różnych aplikacji w tym ID to dlaczego się rozdrabniać?
Wielu niezwiązanych ze sobą edytorów wpadło na identyczny pomysł, mianowicie potrzeba uwidocznienia obszarów utwardzonych, za pomocą kombinacji area=yes itd., nie wydaje mi się rozsądnym odbieranie możliwości renderowania obszarów nie dając niż w zamian.
Wspomniałem dwa “wyjątki”, czyli highway=pedestrian i highway=service, gdyż zgodnie z wiki są to akceptowalne wartości dla obszarów tj. place/rynki oznaczane są w kombinacji area=yes + highway=pedestrian (Tag:highway=pedestrian - OpenStreetMap Wiki), a większe obszary techniczne/place rozładunkowe i podobne w kombinacji area=yes + highway=service (Tag:highway=service - OpenStreetMap Wiki). O ile w przypadku pierwszym, byłbym raczej za pozostawieniem tego sposobu oznaczania, to w przypadku drugim mam mieszane odczucia. Stąd też chciałbym ustalić, które ustalamy do wykluczenia (jeśli w ogóle).
co do area=yes + highway=service - to na wiki widzę taki opis po skorzystaniu z wujkowego translatora:
Drogi i obszary liniowe
Znacznik highway=service opisuje przede wszystkim cechę liniową drogi, którą można wyznaczyć. Gdy jest mapowany jako zamknięty wielokąt bez dalszego tagowania, opisuje drogę liniową, kolistą, a nie obszar.
Gdy droga serwisowa ma sporadyczne poszerzenie, np. utwardzony obszar w strefie przemysłowej, można go zmapować jako wypełniony obszar, rysując zamknięty wielokąt i dodając area=yes. Jednak ten znacznik area nie powinien być używany do ogólnego opisu kształtu lub ogólnej szerokości drogi liniowej, niektórzy kartografowie używają area:highway=service oprócz drogi liniowej w tym celu.
Rozumiem przez to że możemy zaznaczać jak napisałeś:
a większe obszary techniczne/place rozładunkowe i podobne w kombinacji area=yes + highway=service
ale raczej bez połączenia tych linii area=yes + highway=service z linią highway=service tej właściwej biegnącej jako linia przez ten obszar którą będzie prowadziła nawigacja?
w Poznaniu losowe chodniki są zaznaczone jako obszary, takie co nijak do highway=pedestrian się nie kwalifikują a już na pewno nie do mapowania jako place (a do tego jest highway=pedestrian area=yes)
To może doprecyzuję - OBSZAR highway=pedestrian stosuje się do oznaczania placów i rynków, czyli obszarów gęsto wyłożonych kostką (zwykle), przeznaczonych przede wszystkim dla ruchu pieszego:
(Nie mylić placu z place=square - jego obszar często jest większy niż część dostępna dla pieszych)
LINIA highway=pedestrian oprócz powyższych, to do szerokich, reprezentacyjnych alei i alejek pieszych (z ewentualnym dopuszczeniem ruchu pojazdów drogowych):
Dodajmy: nieposiadających wyraźnej osiowości, a więc tam, gdzie piesi poruszają się wzdłuż wielu linii łączących dowolne, położone na obwodzie punty wejścia/wyjścia.
Minęło ponad tydzień, więc zakładam, że można to wprowadzić. Natomiast miałbym pytanie/prośbę, gdyż nie przeprowadzałem takich edycji automatycznych lub z overpassem, ktoś byłby w stanie mi z tym pomóc?
Teraz pozostaje zrobić rewizję, bo już mi się pojawiły informacje, że szlag trafiło niektóre place oraz rynki. Zrobię na dniach, ale też chętnie przyjmę pomoc od innych
Coś kojarzę, że jeden deptak we Wrocławiu był oznaczony jako multipoligon highway=footway + area=yes zanim go zmieniłem, więc możliwe że podobne miejsca też zostały zmienione.
Możliwe że automatyczna edycja odnośnie tego tematu nie jest dobrym pomysłem, chyba że dałoby się filtrować obszary o określonej długości boku (czyli np. place zwykle są bliższe kwadratom, a chodniki mają jeden bok o wiele krótszy od drugiego).
Anas_masuris z jednej strony szacun za chęci i przynajmniej początkowe działanie w tym temacie. Na plus założenie tematu na forum. Minusy. Wiedząc jak działa tłum to z swojej strony dodałbym info na Discordzie oraz pod swoimi zmianami dał bezpośredni link do dyskusji na forum by ignoranci nie zawracali dupy (co i tak by zrobili).
NortCrab wprowadzając swoje boty od przejść dla pieszych i budynków też omówił zagadnienie na forum i to międzynarodowym. Wykonał kontrolowanymi partiami testy oraz weryfikację czego u ciebie zabrakło. Reszta to ignorancja społeczności.
Teraz robi się zamieszanie. Na forum praktycznie cisza. Discord, swoje a komentarze pod zmianami swoje i jedyne co je łączy to płacz i lament. Chęci samodzielnego dodawania chociaż ścieżek bo piękności poleciały (ważniejsze rzeczy też). Narobi się dzieśiąt reedycji i ni to rewert ni to ręczne robótki by z tego sensownie wyjść.