Propozycja:Drogi równoległe do autostrad

Składam propozycję zmiany większości dróg prowadzących wzdłuż autostrad (tj. drogi krajowe 9x) na secondary. Po wybudowaniu autostrad mają one głównie znaczenie lokalne ponieważ prawie żaden tranzyt tamtędy nie jeżdzi (poza odcinkami, gdzie równoległa autostrada jest płatna lub bardzo zakorkowana, czy też w miarę daleko do autostrady). Do takich dróg primary nie ma sensu. Jedyne drogi które mogłyby wg. mnie zachować primary to DK94 Dąbrowa Górnicza-Kraków, czy A2 Koło-Łowicz.

3 Likes

w takim razie by się nie kwalifikowały też na secondary

Jestem przeciw jako że jest to propozycja zbyt ogólna, oparta na błędnym rozumieniu highway=, nie wskazuje konkretnie co by miało zmienić kategorie…

A, jest też to post z konta pacynki użytkownika https://community.openstreetmap.org/u/Temat-Droga/summary który ma Blocks on Temat-Droga | OpenStreetMap i nie prawa do edycji OpenStreetMap jakimkolwiek kontem.

3 Likes

Ta dyskusja już była w styczniu tego roku - odpowiedź była żeby nie obniżać. Nie wydaje się żeby zmieniło się cokolwiek co powodowałoby żeby ją trzeba było toczyć ponownie.

1 Like

Ta dyskusja już była w styczniu tego roku - odpowiedź była żeby nie obniżać. Nie wydaje się żeby zmieniło się cokolwiek co powodowałoby żeby ją trzeba było toczyć ponownie.

Niestety to prawda, a szkoda, bo są miejsca gdzie trzymanie nawet secondary to wg mnie za wysoka kategoria, np:

2 Likes

To prawda, między Janowem a Łążkiem praktycznie nic nie jeździ. Bywam w okolicach, więc wiem o czym mówię. Reszta “starej 19” Lublin - Rzeszów zasługuje na secondary.

Miałoby to sens, biorąc pod uwagę że w lubelskim nie znalazłem żadnego znaku z tym numerem drogi (w podkarpackiem jak najbardziej są)

Można się pokusić o obniżenie, a nawet o wrzucenie numeru do unsigned_ref. Ale ostateczną decyzję zostawiam lokalsom.

1 Like

W Janowie Lubelskim to nawet nie usunęli znaków DK19 na jednym skrzyżowaniu :face_with_tongue: I nie chodzi mi tylko o E-2a, ale o E-15a. Podkarpackie ogarnęło numerację, jest dobrze oznakowany numer 878.

Ja mogę chyba się nazwać lokalem i zdecydowanie jestem za obniżeniem odcinka między węzłami Janów Lubelski Południe i Lasy Janowskie.

2 Likes

Tak, taka dyskusja miała już miejsce, lecz jej rezultat był taki: DK92 niech zostanie bo jest darmowa w przeciwieństwie do A2, więc okej, ale DK94 w Małopolsce, bo Yunkers twierdzi, że często niewarto jest wjeżdżać na autostradę, jak się za chwilę ma z niej zjechać (mowa tu o odcinku 50km), a na Dolnym Śląsku, bo szalona entropia napisał, że z powodu o wiele lepszej jakości tej drogi niż inne drogi secondary, nie może ona być secondary. Oczywiście oba to chybione argumenty, ale nie dało się nic zrobić, bo reszta uczestników dyskusji była za kopiowaniem klasyfikacji urzędowej.

Ciekawe czy Yunkers nie uważa, że DW333 powinno być primary.

Może gdybys opisał dlaczego miałbym tak uważać zamiast rzucać insynuacjami, byłoby łatwiej.

Ale z resztą posta masz rację. Wniosek był taki że każdy odcinek należy rozpatrywać osobno zamiast wrzucać wszystko do jednego worka. Tutaj moje zdanie się nie zmieniło.

To masz moje błogosławieństwo (nie żeby było potrzebne, ale nie zaszkodzi) :laughing:

3 Likes

Bo jest to droga równoległa do motorway.
A jaki jest powód za primary na DK94 na Dolnym Śląsku? ŚDR tu wynosi 5-7 tys. podczas gdy w Małopolskiem jest to ponad 10 tys. Jakość nie powinna przesądzać za czymś takim. Przecież highway=* ma opisywać ważność i tak robimy w Polsce.

Ciekawe, bo kojarzę taki argument, że kategoria wzdłuż drogi o jednym numerze powinna przeważnie być jednorodna. W każdym razie zgadzam się i jestem gotów powrócić do dyskusji o secondary na niektórych odcinkach DK9x.

Na zakończenie dyskusji (bo ani ja ani @pavvv nie napiszemy żadnego nowego argumentu) zaznaczę tylko że ta sama osoba która proponuje zmniejszenie wszystkich 9x do secondary, jednocześnie podniosła fragment 91 do trunk. Niech to będzie najlepszy dowód sensowności tej propozycji.

2 Likes

Na pewno nie zawsze. Do takiego stopnia że ta reguła bardziej szkodzi niż pomaga.

1 Like

no drogi secondary tez czesto duzo lokalnego ruchu obsługują

a to przypadek, nie mam zadnej stycznosci z tym kontem, nawet go nie znam

Bo tędy prowadzi droga europejska, chyba że ich sie nie trzymamy. Jeśli zrobiłem źle, macie pełne prawo do tego wycofania. Chyba nawet sam wątpie czy to ma sens, skoro i tak pociagnąlem kawałek S7

Zrobiłem porządki na tym odcinku: Changeset: 174097201 | OpenStreetMap

1 Like

my mówimy o drogach 9x, te wzdłuż ekspresówek są ok