Moim zdaniem to nie ma sensu. Równie dobrze mogłaby być opcja “unikaj dróg wojewódzkich”. “Autostrad” się nie unika z powodu ich nazwy, tylko z innych powodów - tych samych, dla których unika się tzw. dróg ekspresowych.
Czy jest to w tym przypadku naganne?
Ale już drogi krajowe “zwykłe” (primary) z drogami krajowymi “lepszymi” (w mojej propozycji trunk) mogą konkurować i wtedy dobór prawidłowego tagu ma znaczenie.
Tagowanie pod render to by było, gdybym chciał jakieś drogi tagować jak trunk mimo że nie spełniają wytycznych dla trunk. To że przy okazji wpływa na render nie oznacza, że z automatu jest “tagowaniem pod render” i “się tego nie robi”.
Kto jest autorem OSM? Myślałem że my wszyscy
Nie wymuszam, tylko usiłuję przekonać do swoich racji.
Chciałbym wiedzieć, co konkretnie by się miało zepsuć w nawigacji? Zwłaszcza że OSM to mapa świata i w różnych krajach tagi motorway i trunk są różnie stosowane, raz lepiej raz gorzej. W takiej np. Austrii drogi są tagowane zgodnie z moją propozycją, czy nawigacje sobie z tym nie radzą?
Należałoby. Jeśli droga o kategorii niższej niż wojewódzka pełni ważną funkcję i ma dobre parametry, to powinna być otagowana (co najmniej) jako secondary. I - o zgrozo! - są na mapie Polski takie przypadki! Ale nie będę ich wymieniał, bo jeszcze jakiś nadgorliwiec je przerobi na tertiary.
Są różne definicje “prawidłowo”. Jeśli podejść urzędowo to tak, ale jeśli podejść praktycznie to nie. Nietrudno chyba sobie wyobrazić jakie mogą być skutki wjazdu na tzw. drogę ekspresową pojazdu jadącego mniej niż 40 km/h.
Zabieram się do tego, ale na razie starczyło mi weny na napisanie posta #378.