Ja właśnie poddaję w wątpliwość, czy przeciwnicy tej propozycji znają te lokalne uwarunkowania. Jeśli tak, to na pewno nie będą mieli problemu odgadnąć rodzajów dróg w moim quizie. A jeśli mają problem to znaczy że coś nie tak ze znajomością uwarunkowań.
Są sprzeczne, ponieważ niektóre drogi spełniające warunki dla “motorway” są tagowane jako “trunk”, z kolei większość dróg spełniających warunki “trunk” jest tagowana jako “primary”.
Nie przemawia do mnie “za późno”. Nigdy nie jest za późno na poprawę.
Bo to nie jest problem typu “coś nie działa” tylko typu “coś działa, ale może mogłoby działać lepiej”.
Nie znam szczegółów działania nawigacji, ale podejrzewam, że tag highway ma jakieś znaczenie w algorytmie wyznaczania trasy - że nawigacje “chętniej” wyznaczają trasę po drogach z wyższym tagiem. Bo tag ten jest swego rodzaju kryterium jakościowym.
Więc jeśli teraz tym wyższym tagiem “trunk” oznaczymy drogi, które są lepsze od przeciętnych, to nawigacje chyba powinny działać lepiej a nie gorzej?
Z punktu widzenia nawigacji jedyną istotną różnicą między A a S jest limit prędkości, ale to przecież i tak w innym tagu powinno siedzieć. Przykładowo dostępność A i S dla pojazdów niesamochodowych jest jednakowa. Nie wiem co jeszcze jest istotne z punktu widzenia nawigacji?
Rozwiązuje problem niedostatecznego wyróżniania na mapie dróg lepszych od przeciętnych, dla których istnieje taki tag jak trunk.
Ciężko mi się do tego odnieść, bo nie wiem jakie koszty ktokolwiek miałby ponosić z tytułu proponowanej zmiany.
Funkcjonalność dla nawigacji powinna być wyższa, o czym pisałem powyżej.
Dobrze byłoby gdyby gdyby rozwinęli ten swój komentarz, jakie konkretnie negatywne skutki miałaby dla nich ta zmiana.
Nie jest to dobry przykład, bo z tego co wiem “highway:class:pl” było tylko jakimś eksperymentem. Nie widzę, żeby to było w ogóle opisane na wiki, więc skąd maperzy mają wiedzieć o czymś takim? Zresztą na dobrą sprawę ta informacja wynika wprost z tagu ref.
Nie widzę tu następstwa logicznego.
Jeszcze odnośnie tego pogrubionego. Zadajmy sobie w ogóle pytanie - komu w praktyce potrzebna byłaby informacja o tym, czy droga jest A czy S?
Właśnie widzę, że sporo osób mnie tu nie traktuje poważnie.
Propozycja jest taka: Informację o tym, czy droga jest “A” czy “S” można przechowywać pod tagiem highway:class:pl.
Byłoby to uzupełnienie i usystematyzowanie danych, a nie usuwanie. Przecież nawet teraz masz na mapie drogi słusznie oznaczone tagiem trunk, a nie będące drogami ekspresowymi.