OpenStreetMap (chodzi o przebieg 82, nawigacja w środku skraca sobie)
Nie mam tam dużych miast, droga ta nijak nie wypełnia wymagań Tag:highway=primary - OpenStreetMap Wiki
proponuje degradacje
OpenStreetMap (chodzi o przebieg 82, nawigacja w środku skraca sobie)
Nie mam tam dużych miast, droga ta nijak nie wypełnia wymagań Tag:highway=primary - OpenStreetMap Wiki
proponuje degradacje
Ja jestem za, Włodawa nie jest jednym z najważniejszych miast w kraju. Nie znalazłem żadnej dyskusji na forum o tej drodze.
Planujesz może otwierać podobne wątki w przypadku Gołdapi (tam jest dalej zamknięte przejście graniczne) albo Węgorzewa (nie wiem czy od Giżycka czy jeszcze dalej)?
OpenStreetMap Gołdap to ewidentnie
Warto zauważyć że ta Warszawska nie zasługuje na awans najwyraźniej zdaniem osób co to mapowały, a dojazd do Gołdapi ważniejszy teraz nie jest.
Ale obwodnica w końcowej części jest do mocniejszej degradacji, sprawdzę czy to nie może ójśc jako rewerty nieprzedyskutowanych zmian…
A Gołgap - granica wymaga jeszcze mocniejszej degradacji.
Wrzucę na moją TODO listę, jak ktoś mnie uprzedzi w robieniu wątku to się nie zmartwię.
Skoro DK63 do istniejącego (choć teraz zamkniętego) przejścia granicznego Sławatycze jest secondary to droga do nieistniejącego przejścia tym bardziej powinna być secondary.
Niby dlaczego nie spełnia kategorii primary? Przecież łączy Lublin, Łęczną i Włodawę + jeszcze spina kilka wojewódzkich ze sobą, i jeszcze jest to dojazd do kopalnii czy na popularne turystycznie pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie. Drogi te najczęściej łączą większe miasta jest na forum, tutaj łączą dwa miasta powiatowe ze stolicą województwa. To już za mało? Idąc tym tokiem to zaraz primary nie będzie w cale na wschodzie kraju.
Czy Włodawa z 13 500 mieszkańców jest dużym miastem?
co jest sensowne na obszarze bez dużych miastach i po zniknięciu tranzytu (co nie obejmuje całego wschodu)
A Łęczna po drodze już nie jest?
dojazd do kopalni to daje highway=service, może nawet z service=driveway
A Łęczna z mniej niż 20k mieszkańców jest dużym miastem?
Jak to tak będziemy liczyć to za parę lat wszystkie będzie trzeba obniżyć do tertiary prócz do miast wojewódzkich i ex wojewódzkich bo liczba ludności cały czas spada, a dojazd do miejscowości turystycznych to już nie? Analogicznie jak obniżać DK82 to DW812 podnieść do primary bo tam akurat jest łączenie dużych miast Chełm i Biała Podlaska + tranzyt z Dorohuska na północ.
tak, w miarę jak kraj będzie się zwijał i wyludniał (zwłaszcza na prowincji) to drogi na prowincji będą degradowane
nie ma tam z tego co wiem obszarów turystycznych na tyle ruchliwych jak w okolicy Węgorzewa by to rekompensowało brak istotnych miast
zachęcam do zrobienia osobnego wątku jeśli ma to akurat sens
jestem przeciw traktowaniu tych miast w specjalny sposób, zwłaszcza byłych wojewódzkich
No jak nie ma, Poleski Park Narodowy, pojezierze Łęczyńsko - Włodawskie + to ważniejszy dojazd do Okuninki i z tym Jeziora Białego a to przecież najpopularniejsza miejscowość wypoczynkowa w tej części Polski .
dalej mniejsza istotność niż duże miasto
no i też dlatego degradacja do secondary, nie tertiary jest odpowiednia
Spinać wojewódzkie, które są secondary może taka sama droga. Na pojezierze z Lublina jeździ się raczej przez DW820 za Łęczną.
Nie wszystkie miasta powiatowe mają drogi primary do siebie (np. Świdnik, który jest większy niż Łęczna i Włodawa razem wzięte), Parczew, Opole Lubelskie, Hajnówka.
Z tego co pamiętam to były na forum dyskusje czy primary powinno być do Zakopanego, a to jednak trochę bardziej turystyczna miejscowość niż Okuninka.
+1
tak, w miarę jak kraj będzie się zwijał i wyludniał (zwłaszcza na prowincji) to drogi na prowincji będą degradowane
Chyba hierarchia dróg nie plega na gęstości zaludnienia… Jakby nikt nie mieszkał to wszystkie drogi powinny być track mimo, że różnice miedzy nimi byłyby duże?
No jak widać takie teraz kierunki są prowadzone by hierarchia bazowała tylko na ilości osób mieszkających w miastach a nie na tym jakie funkcje posiada te miasto. Bo tak to trzeba obniżyć wszystkie primary do secondary które nie łączą miast na prawach powiatu bo do 40 tyś. to nie duże miasto tylko średnie.
Jakby nikt nie mieszkał to wszystkie drogi powinny być track mimo, że różnice miedzy nimi byłyby duże?
jeśli nie ma tranzytu na danym obszarze, nie ma ruchu turystycznego podobnej istotności, nie ma zaludnienia itd…
to tak, dróg nie będzie istotnych zaznaczonych
a przynajmniej nie powinno być
tylko na ilości osób mieszkających w miastach a nie na tym jakie funkcje posiada te miasto.
nie tylko, ale Włodawa nie ma ani rozmiaru ani istotności ani funkcji dużego miasta
chyba że ma? jakie?
Jak tranzytu nie ma jak jest, byłeś widziałeś? Nawet drogę przez ilość aut chcą robić 2+1 w nowym śladzie. Pierw udaj się na drogę, albo w okolicę, zweryfikuj i wtedy możesz tutaj argumentami rzucać. Czyli też według ciebie miasta powiatowe nie mają znaczenia, najlepiej to poniżej 15k zdegradować do place=village może jeszcze. Tak dla informacji same jezioro Białe w Okunince przyciąga nawet 70 tyś. turystów w jeden weekend. Widząc po tym wątku to może w ogóle podegradujmy wszystkie drogi, od razu większość nawet secondary bo nie łączą ze sobą miast.
Tutaj nawet zdjęcie SDRR dla tej drogi. Jest znacznie wyższy na całym odcinku niż na takiej DK28 która także jest Primary czy na DK65 do Gołdap.
@Mateusz_Konieczny jak się rozpędzisz z tym patrzeniem po swojemu na te kryteria, to nagle się okaże, że ponad połowa dróg primary w Polsce powinna zniknąć, bo “nie ma tam dużych miast”.
Chyba nie po to zmieniliście zastosowanie trunk, żeby teraz masowo obniżać primary. Raczej w drugą stronę to powinno iść.