Propozycja automatycznego dodania tagów railway=* we Wrocławiu

Proponuję automatyczne dodanie następujących tagów railway=* do węzłów infrastruktury tramwajowej we Wrocławiu według podanych zapytań w Overpass Turbo:

1. railway=switch: overpass turbo – w miejscach, w których od węzła odchodzą tory tramwjowe w trzech kierunkach. Jeżeli ścieżka lub droga przecina się torowiskiem w miejscu rozjazdu, tag nie będzie dodawany.
    W tej sytuacji należy manualnie oddzielić i otagować węzeł jako railway=tram_crossing lub inny crossing i dopiero wtedy dać railway=switch.
  2. railway=railway_crossing: overpass turbo – we wszystkich miejscach, gdzie od węzła odchodzą tory tramwajowe w czterech kierunkach.
    Są tylko dwa takie punkty, gdzie ścieżki również przechodzą przez takie przecięcie i oba te miejsca będą manualnie poprawione w tej samej zmianie.

Myślę, że te zmiany pomogą wzbogacić poziom detali w wrocławskiej sieci torowisk tramwajowych. Nie zauważyłem żadnych odstępstw od podziału 3 tory odchodzące – rozjazd, 4 – skrzyżowanie.

Jako kolejny etap planuję oznaczyć railway=tram_crossing oraz railway=tram_level_crossing, ale jeszcze nie mam pewności, co do użycia tych tagów; wiem, że highway=crossing też jest czasami używany do opisu przejść przez tory oraz coś kojarzę, że zamiast railway=tram_level_crossing preferowany miał być railway=level_crossing.

1 Like

Tagi railway=tram_level_crossing i railway=tram_crossing zostały dodane w edytorze ID bez należytej konsultacji ze społecznością i są dyskutowane, proponowano je przetagować na kolejowe odpowiedniki.
Tutaj więcej do poczytania - ID, JOSM
W Polsce przejazdy tramwajowe jednak istotnie różnią się od kolejowych, ja bym je oznaczał innym tagiem, ale może ktoś bliżej tematu się wypowie.

Bardzo fajne query do Overpassa, mogę podlinkować je na Wiki?

2 Likes