Een voor de Nederlandse OSM-gemeenschap heel groot voordeel van natural=shrubbery is dat dit voorstel ook een manier introduceert om als vlak ingetekende ‘heggen’ weer goed te taggen en op termijn gerenderd te krijgen.
Standaardlaag Carto heeft een tijd terug (eenzijdig) besloten dat barrier=hedge met area=yes geen valide tagging is, en dat alle barrier=hedge element lijnen zijn in Carto. Dit brak in een klap ongeveer 11.000 ingtekende heggen in Nederland, waardoor wat voorheen een vlak is, nu als lijn getekend wordt. Een neveneffect hiervan is dat mappers moeten kiezen tussen:
-
Heggen blijven taggen met barrier=hedge en area=yes, want dat was de gedocumenteerde en gangbare werkwijze
-
Bestaande heggen omtaggen naar natural=scrub, want dat rendert tenminste goed
-
Nieuwe heggen dan maar als natural=scrub, want dat rendert tenminste goed
-
Geen heggen intekenen, want de taggingstatus is onduidelijk, en de kans dat je het fout doet is groot
Natuurlijk hoort Carto als renderstijl zo’n keuze niet af te dwingen, maar een standaardkaartlaag hebben waarop de rendering in veel plekken in Nederland niet klopt is ook schadelijk voor het imago en het gebruiksgemak van de kaart.
De Carto-maintainers bleken wel bereid om een andere taggingoplossing te accepteren voor als vlak ingetekende heggen. Wat Cartographer10 nu voorstelt, is om natural=shrubbery als nieuwe tag in de kerndefinitie mee te geven dat deze enkel en alleen als vlak ingetekend wordt, en dat je met een optionele barrier=hedge aan kan geven dat het niet enkel ‘gewone’ bosjes zijn, maar dat ze ook een barrièrefunctie vervullen als heg. Dat zou betekenen dat met dit voorstel mits geaccepteerd de heggen in Nederland omgetagd kunnen worden (grofweg: barrier=hedge blijft, area=yes wordt natural=shubbery), en dat de rendering daarvan op de standaardlaag hersteld wordt.
Verder impliceert natural=shrubbery inderdaad dat dit om beheerde natuur gaat. Dat zal vanaf het begin af aan bij deze tag horen.
Dat de keuze voor natural=* niet ideaal is valt te verdedigen, maar alternatieven worden om andere redenen steevast afgeschoten. Het is bij dit onderwerp dat een lange debatsgeschiedenis kent in de OSM gemeenschap niet mogelijk om aan alle kritiekpunten tegemoet te komen; pragmatiek is hier m.i. noodzakelijk om verder te komen. Cartographer10 pakt dit volgens mij goed op zo.