Problem z właściwym wyświetlaniem wybranych ważnych miejscowości ze względów politycznych?

Brak
Podczas próby druku mapki okolicy w trochę większym oddaleniu +11 okazało się, że wiele dużych dobrze mi znanych miejscowości na NW od poznania nie jest wyświetlanych, jest dobrze widoczna “dziura”, zdziwiło mnie to bardzo. Początkowo myślałem, że to jakiś błąd w wyświetlaniu nazw lub jakiś nieokreślony wpływ Poznania, bo im bliżej poznania, tym większe miejscowości, a tutaj zonk.
Ostatecznie okazało się, że różnica w wyświetlaniu nie wynikają z wielkości miejscowości tylko zaimportowanego schematu, gdzie wielotysięczne wsie (place=village), będące siedziba władz gminy nie są wyświetlane na równi dla przykładu miasteczkami historycznymi mającymi kilka razy mniej mieszkańców niż owe wsie tylko z powodów politycznych.
Przykłady “wsi”:
Kaźmierz (4 tys.)Node: ‪Kaźmierz‬ (‪288883030‬) | OpenStreetMap
Tarnowo Podgórne (5,8 tys.) Node: ‪Tarnowo Podgórne‬ (‪31608308‬) | OpenStreetMap
Rokietnica (8,3 tys) Node: ‪Rokietnica‬ (‪288270000‬) | OpenStreetMap
Przykłady miasteczek:
Ostroróg (mnije niż 2 tys.) Node: ‪Ostroróg‬ (‪386596562‬) | OpenStreetMap
Obrzycko (ok. 2 tys.) Node: ‪Obrzycko‬ (‪386600625‬) | OpenStreetMap

Obecny stan powoduje, że mapa generowana na podstawie danych z OSM nie wyświetla nazw dużych wielotysięcznych centrów administracyjnych oznaczanych w danych jako wsie, za to mocno eksponuje historyczne małe miasteczka gminne, będące często w zaniku. Tego typu podejście powoduje, że generowana mapa dla szybko rozwijających się obszarów, wprowadza odbiorcę w błąd.

W ramach naprawy proponuje, żeby wyświetlanie centrów administracyjnych gmin było powiązane z ich funkcją w administracji, oraz w przypadku gmin wiejskich - minimalną liczbą mieszkańców, mianowicie jeśli “wiejskie” miasteczko będące siedzibą władz gminy miałaby co najmniej 3 tys. mieszkańców (w mojej okolicy są miasteczka mające mniej niż 2 tys. mieszkańców, więc tego typu kryteria wydają się uczciwe) oznaczałbym ją jako place=town.
Dla ułatwienia pod uwagę byłyby brane jedynie siedziby gmin ze strony np. powiat szamotulski - mapa działek i geoportal
Wizualizacje gmin na podstawie danych OSM, jest ich całkiem sporo Lista gmin w Polsce (spis gmin, mapa gmin, liczba ludności, wyszukiwarka, gminy miejskie, wiejskie i miejsko-wiejskie)

W jakim celu w danych OSM rozróżnia się miasteczka wiejskie i miasteczka miejskie? Ma to jakieś praktyczne zastosowanie?
Z pewnością trochę upraszczam i w toku dyskusji oczekuję, że pojawią się twarde dowody, że obecny podział centrów administracyjnych na miejskie i wiejskie, bez brania pod uwagę wielkości miejscowości jest potrzebny i nie ma lepszego.
Sorry za tytuł, chwilowo nie miałem lepszego pomysłu na nazwę wątku.

1 Like

Aktualnie przy tagowaniu place kierujemy się stanem prawnym.
Myślę, że jest to prosta zasada o wieloletniej tradycji, której raczej nie należy zmieniać bez ważnych powodów.

Raczej sugerowałbym zmiany w renderowaniu. Być może place=village z dużym population powinny być bardziej widoczne

1 Like

Tak, to z tego powodu, że wsie są oznaczone place=village, a miasta place=town / place=city.

Wydaje mi się, że nie do końca - tak zostało to kiedyś zaimportowane, ale podniesienie wsi do place=town jest możliwe w uzasadnionych przypadkach (znalazłem o tym wątek tutaj):

Miejscowości powyżej 5 tys. mieszkańców wydaje mi się, że zasługują na podniesienie, ale co do automatycznej edycji wszystkich wsi będących siedzibami gmin, to już nie jestem przekonany.

Posługując się kluczem name:prefix (wieś/miasto) nie znalazłem żadnej miejscowości z zamienioną kategorią miasto/wieś

2 Likes

Zawsze można tę prostą zasadę zaktualizować o skończoną liczbę wsi będących siedzibami gmin. W skali kraju biorąc pod uwagę choćby próg. 5 tys mieszkańców dla miejscowości to być może byłoby to kilkadziesiąt miejscowości.

Pomysł ciekawy, jednak problem występuje globalnie w każdej aplikacji korzystających z danych OSM, bo problem lezy w danych.

1 Like

Pomysł ciekawy, jednak problem występuje globalnie w każdej aplikacji korzystających z danych OSM, bo problem lezy w danych.

Skąd takie przypuszczenie? Jakie aplikacje testowałeś?

Wydaje mi się dosyć naturalne, aby renderować place=town szybciej niż place=village, ale nie jest to jedyna opcja.
Nie widzę, aby to był problem w danych, ale to zależy od definicji place=town :sweat_smile:

Propozycja, aby przetagować większe wsie (typu od 5 tysięcy) wydaje się rozsądna. Aczkolwiek pewnie dobrze byłoby mieć inny tag niż name:prefix=wieś wyjaśniąjący stan prawny :slight_smile:

W mojej propozycji nie było opcji, żeby ruszać place=town, problemem jest oznaczanie wsi gminnych mających tysiące mieszkańców, liczne markety, strefy przemysłowe, fabryki, wielotysięczne osiedla, ponadprzeciętnie rozbudowane urzędy jako wieś, czyli tak samo jak wioskę z 10 domami na krzyż. To jest problem danych, a nie renderingu. Renderowanie większości wsi oraz miasteczek jest chyba prawidłowe.

Problem występuje m.in.
ID, Maps.me, Organic Maps, OsmAnd, Yanosik … korzystam z ograniczonej liczby aplikacji.
Ze znanej mi konkurencji lepiej wyświetla wielkie wsie gminne: Google Maps, Geoportal

Ten problem dotyczy wyłącznie danych zapisanych w bazie danych OSM.

1 Like

Chcesz je oznaczać jako place=town, a więc rację ma @starsep , pisząc, że problem leży w definicji place=town, czemu jednak zaprzeczasz :confused:

place=town są nie do ruszenia, bo wynikają z jakiejś ustawowej definicji, skopiowanej do ekosystemu OSM w odróżnieniu moim zdaniem od place=vilage gdzie jest większe pole do manewru i tam widziałbym potencjał, żeby coś urzeźbić.
Choć mogę się mylić i trzeba poprawić definicję place=town co może być, być może bardziej skomplikowane.

Być może lepiej by definiowała wieś, miasto i wielkie miasto wielkość zajmowanego przez nie obszaru, wielkość infrastruktury jak: kilometry dróg, powierzchnia budynków + liczba mieszkańców jako jedna ze składowych.

to jest jak najbardziej do ruszenia, kopiowanie ustawowej definicji w ten sposób to bubel

1 Like

Node: ‪Rokietnica‬ (‪288270000‬) | OpenStreetMap podaje że ma mieszkańców 1900

to jest nieaktualne czy liczone w inny sposób?

Za Wikipedią: Według stanu na 31.12.2023 r. wieś Rokietnica liczy 8373 mieszkańców. W całej gminie Rokietnica mieszka około 20 559 ludzi.

Kiedy w Polsce miastem jest to, co dostało prawa miejskie…

1 Like

Ja to bym w ogóle zrezygnował z wpisywania liczby mieszkańców w OSM. Jest w Wikidata i nie widzę sensu podwójnej buchalterii.

Osobiście nie jestem zwolennikiem kombinowania przy definicjach. Wieś i miasto są obecnie czysto urzędowymi nazwami, nie widzę potrzeby wymyślania koła na nowo. Koniec końców naszym zadaniem jest przedstawianie rzeczywistości takiej jaka jest, a nie jej kreowanie.

2 Likes

Niestety, Wikidata ma problemy licencyjne i jakościowe więc warto by u nas było

To w takim razie trzeba to poprawić a potem narzekać na kolejność wyświetlania

“miejscowość z prawami miejskimi” to termin urzędowy

wieś/miasto? Nie.

To niestety nie jest prawda.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20190001443

Z jakiegoś powodu nie mogę skopiować definicji, ale w Artykule 2 one jak najbardziej są.

Trzeba się też zastanowić czego oczekują konsumenci danych. Myślę że ktoś wyszukujący daną miejscowość mógłby być zmieszany gdyby coś co powinno być wsią pojawiło się jako miasto lub odwrotnie. Ja bym pewnie pomyślał że wyszukało inną miejscowość o tej samej nazwie.
A jako ostatni punkt, to byłoby sprzeczne z codziennym użyciem tych słów. Nigdy nie zdarzyło mi się usłyszeć ani zobaczyć żeby ktoś dużą wieś celowo nazwał “miastem”. Zdarzało mi się słyszeć o “dużej wsi” albo “głównej wsi”, ale miasto? Nigdy.

3 Likes

W sensie zazdrosny, że wieś byłaby opisana jako miasto, a nie powinna, bo nie było zgody z centrali?

W projekcie OSM podobno tagujemy stan rzeczywisty, a nie fikcję, jeśli coś wygląda jak miasto, funkcjonuje jak miasto to powinno być opisane tagami miasta. Niestety z uwagi skostnienie pewnych postaw podział miasto/wieś jest nie do ruszenia.

Właśnie, czy konsumenci danych przeglądają mapę w poszukiwaniu błędów, czy odkrywania/ poznawania okolicy?

Czyli jak dodam liczbę mieszkańców np. 10 tys. to wieś Rokietnica będzie się wyświetlała na tym samym poziomie co miasto Ostroróg z liczbą dusz poniżej 2 tys.?

Ciekawe.
Dzięki za dobrą poradę.