Podczas próby druku mapki okolicy w trochę większym oddaleniu +11 okazało się, że wiele dużych dobrze mi znanych miejscowości na NW od poznania nie jest wyświetlanych, jest dobrze widoczna “dziura”, zdziwiło mnie to bardzo. Początkowo myślałem, że to jakiś błąd w wyświetlaniu nazw lub jakiś nieokreślony wpływ Poznania, bo im bliżej poznania, tym większe miejscowości, a tutaj zonk.
Ostatecznie okazało się, że różnica w wyświetlaniu nie wynikają z wielkości miejscowości tylko zaimportowanego schematu, gdzie wielotysięczne wsie (place=village), będące siedziba władz gminy nie są wyświetlane na równi dla przykładu miasteczkami historycznymi mającymi kilka razy mniej mieszkańców niż owe wsie tylko z powodów politycznych.
Przykłady “wsi”:
Kaźmierz (4 tys.)Node: Kaźmierz (288883030) | OpenStreetMap
Tarnowo Podgórne (5,8 tys.) Node: Tarnowo Podgórne (31608308) | OpenStreetMap
Rokietnica (8,3 tys) Node: Rokietnica (288270000) | OpenStreetMap
Przykłady miasteczek:
Ostroróg (mnije niż 2 tys.) Node: Ostroróg (386596562) | OpenStreetMap
Obrzycko (ok. 2 tys.) Node: Obrzycko (386600625) | OpenStreetMap
Obecny stan powoduje, że mapa generowana na podstawie danych z OSM nie wyświetla nazw dużych wielotysięcznych centrów administracyjnych oznaczanych w danych jako wsie, za to mocno eksponuje historyczne małe miasteczka gminne, będące często w zaniku. Tego typu podejście powoduje, że generowana mapa dla szybko rozwijających się obszarów, wprowadza odbiorcę w błąd.
W ramach naprawy proponuje, żeby wyświetlanie centrów administracyjnych gmin było powiązane z ich funkcją w administracji, oraz w przypadku gmin wiejskich - minimalną liczbą mieszkańców, mianowicie jeśli “wiejskie” miasteczko będące siedzibą władz gminy miałaby co najmniej 3 tys. mieszkańców (w mojej okolicy są miasteczka mające mniej niż 2 tys. mieszkańców, więc tego typu kryteria wydają się uczciwe) oznaczałbym ją jako place=town.
Dla ułatwienia pod uwagę byłyby brane jedynie siedziby gmin ze strony np. powiat szamotulski - mapa działek i geoportal
Wizualizacje gmin na podstawie danych OSM, jest ich całkiem sporo Lista gmin w Polsce (spis gmin, mapa gmin, liczba ludności, wyszukiwarka, gminy miejskie, wiejskie i miejsko-wiejskie)
W jakim celu w danych OSM rozróżnia się miasteczka wiejskie i miasteczka miejskie? Ma to jakieś praktyczne zastosowanie?
Z pewnością trochę upraszczam i w toku dyskusji oczekuję, że pojawią się twarde dowody, że obecny podział centrów administracyjnych na miejskie i wiejskie, bez brania pod uwagę wielkości miejscowości jest potrzebny i nie ma lepszego.
Sorry za tytuł, chwilowo nie miałem lepszego pomysłu na nazwę wątku.