Problem z rzutem izometrycznym plików .shp

Witam, jako że jestem nowym użytkownikiem OpenStreetMap i QGIS chciałbym poprosić użytkoników forum o pomoc z problem z którym nie jestem w stanie sobie poradzić. Staram się wyeksportować pliki .shp jako dwg postępując zgodnie z poleceniami zawartymi w tym o to tutorialu https://www.e-education.psu.edu/geog585/node/739 Wszystko idzie wedle polecań autora aż do momoentu gdy na ekranie pojawiają się pliki .shp, a mianowicie są one mocno pochylone, to samo dzieje się gdy wyeksportuje je do dwg i otworze w Autocad. Nie wiem czy ma to związek że w odrużnieniu od autora tutoriala moim celem jest Szczecin a nie Cayenne. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje wszelkim życzliwym osobom. Pozdrawiam http://imageshack.com/a/img909/5028/tUaA7d.png
http://imageshack.com/a/img538/2994/JIthqd.png

Ja się za bardzo w tych układach współrzędnych nie wyznaję :wink: ale może to to. Spróbuj włączyć reprojekcję na inny układ. Menu Projekt->Właściwości projektu i zakładka Układ współrzędnych. Włącz reprojekcję w locie i u mnie dla Google Mercator (EPSG:900913) dane wyglądają normalnie, gdy przy WSG 84 (EPSG:4326) są spłaszczone.

Jest też możliwość zmiany układu przy zapisywaniu warstwy do shp. Może zamiast powyższego trzeba zrobić to przy zapisywaniu.

Sprawdź - ja to robiłem tylko raz bardziej doświadczalnie a i tak nie wiem czy zrobiłem to dobrze.

Spróbowałem niestety nic się nie dzieje, zauważyłem natomiast że gdy załaduje open street map jako kolejną warstwe obiekty automatycznie się prostują lecz po zapisie jest bez zmian

Ja z innymi danymi niż OSM nie działałem. Założyłem, że chcesz właśnie z takimi danymi pracować. Jeśli wypróbowałeś obu sposobów, to ja innego pomysłu nie mam. Jest niedziela i pewnie rankiem mało kto czyta forum :wink: Poczekaj, może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł.

O układach trzeba wiedzieć jedno :wink: Układ WGS 84 (vel EPSG:4326 widoczny w prawym dolnym rogu QGIS-a) jest dość szczególny, bo nie jest układem prostokątnym i jednostką w nim jest stopień, a nie metr, a zatem każdy piksel ma w pionie i poziomie równy wymiar stopniowy. To ma sens na sferze (gdy biegasz z GPSem po powierzchni Ziemi), natomiast wyświetlanie na monitorze kwadratowymi pikselami będzie rozciągało obraz w poziomie. Wszak w Szczecinie 1 stopnień z zachodu na wschód jest prawie dwukrotnie krótszy niż z południa na północ (bo równoleżnik jest krótszy niż koło wielkie pary południków).

Do wyświetlania na monitorze służą układy współrzędnych prostokątnych, choćby wspomniany Google Mercator. Dokonałeś już reprojekcji w locie (kafle OSM są serwowane w tym układzie, więc QGIS automatycznie przeprojektował Twoją warswę, żeby do nich pasowała), ale ona nie modyfikuje źródłowego pliku. To, czego potrzebujesz to zapisać do nowego pliku w tym układzie. Prawym klawiszem na nazwie warstwy (Szczecin_polygons) w legendzie → Zapisz jako i tam przy zapisie wybierz układ na przykład ten EPSG:3857 (900913 to jest dokładnie to samo, tylko nieoficjalny kod i niektóre programy mogą go nie znać).

EDIT: Właśnie zauważyłem, że to mój pierwszy post na forum, choć siedzę tu od dawna. Dzień Dobry w takim razie, tajny szpion QGIS-a się kłania :wink:

Pierwszy lecz jakże treściwy.
Z tym zapisywaniem, to właśnie o to mi chodziło. Ciekawe czy autor tę opcję też sprawdził. Może pomoże inny numerek odwzorowania.