Próbuję załadować do QGIS granicę Polski i ma ona przerwy. Nie ściągają się pewne linie i podam przykład jednej pary:
Linia poprawna to linia 816307126. Na południe od niej jest linia 816313678 i z tą linią jest problem, gdyż nie jest zwracana przez overpass turbo mimo tego, że jest w relacji “Polska (ląd)”.
Różnicę można zobaczyć nawet klikając na mapę z włączoną “szukaczką”. Jeśli klikniemy na poprawną linię, to w “Obiekty w pobliżu” widać jej id. Jeśli klikniemy ciut niżej, w niepoprawną linię, to nie ma jej id w “Obiekty w pobliżu”. Co z tą linią jest nie tak?
Przeprowadziłem obserwacje i wyciągam następujące wnioski:
Pierwsze zapytanie zwraca zarówno relację z informacją, że należą do niej te dwie problematyczne linie, jak i szczegółowe informacje dotyczące obu tych linii. Drugie zapytanie prawidłowo i zgodnie z oczekiwaniami zwraca relacje, których linia nr 816313678 jest członkiem; wśród nich jest relacja “Polska (ląd)”. Podejrzewam chwilowy błąd Overpassa lub błędne sformułowanie innego, podobnego do pierwszego, zapytania (np. brak fragmentu (._;>;);).
Podejrzewam, że linia nr 816313678 nie pojawia się w wynikach “Obiektów w pobliżu”, gdyż nie ma tagów, w przeciwieństwie do linii nr 816307126.
To jest jednak problem z tagami. Użyłem zapytania:
out:xml][timeout:180]; relation ["admin_level"="2"] ["land_area"="administrative"] ["name"="Polska (ląd)"]; (._;>;); out body;
Wyeksportowałem wynik do pliku osm. Zaimportowałem ten plik w QGIS jako nową warstwę i nie widać linii 816313678. Ta linia w pliku nie ma tagów, więc zmieniłem tą linię w pliku dodając do niej tag. Po zaimportowaniu pliku linia się pojawiła.
Zatem to jest problem QGIS, że pomija linie bez tagów.