Αλλαγή από primary σε trunk, περιοχή Λαμίας

Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιο είναι το σκεπτικό της αλλαγής στις ακόλουθες οδούς:
Ανατολική Παράκαμψη Λαμίας
Λαμίας - Καρδίτσας
Παράκαμψη Ξυνιάδας
Ξυνιάδα - Μακρυρράχη
**από primary & secondary σε trunk **
και με πιο τραγικό θέμα την κατάληξη της οδού με κατηγορία δρόμου minor (unclassified ή residential).
Πιθανολογώ πως το σκεπτικό είναι η διασύνδεση με την Κεντρική Οδό, αλλά μια τέτοια αλλαγή προκαλεί αναδρομολογήσεις και σε επίπεδο navigation.

Θα βοήθαγε εάν έβαζες και τα λινκ για τα ανάλογα changesets/ways. Ή ακόμα καλύτερα, να σχολίαζες στα ίδια τα changesets :wink:

Κοιτώντας το ιστορικό των 2 πρώτων οδών, είδα ότι η αλλαγή έγινε πριν 1 χρόνο. Πιθανώς δύσκολο να το δουν όσες/οι τις έκαναν, εδώ στο φόρουμ, μετά από τόσο καιρό.

(υ.γ. Πρόσθεσα την περιοχή στον τίτλο του θέματος, για να είναι πιο συγκεκριμένο)

Hi there,

I found the source of the reclassification to trunk road: https://www.openstreetmap.org/changeset/55384242

For the record, I recently realigned the eastern part of the connecting road due to newly-available imagery from Maxar (formerly DigitalGlobe).

Thank you both for your fast response!
We may ask Thodor1s (if he is still active) his thoughts about it!

@mappas: You are right, on my future posts I will do so.
@ika-chan: Should we revert this change to primary? Is there any official decision on it? Also, soon, in about a month I will have GPX route from this area, so that we can have precise routes on the map.

έχουμε συζητήσει το forum σχετικά με τους trunk roads, οι οποίοι κανονικά δεν προβλέπονται για την Ελλάδα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να χρησιμοποιηθούν για κύριους οδικούς άξονες που μπορούν να συμπληρώνουν το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, σε περιοχές που δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι (πχ Θερμοπύλες - Ιτέα - Αντίρριο, Λάρισα - Κοζάνη), καθώς και αστικές λεωφόροι που δεν έχουν χαρακτηριστεί αυτοκινητόδρομοι (Συγγρού, Ποσειδώνος, Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης) αλλά και κεντρικούς E-roads.

Όταν ολοκληρωθεί ο Α3 δεν υπάρχει λόγος το Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα να είναι trunk…στην παρούσα φάση το τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα είναι trunk λόγω μη ύπαρξης αυτοκινητόδρομου και επειδή είναι μέρος του Ε 65. Τώρα το ερωτηματικό είναι αν θα πρέπει η συνδετήρια οδός να είναι trunk ή όχι και ποιά είναι πλέον η διαδρομή του Ε 65, συνεχίζει μέσω Λάρισας - Κοζάνης ή ακολουθεί τον Α3 μέχρι Εγνατία Οδό??

σε ανάλογες περιπτώσεις με τμήματα αυτοκινητοδρόμου υπό κατασκευή (πχ Εγνατία Οδός), η είσοδος και η έξοδος σε αυτά ήταν αναβαθμισμένη, ώστε να είναι σωστή και η δρομολόγηση

Νομίζω πως δεν θα έπρεπε να προσπαθούμε να διορθώσουμε τις παραλήψεις του κράτους με αυτό τον τρόπο.
Προσωπική άποψη πάντα, είναι βαριά η αλλαγή ενός δρόμου σε trunk για να καλυφθεί το κενό Λαμίας - Ξυνιάδας (επειδή έχω γνώση της κατάστασης του δρόμου).
Ίσως θα μπορούσε να καλυφθεί με δημιουργία** route Λαμία - Τρίκαλα (ή Εγνατία Οδό) ή ακόμα και route E65** παρά με την εικονική αναβάθμιση της οδού!

Εν πάσι περιπτώσει, ας επιληφθεί κάποιος γνώστης του θέματος να συνδέσει τον δρόμο με την Α3! Είναι στον αέρα και δεν έχω ιδία αντίληψη σε ποιο σημείο ενώνονται!

Για το κομμάτι Λάρισας - Κοζάνης, προσωρινά θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα δρομολόγησης για τους χρήστες του OSM.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει έτοιμο το κομμάτι της Α3, θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική φυσική συνέχεια της διαδρομής (όπως έγινε και με το τμήμα Ξυνιάδα-Λαμία).
Στην αγγλική WIKI η φυσική σύνδεση δρομολογείται (χονδρικά) από Ε90.

Υ.Γ.: Για οικονομία χρόνου, JayCBR, μπορείς να αναφέρεις ή να υποδείξεις ποιες αλλαγές σε trunks αποφασίστηκαν ώστε να συνδράμομε και τα νεότερα μέλη στην πραγματοποίηση των αλλαγών;

υπάρχει κάπου η λίστα στο forum αλλά δεν έχει νόημα να ψάχνω, υπάρχουν ήδη στο wiki με πράσινο χρώμα
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Greece/National_Road_Network

δεν είναι ότι νά ναι, υπάρχουν κανόνες
-συνδέουν πόλεις άνω των 50χιλ (πχ ΕΟ6 Λάρισα - Τρίκαλα) ή συνεχόμενες μικρότερες πόλεις (πχ ΕΟ2 Φλώρινα - Θεσσαλονίκη), ακόμα και κεντρικό συνοριακό σταθμό (πχ Ορμένιο, Κακαβιά)
-μη χαρακτηρισμένοι ως αυτοκινητόδρομοι που έχουν όμως τα χαρακτηριστικά (πχ Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης)
-χαρακτηρισμένοι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά (πχ Α1 Χαλάστρα - Πολύκαστρο)
-κεντρικοί E-roads συνήθως συμπίπτουν με τους παραπάνω δρόμους (Ε952, Ε961. Ε962 δεν είναι κύριοι οδικοί άξονες)
-εννοείται αν υπάρχει αυτοκινητόδρομος που εξυπηρετεί τους ίδιους προορισμούς, ο παρακείμενος δρόμος δεν μπορεί να είναι trunk

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός;
πχ, από τα νότια προς τα βόρεια;
Στο λέω για να συντονιστούμε και να ολοκληρωθεί αυτή η τροποποίηση!

The classification of the Greek road network has been a topic of great controversy, because a number of roads exceed or fall behind what is expected of their classification. The fact that the southern end of the A3 currently ends far away from a National Road adds to the complexity.