Jako że nawiązałem kontakt z informatykiem z wydziału promocji miasta Bielska-Białej i aktualnie przygotowuję się do wysłania odpowiedniego pisma do Prezydenta Miasta podczas przemyśleń na temat wpadłem na taki drobny pomysł.
Przypuszczam, że wiele z odmów z którymi się spotkaliśmy może wynikać z nieznajomości tematu, lęku przed nieznanym… a skoro ktoś nie wie o co chodzi i może się zgodzić albo nie… to woli się nie zgodzić. Wiem również że nie sposób opisać co to OSM, jaka mapa, po co i jakie z tego korzyści w oficjalnym piśmie, bo miałoby kilka stron, których nikomu nie chciało by się czytać. W zawiązku z tym wpadłem na pomysł żeby złożyć taką prezentację. Może być pomocna zarówno przy ewentualnych spotkaniach w urzędach, ale również można do niej dołożyć jakiś miły wokal i zrobić z tego krótki film instruktażowy, który możnaby wysyłać (w postaci linka czy też na płycie CD) razem z prośbą o udostępnienie danych.
Pod linkiem umieściłem moje notatki na ten temat, na razie zbieram tematy, które możnaby poruszyć, oraz materiały i teksty. Nad kolejnością będę się zastanawiał później…
Prosiłbym o:
Podrzucenie ewentualnie pominiętych tematów
Wrzucenie materiałów (tekstów) w tematy - jeśli ktoś coś ma - opisowo co powinno zostac poruszone
Inne uwagi
Jak się z tego zrobi jakiś rozsądny plan to złożę prezentację i poddam pod ocenę i dalsze poprawki społeczności.
Tak sobie piszę w wolnym czasie i zaczynaja się pytania… więc:
Dotevo podesłał fajną stronkę ze statystykami, która jest jaknajbardziej do użycia, ale fajnie by było gdyby była podobna stronka n/t Polski. Podział na kraje daje tam tylko możliwość sprawdzenia aktywnych użytkowników.
CC-BY-SA… Tomek kiedyś mówił coś, że w przypadku projektu pochodnego nanosząc na niego poprawki należy je również nanieść na projekt główny lub wystawić diff-y… z czego to wynika, bo licencja mówi tylko o uznaniu autorstwa i udostępnianiu pochodnych na tej samej licencji…
Przydałby się jakiś “szpec” od google map, żeby dość autorytatywnie był w stanie powiedzieć jak wyglądają licencję googla na mapy i jakie mają ograniczenia. Jak się nie znajdzie to będę musiał sam to przeczytać i zinterpretować, ale może już ktoś to zrobił
Mile widziane linki do różnych tematycznych renderingów OSM - mapy turystyczne, drogowe, rowerowe i inne.
Pozdrawiam
EDYTKA:
Można zarówno bazgrać po brudnopisie (byle go nie usunąć) co dopisywać do niego lub rzucać tematy na forum
Tak jest w przypadku nowej licencji - ODbL, trzeba opublikować poprawki, jeśli publikuje się dzieło wynikające z tych poprawek.
W przypadku starej - CC-BY-SA, nie ma takiego wymogu,