Predlog projekta za Mladenovac i okolinu

Zdravo svima!

Ja sam Dina Jovanović, iz Mladenovca, i imam jednu ideju!

Arhitekta sam i trenutno živim u Italiji. Na Politecnico di Milano u Italiji, deo sam grupe Polimappers koji se bave mapiranjem, praksu sam radila na departmanu za GIS u GIS team-u na Politecnicu (mali deo onoga što radimo možete videti ovde: https://www.researchgate.net/publication/333776657_ANALYSIS_OF_FREE_ROAD_DATA_IN_TANZANIA_UGANDA_AND_KENYA_USING_FREE_AND_OPEN_SOURCE_SOFTWARE)). Ali i dalje sam povezana sa mestom odakle dolazim, i volela bih da doprinesem mapiranju Srbije. Ovo internacionalno iskustvo mi je pomoglo da shvatim da edukacija i širenje znanja su jedini održivi način da ovo zaživi i itekako je moguće angažovati ljude koji ništa nisu znali o OSM-u, edukacijom i zajedničnim ciljem.

Tražila po forumu neku vrstu kontakta, i neizmerno sam srećna da se u subotu (7.12.) održao prvi dogadjaj okupljanja OSM zaljubljenika iz Srbije! Nek je sa srećom i nadam se da će grupa rasti!

Videla sam da ste jako aktivni na forumu i odlučila da vas kontaktiram za otvaranje još jednog projekta za mapiranje grada Mladenovca i okolnih sela koja pripadaju opštini Mladenovac (u mom slučaju prvo krećem od svog sela ali to ne mora nužno da bude Mladenovac). S obzirom da ja nemam Project Access i ne mogu sama da napravim projekat, a i ideja nije da ovo ostane na nivou pojedinca, već da zajedničkim snagama i znanjem edukujemo zainteresovane (sigurna sam da ih ima, samo mnogi još ne znaju da su zainteresovani :slight_smile: )

Cilj je mapiranje prvenstveno zgrada (kojih apsolutno nema) u Mladenovcu i okolini. Mladenovačka opština ima razvijena sela koja se bave poljoprivredom i stočarstvom i bilo bi korisno to i mapirati.

Otvaranjem ovog projekta treba da se omogući:

-aktivacija mladih, prvenstveno srednjoškolaca i studenata na teritoriji mapiranja
-edukacija i upotrebu OSM-a i JSOM-a
-korigovanje i dopunjavanje već postojećih podataka
-koristeći case study koji je njima poznat + radi se nešto korisno
(Naravno, pretežno preko interenta s moje strane jer ja fizički nisam u Srbiji stalno)

Rekla bih da je svest o značaju mapiranja makar u Srbiji manja nego u drugim državama u ciljnoj grupi srednjočkolci/studenti tipa crowdsourcing, pa hajde da promenimo to.

Javite mi kako vam se ovo čini, svaka ideja/predlog/kritika su dobrodošli!

Mislim da je tvoj predlog sjajan. Koliko sam razumeo Hrvoja, mozes da koristis hrvatsku instancu tasking managera (https://tasks.osm-hr.org/). Ako iz nekog razloga hoces da imas samo svoju instancu, mozemo da pomognemo u pravljenju iste (ja sam vise programer nego GIS strucnjak:D). Nikad to nisam radio, ali “how hard can it be”:slight_smile:

Sto se tice pitanja “sta mapirati”, skoro su Apple i Microsoft obisli celu Srbiju i radili na svim putevima. Verovatno je i Mladenovac dobro uradjen. Mislim da su zgrade uvek dobar izbor (samo naravno necemo imati adrese nikako).

Ja jos mogu da se ponudim sa ovim delom “edukacije” gde bih mogao da uputim ljude na JOSM/iD, osnove koriscenja, ceste greske, objasnjenje tagova, i da prosto receno - budem tu za pitanja, ako se radi nesto tipa “mapathona”.

Mislim da nece biti problema ni oko Tasking Manager-a, ni oko izbora taskova, ni oko organizacie ni oko davanja pomoci. Jedini problem koji ja vidim, a na koji nemam odgovor je veza sa tim studentima koji bi to radili. Ja nazalost nemam nikakve veze sa akademijom niti sa fakultetima i bas smo to pominjali kao problem rasta zajednice u Srbiji na okupljanju (cak sam cuo da je neko komentarisao da nikad nije cuo za OSM na geografskom faksu).

Da li ti imas te potrebne veze sa nekim fakultetom i kako bi to “pitch-ovala” profesorima i studentima?

Ja sam sprovela jedno mini istrazivanje, gde sam nasla da sledeci fakulteti i profesori znaju za OSM i imaju u oviru svoje nastave nesto o OSM-u (podaci prikupljeni sa interneta):

  1. PoljoprivredniFakultet Univerzitet u Novom Sadu - dr Pavel Benka, dr Atila Bezdan (praktikum sa CIPom)
  2. Univerzitet Singidunum, Beograd iUniverzitet u Novom Sadu, Novi Sad - Verka Jovanovic, Branislav Djurdjev, Zoran Srdic, Ugljesa Stnkov (knjiga GIS, 2012)
  3. Gradjevinski fakultet Univerziteta uBeogradu - prakticni rad iz kartografije - prof. Milan Kilibarda, Ivan Nestorov, Dragutin Protic, Ognjen Antonijevic

Cudno da o geografskom u Beogradu nista ne mogu da nadjem. Takodje sam razovarala sa master studentima sa Arhitektonskog fakulteta odsek Urbanizam da li bi bilo zainteresovanih da se organizuje radionica o OSM-u. Normalno, sve je volonterski pa je mnogo manje onih koji bi se ukljucili cisto radi dobre volje i nekog korisnog rada, ali ih ima.

Cilj mi je da ih u narednim danima kontaktiram da vidim koliko su i oni spremni da saradjuju kao institucije, licno bih kontaktirala profesore sa Arhitektonkog fakulteta, jer smo i ranije radili tematske radionice, ciji je cilj bio da upotpune nastavu kao vannastavna aktivnost, ali se nigde ne zavodi kao praksa ili broj ESPB, sto jako muci studente, ali mozda bolje i 5 korisnih nego 30 koji ce napraviti greske u procesu koje se tesko ispravljaju posle.Za sada je to ideja, ne znam kako ce dalje da ispadne sve to, ali sam ja spremna da pokusam, a takodje ako neko ima jos neku ideju iliti vezu do studenata uto i bolje!

Takodje, dugo vremena sam bila asistent za geologiju u Petnici-istrazivackom centru, i znam da su oni uvek otvoreni za bilo sta novo, tako da i tu vredi pokusati sa povezivanjem ljudi.

Zdravo Dina

Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu od ove godine ima master studije GIS-a. Pogledaj na njihovom sajtu, dobar im je kurikulum i čini mi se da veoma lepo rade. Kontaktiraj i masteraše sa Integralnog urbanizma na master studijama Arhitektonskog fakulteta UB. Verujem da bi profesorka Ksenija sa arhitektonskog bila veoma zainteresovana za ovakav neki projekat s obzirom da se ona bavi GIS-om i srodnim temama.

Pozdrav!

Cao Antonije,

Hvala puno na odgovoru! Za Kseniju znam, nju cu licno kontaktirati, s obzirom da je meni bila profesorka :slight_smile: A za Geografski nisam znala, odlican predlog! Sada sa se vratila sa konferencije, i mogu da krenem da saljem mejlove pa cu vas uskoro obavestiti o ucinku!

Pozdrav!