Povezivanje ulica u OSM sa zvaničnim registrom ulica

RGZ je objavio zvaničan državni registar ulica kao otvorene podatke na https://data.gov.rs/sr/datasets/adresni-registar-shifarnik/. Registar se redovno ažurira.

Ideja je da se matični broj ulice iz ovog šifarnika upiše u OSM za svaku ulicu tako da se omogući povezivanje ne samo sa ovim registrom nego potencijalno i sa bilo kojim drugim podacima koji se oslanjaju na ovaj registar. To bi učinilo OSM veoma moćnim alatom.

Istraživao sam kako bi matični broj ulice trebalo da se upisuje u OSM.

Nemanja Bračko je predložio da usvojimo novi tag ulica_id za ovu namenu, ali mislim da to nije dobro rešenje jer OSM ne gleda baš blagonakolono na uvođenje novih tagova tek tako, pogotovo za ovako specifične namene.

Gledajući po OSM dokumentaciji, mislim da je bolje da se držimo standarda koji se već koristi (pogledajte https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:ref)) pa da koristimo na primer tag ref:RS:street. Već ima sličnih primera upisivanja identifikatora ulica za druge države na isti način.

U stvari, pošto se u ovom registru nalaze matični brojevi i za naselja, mesta, opštine i gradove imalo bi smisla da na isti način upusijemo sve te oznake. Tada bi bolje bilo da koristimo na primer tag ref:RS:maticni_broj ili ref:RS:mb koji bi bio univerzalan za sve objekte u bazi koji imaju zvanični državni matični broj (to potencijalno obuhvata i druge objekte van registra ulica). Tu je jedino pitanje šta raditi ako neki objekat ima dodeljena dva ili više matičnih brojeva po raznim osnovama.

Zašto RS i zašto velikim slovima. Izgleda da se na OSM za oznaku države koristi oznaka iz zvanične nomenklature (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Country_code) i to je dvoslovna oznaka velikim slovima. Tag ref:RS prema tome označava da se radi o referenci koja je specifična za Srbiju.

Šta mislite o ovome? Sad je pravo vreme da se ovo dogovori jer ovi podaci još nisu unošeni (bar ne masovno) i dobro je da od početka imamo jasno pravilo za unos u OSM.

Nema mišljenja?

Za naseljena mesta smo koristili ref:sr:matični broj. Sklon sam da to zadržimo i za imena ulica, jednostavnosti radi. Niko nikad neće doći i tagovati te ulice ref-om neke druge države, pa ne vidim poseban razlog da sledimo “standard”.

To je ok. Jedino je pitanje da li je moguće da se desi da jedan objekat može da ima više svrha pa da zatreba da ima i više matičnih brojeva zavisno od svrhe. Možda je bolje za svaku vrstu objekta imati poseban tag.

ja o ovome ne razmisljam samo na niovuulica i adminsitativnih granica. Iam dost aobejakta koji bi mogli da se na slican nacin povezu sa raznim zvanicnim registrima: zasticena dobra, kulturna dobra - ma svasta nesto.

U tom smislu bi valjalo da uvedemo sistem oznacavanja koji bi bio organizovan i ne bi moralo da se na vrat nanos izmislja za svaku vrstu objekta.

Kod uvođenja taga ref:sr:maticni_broj smo napravili grešku.

sr je oznaka jezika

RS je oznaka države i to je trebalo staviti u tag.

Pošto se na https://taginfo.openstreetmap.org/keys/ref:sr:maticni_broj#overview vidi da je ovaj tagom već upotrebljen na velikom broju administrativnih jedinica (preko 6000 objekata, gradovi, naselja, opštine…) onda je najprostije da nastavimo na isti način pa da i za ulice tako unesemo matične brojeve.

OK, znači ovih nekoliko ulica_id što sam dodao u Staroj Pazovi i Laćarku koristim kao link da izmenim i da stavljam ref:sr:maticni_broj.

Koliko još želite da ostane ovaj thread pre nego što ga proglasimo da je to-to?

Evo, kao novi kolač da dam nešto za mozganje.
Ako dobro kapiram, imamo neki broj i u odnosu na njega se automatski ažurira ime segmenta tj. ulice.
E sad, prvo pitanje je šta ako prepolove ulicu (kao što imaju običaj) pa onda dobijamo dva broja.
A najveći problem je šta će biti sa kućnim brojevima. Ljudi nisu baš skloni da tek tako prihvate promenu naziva ulice. Ukoliko bi se adresa Jurija Gagarina 144 automatski promenila u Mitra Mirića 144 onda bi korisnici bili u velikom problemu. Očit primer je Teodora Hercla u Zemunu koju niko živi ne zna pod tim imenom, već je svi znaju kao Prilaz ili Jakuba Kuburovića.
Automatizacija je lepa stvar, ali treba pripaziti do koje granice je upotrebljavati.

Ma ne smeta ništa da ti uneseš tih nekoliko (na kraju krajeva, lako će se izmeniti naknadno sve i da se dogovorimo drugačije), ali ja se bojim da je ćorav poso to raditi ručno. Pričamo o nekih 100-300,000 ulica, od kojih za >80% nemamo ni nazive u OSM. Mislim da to ima smisla krenuti tagovati kad se otvore podaci i kad smislimo način za automatski import i sync.

Слажем се да би било одлично да се договоримо око јединственог начина обележавања елемената који имају спољашњу јединствену ознаку ( матични број ). Делује ми да највише има смисла да се користи кључ у следећем облику ref:RS:domen где би domen била нека ознака за коју се заједно договоримо и одговарала би скупу података за који се врши увоз. Идеално што краћа а опет јединствена, тако би за улице било ref:RS:rgz:ulica. На овај начин би измегли потенцијални проблем да исти елемент има две спољашње ознаке, типа школа која се налази на листи споменика културе а и даље је у функцији школе. Такође омогућили би филтрирање елемената који припадају одређеном скупу података из ОСМ базе.

Не знам колико је матични број јединствен кроз време, тј. да ли ће са следећом верзијом података РГЗ изменити само мали број матичних бројева. Код школа се показало да се између две верзије података ( подаци се освежавају годишње ) доста матичних бројева се промени тако да би можда имало смисла ставити и верзију ( годину ) у ref, типа: ref:RS:mpntr:os:2019. Чувањем верзије у ref омогућили би некоме ко увезује ОСМ податке са спољашњим, званичним подацима да има могућност избора званичне верзије података а можда чак и да прави неку анализу кроз време.

Такође, можда би имали смисла да пре него кренемо увоз неких података копирамо податке на неку нашу локацију и дамо им неку „верзију”.

Ако би се договорили око ref:RS могли би да га додамо на листу унутар https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:ref да смањимо могућност да га неко у наставку користи за нешто друго.

Тренутно стање ОСМ базе за кључеве ref:RS
https://taginfo.openstreetmap.org/search?q=ref%3ARS

Matični brojevi ne bi smeli da se menjaju. Ako se menjaju za škole to je pre posledica nezanja tih koji određuju matične brojeve.

Mislim da nije na nama da se bavimo rešavanjem njihovih problema.

RGZ je ozbiljna institucija i ne očekujem da će oni tek tako da menjaju matične brojeve, osim u slučajeviam kada od jedne ulice prave dve, kada to ne može da se izbegne.

Ajde onda da krenemo sa ref:RS:nešto, a ova naselja sa ref:sr ćemo jednog dana prepraviti.

Imamo čak i dokumentovan ref:sr:maticni_broj.

Možda:

ref:RS:ulica
ref:RS:naselje
ref:RS:grad
ref:RS:opstina

Kratko i očiglednog značenja.

ZAVOD ZA STATISTIKU

Šifarnik opština/gradskih opština i gradova po upravnim okruzima u Republici Srbiji, 2020.
https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Xls/G202121001.xlsx

Šifarnik naseljenih mesta Republike Srbije po upravnim okruzima i opštinama, 2020.
https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Xls/G202121002.xlsx

REPUBLIČKI GEOGRAFSKI ZAVOD

Registar ulica
https://data.gov.rs/sr/datasets/adresni-registar-shifarnik/

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE

Spomenici kulture
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/SK.xls

Prostorno-kulturno-istorijske celine
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/PKIC.xls

Arheološka nalazišta
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/AN.xls

Znamenita mesta
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/ZM.xls

Nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/Kategorisani_izuz.xls

Nepokretna kulturna dobra od velikog značaja
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Download/Kategorisani_veliki.xls

Spomenici kulture, prostorno-kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta su šifarnici (i to se mogu jednostavno objediniti u jednu tabelu) a preostale dve tabele su u stvari grupisani objekti iz ovih šifarnika u dve kategorije.

PROTEGO

Baza nepokretnih kulturnih dobara Srbije (prepakovani podaci Republičkog zavoda za zaštitu spomkenika kulture)
http://gradovi.protego.rs/zastita-nepokretne-kulturne-bastine/lista-nkd

WIKIPEDIA

Spisak tvrđava u Srbiji
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA

Spomenici kulture u Srbiji
http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/

Evo da malo ubrzamo, pregled dosadašnjih ideja, po redosledu pojavljivanja:

#1: ulica_id

#2: ref:RS:street

#3: ref:RS:maticni_broj

#4: ref:RS:mb

#5: ref:sr:matični_broj mada smo izgleda složni da je to trebalo da bude ref:RS:matični broj, dakle isto kao #3

#6: ref:RS:mpntr:os:2019

#7: ref:RS:ulica_mb, ref:RS:naselje_mb, ref:RS:grad_mb, ref:RS:opstina_mb

Za objašnjenja predloga pogledajte ranije poruke u duskusiji.

Za povezivanje registra ulica sa OSM je sve spremno samo da se odluči koji ćemo tag da upotrebimo. Samo se to čeka.

Moj glas ide za #7 u slučaju ulica, naselja, gradova i opština.

Ali ako sada popunjavamo imena na ćirilici, latinici i latinici bez naših slova - ka će onda funkcionisati transliteracija kod povezivanja sa bazom RGZ?

#5 - ako ga povezujemo sa matičnim brojem u RGZ, da ostane poveznica atributa

ref:sr:maticni_broj

da se zna šta je, pre nego

:ulica

.

I ja sam za #7

Problem sa ref:sr:maticni_broj to jest ref:SR:maticni_broj je što je matični broj tako neimenovan,a matičnih brojeva ima raznih vrsta i pri tom moe da se desi da jedan objekat treba da ima pridodeljeno više matičnih brojeva po raznim osnovama. Sa ovakvim tagom to nije moguće.

ref:RS:ulica to rešava jer se tu upisuju samo matični brojevi ulica. Za druge matičen brojeve bi se koristili drugi tagovi.

Zašto je predlog ref:RS:ulica a ne ref:RS:ulica_mb? Samo je je dan razlog, zbog dužine taga. Ne smeta ni da bude ref:RS:ulica_mb. Svakako bismo ove tagove dokumentovali na OSM wiki i svako ko se interesuje za te tagove bi lako mogao da ih pronađe i sazna čemu služe i kako se popunjavaju.

Meni je prihvatljivo i ref:RS:ulica_mb. Ako je razlog da bude očiglednije čemu služi tag, menjam predlog #7 da bude ref:RS:ulica_mb, ref:RS:naselje_mb, ref:RS:grad_mb, ref:RS:opstina_mb.

I ja sam za izmenjeni #7 (ref:RS:ulica_mb)