POMEMBNO: soglasje za uporabo grafičnih podatkov RABA

Sporočam veselo novico. Poklical sem na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, kjer sem dobil podatek, da lahko zelo verjetno uporabimo podatke , ki so na voljo kot javno dostopni podatki na MKO portalu (http://rkg.gov.si/GERK/). Rabim samo se pisno potrdilo. Prilagam besedilo vloge, ki jo mislim poslati na MKO. Zanima me, ali se OSM skupnost strinja z vsebino pisma. Če imate kakšne pripombe, prosim sporočite!

Predmet: Soglasje za uporabo grafičnih podatkov RABA za tematiko gozd v OpenStreetMap

Spoštovani,

v imenu OpenStreetMap foruma Slovenija (http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=58) vas prosimo za soglasje za uporabo grafičnih podatkov RABA, ki so na voljo kot javno dostopni podatki na MKO portalu (http://rkg.gov.si/GERK/).

OpenStreetMap (OSM) je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo prosto dostopen zemljevid sveta. Zemljevid in podatki so prosto dostopni na spletni strani http://www.openstreetmap.org/#map=9/46.2112/14.9277. Podatki in izrisani zemljevidi so licencirani pod Open Database Licenco, ODbl (http://opendatacommons.org/licenses/odbl/summary/).

Podatki bodo uporabljeni za predvsem dopolnitev sloja gozdov (oznaka: landuse=forest). Uporabljeni bodo poligoni z atributom RABA_ID=2000.

Pri uvozu podatkov bodo navedeni še naslednji parametri: source (vir): MKO, http://rkg.gov.si/GERK/ source_name (ime vira): Evidenca dejanske rabe kmetijskih zemljišč source_date (datum vira): 31.03.2014 (v primeru prevzema podatkov tega datuma)

Lep pozdrav. Uporabnik (Contributor): Gvil

Super!

Mimogrede: Izrisani zemljevidi imajo lahko drugo licenco, največkrat je to CC-BY-SA, ki dovolj dobro pokriva grafiko.

Pri uvozu je dobro bolj dodelati oznake vira (zelo kratko za vsak node, daljše za poligone) in pripraviti ustrezno wiki stran (kot npr http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:source%3DGURS ) ter odločiti se o načinu razreševanja konfliktov z obstoječimi podatki.

Glej tudi http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import

Pa na
http://www.openstreetmap.org/copyright
bi se jih spodobilo omeniti kot enega izmed virov.

FYI… Danes sem poslal uradno prošnjo za uporabo podatkov. Čim dobim odgovor bom seveda le tega objavil na forumu.